دوره 12، شماره 1 - ( 1401 )                   جلد 12 شماره 1 صفحات 53-39 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hosseini S F, Eskandari Z. A review on the common methods of oil extraction from aquatic resources and their effect on the yield and quality of the extracted oil. JFST 2022; 12 (1) : 4
URL: http://jfst.modares.ac.ir/article-6-66569-fa.html
حسینی سید فخرالدین، اسکندری زهرا. مروری بر روش های رایج استخراج روغن از آبزیان و اثر آنها بر راندمان و کیفیت روغن استخراجی. علوم و فنون شیلات. 1401; 12 (1) :39-53

URL: http://jfst.modares.ac.ir/article-6-66569-fa.html


1- دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران ، hosseinisf@gmail.com
2- دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران
چکیده:   (1083 مشاهده)
اسیدهای چرب امگا-3 (ω-3PUFAs) علاقه­مندی فزآینده­ای را طی سال­های اخیر به واسطه اثرات مفید در حفظ سلامت قلب و تنظیم فشار خون، بهبود عملکرد مغز، تقویت حافظه وکاهش افسردگی به دست آورده است. ماهی­ها و جلبک­ها به عنوان منابع اصلی اسیدهای چرب چند غیراشباع امگا-3 شناخته شده­اند. در این میان، استخراج روغن ماهی از گونه­های کمتر بهره­برداری شده و یا دورریزهای ماهی، نه تنها باعث ایجاد ارزش افزوده بالاتری می­گردد بلکه آلودگی­های زیست­محیطی ناشی از فرآیند دفع پسماندهای شیلاتی را نیز کاهش می دهد. در مطالعه حاضر، مرسوم­ترین روش­های استخراج روغن از منابع دریایی از جمله روش­های مبتنی بر حلال (سوکسله، بلای و دایر، فولک)، استخراج سیال فوق بحرانی و هیدرولیز آنزیمی به همراه مزایا و معایب­شان مورد بررسی قرار گرفت. در این میان، استخراج سوکسله بازده بالایی از لیپیدها را فراهم می­کند؛ البته انتخاب حلال مناسب مهمترین عامل در استخراج موثر لیپیدها است. با این­حال، حرارت دادن مداوم در دمای جوش طی فرآیند سوکسله می­تواند منجر به اکسیداسیون لیپید و تخریب ترکیبات حساس به حرارت شود. لذا، توسعه روش‌های جایگزین استخراج و خالص‌سازی مبتنی بر استفاده از فناوری‌های سبز و اصول پایداری، اجتناب از استفاده از حلال‌های آلی و دماهای بالا، به منظور تولید اسیدهای چرب امگا-۳ با خلوص و کیفیت بالاتر مورد نیاز است. استخراج سیال فوق بحرانی با حلال‌های سازگار با محیط زیست و هیدرولیز آنزیمی امیدوارکننده‌ترین فناوری‌های سبز برای استخراج روغن ماهی هستند، در حالی که استخراج‌های تحت فشار برای استخراج روغن ریزجلبک‌ها مناسب هستند.
شماره‌ی مقاله: 4
متن کامل [PDF 698 kb]   (580 دریافت)    
نوع مقاله: مروری تحلیلی | موضوع مقاله: فناوری غذاهای دریایی
دریافت: 1401/10/14 | انتشار: 1402/2/12

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.