Mohammadi M, Ghasemi Z, Sourinejad I. Effects of separate and combined exposure to titanium dioxide nanoparticles and mercury ion on survival and fatty acid profile of Artemia salina (Linnaeus, 1758). JFST 2022; 11 (4) : 4
URL:
http://jfst.modares.ac.ir/article-6-67390-fa.html
محمدی معصومه، قاسمی زهرا، سوری نژاد ایمان. اثرات مواجهه جداگانه و همزمان نانو ذرات دیاکسید تیتانیوم و یون جیوه بر زندهمانی و ترکیب اسیدهایچرب آرتمیا Artemia salina (Linnaeus, 1758). علوم و فنون شیلات. 1401; 11 (4) :346-356
URL: http://jfst.modares.ac.ir/article-6-67390-fa.html
1- گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
چکیده: (1648 مشاهده)
بدلیل گسترش استفاده از نانوذرات در زمینه های مختلف و امکان ورود این نانوذرات به اکوسیستم های آبی لازم است تحقیقاتی در مورد اثرات این نانوذرات بر محیط اطراف صورت پذیرد. ناپلی آرتمیا Artemia salina بعنوان یک مدل زیستی مناسب در بوم آلاینده شناسی، در معرض غلظتهای مختلف ppm0001/0، 001/0، 005/0، 01/0 و 1/0 یون جیوه بطور جداگانه و همچنین بطور همزمان با غلظت ثابتppm 1/0 و ppm1 نانوذرات تیتانیوم دی اکساید قرار گرفت. تلفات آرتمیا پس از 48 ساعت و همچنین اثرات این آلایندهها بر پروفایل اسید چرب آرتمیا بررسی شد. تلفات آرتمیا در رویارویی همزمان جیوه و نانوذرات تیتانیوم دی اکساید یک اثر دوگانه نشان داد. تلفات در رویارویی همزمان جیوه و نانوذرات تیتانیوم دی اکساید با غلظت ثابت ppm1/0 در مقایسه با تیمار جداگانه جیوه افزایش یافت اما تلفات در رویارویی همزمان جیوه و نانوذرات تیتانیوم دی اکساید با غلظت ثابت ppm1 در مقایسه با تیمار جداگانه جیوه کاهش یافت و اثر سمیت جیوه کم شد. همچنین کاهش اسیدهای چرب اشباع در رویارویی همزمان جیوه و نانوذرات تیتانیوم دی اکساید با غلظت ثابت ppm1 در مقایسه با تیمار جداگانه جیوه مشاهده شد. مقدار اسیدهای چرب غیراشباع تک زنجیره و چند زنجیره در رویارویی همزمان جیوه و نانوذرات تیتانیوم دی اکساید با غلظت ثابت ppm1 برابر با شاهد بود و نسبت به تیمار جداگانه جیوه افزایش داشت. یافته ها لزوم توجه بیشتر به پتانسیل برهمکنش آلاینده ها در اکوسیستمهای آبی و اثرات این برهمکنش ها را بر سمیت آلاینده ها با توجه به غلظت آنها آشکار می سازد.
شمارهی مقاله: 4
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
نانوتکنولوژی دریافت: 1401/11/19 | انتشار: 1401/9/10