1- دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران ، hosseinisf@gmail.com
2- دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران
چکیده: (1083 مشاهده)
اسیدهای چرب امگا-3 (ω-3PUFAs) علاقهمندی فزآیندهای را طی سالهای اخیر به واسطه اثرات مفید در حفظ سلامت قلب و تنظیم فشار خون، بهبود عملکرد مغز، تقویت حافظه وکاهش افسردگی به دست آورده است. ماهیها و جلبکها به عنوان منابع اصلی اسیدهای چرب چند غیراشباع امگا-3 شناخته شدهاند. در این میان، استخراج روغن ماهی از گونههای کمتر بهرهبرداری شده و یا دورریزهای ماهی، نه تنها باعث ایجاد ارزش افزوده بالاتری میگردد بلکه آلودگیهای زیستمحیطی ناشی از فرآیند دفع پسماندهای شیلاتی را نیز کاهش می دهد. در مطالعه حاضر، مرسومترین روشهای استخراج روغن از منابع دریایی از جمله روشهای مبتنی بر حلال (سوکسله، بلای و دایر، فولک)، استخراج سیال فوق بحرانی و هیدرولیز آنزیمی به همراه مزایا و معایبشان مورد بررسی قرار گرفت. در این میان، استخراج سوکسله بازده بالایی از لیپیدها را فراهم میکند؛ البته انتخاب حلال مناسب مهمترین عامل در استخراج موثر لیپیدها است. با اینحال، حرارت دادن مداوم در دمای جوش طی فرآیند سوکسله میتواند منجر به اکسیداسیون لیپید و تخریب ترکیبات حساس به حرارت شود. لذا، توسعه روشهای جایگزین استخراج و خالصسازی مبتنی بر استفاده از فناوریهای سبز و اصول پایداری، اجتناب از استفاده از حلالهای آلی و دماهای بالا، به منظور تولید اسیدهای چرب امگا-۳ با خلوص و کیفیت بالاتر مورد نیاز است. استخراج سیال فوق بحرانی با حلالهای سازگار با محیط زیست و هیدرولیز آنزیمی امیدوارکنندهترین فناوریهای سبز برای استخراج روغن ماهی هستند، در حالی که استخراجهای تحت فشار برای استخراج روغن ریزجلبکها مناسب هستند.
شمارهی مقاله: 4
نوع مقاله:
مروری تحلیلی |
موضوع مقاله:
فناوری غذاهای دریایی دریافت: 1401/10/14 | انتشار: 1402/2/12
ارسال پیام به نویسنده مسئول