Tavakoli M, Mahmoudi N, Kari-Dolatabad H. Isolation of phosphate-solubilizing fungi from the sediments of warm-water fish ponds using different sources of insoluble phosphorus. JFST 2024; 13 (2) :84-96
URL:
http://jfst.modares.ac.ir/article-6-75542-fa.html
توکلی محدثه، محمودی نعمت الله، کاری دولت آباد حسین. جداسازی قارچهای آزادکننده فسفر از رسوبات مزارع پرورش ماهیان گرمابی با استفاده از منابع مختلف فسفر نامحلول. علوم و فنون شیلات. 1403; 13 (2) :84-96
URL: http://jfst.modares.ac.ir/article-6-75542-fa.html
1- دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشگاه تربیت مدرس ، n.mahmoudi@modares.ac.ir
3- موسسه تحقیقات خاک و آب
چکیده: (760 مشاهده)
هدف از این تحقیق جداسازی قارچ های آزادکننده فسفر از رسوبات مزارع پرورش ماهیان گرمابی و ارزیابی عملکرد آنها در آزادسازی فسفر از منابع مختلف نامحلول فسفر (تریکلسیم فسفات، فسفات آهن، فسفات آلومینیوم و فیتات کلسیم) میباشد. برای این منظور از چهار ایستگاه در استان مازندران نمونه برداری انجام و با استفاده از محیطکشت جامد NBRIP جداسازی گردید (49 جدایه قارچ شامل 19 جدایه از محیطکشت حاوی فسفر آلی و 30 جدایه از محیطکشت حاوی انواع فسفر معدنی). سپس، توانایی جدایهها در انحلال فسفر در محیط کشت جامد و مایع مورد ارزیابی قرار گرفت. در میان جدایهها، جدایههای PS3D، PS3F و PS5F بهترین عملکرد را در بین جدایههای آزادکننده فسفر آلی داشتند (متوسط آزادسازی فسفر 08/191- 85/179 میلیگرم در لیتر). جدایه TS4E نیز بهعنوان بهترین جدایه آزادکننده فسفر معدنی انتخاب شد. سپس این جدایهها با روش توالییابی ژن rDNA S18 شناسایی مولکولی شدند که به نامهای Talaromyces austrocalifornicus (PS3D)، Trichoderma harzianum (PS3F)، Aspergillus niger (PS5F) و Penicillium oxalicum (TS4E) ثبت شدند. در مرحله نهایی، توانایی این جدایهها در انحلال فسفر در شرایط میکروکازم (ارلنهای حاوی آب و رسوب) به مدت 15روز مورد ارزیابی قرارگرفت. برخلاف عملکرد این قارچها در محیطکشت مایع، مقدار فسفر محلول در شرایط میکروکازم روند کاهشی را نسبت به روز صفر نشان داد. با این وجود، میزان فسفر در تیمارهای حاوی قارچ بیشتر از گروه کنترل بود. درمجموع، عملکرد قارچهای معرفی شده در این مطالعه برای آزادسازی فسفر مثبت بوده است.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
آبزی پروری دریافت: 1403/3/19 | انتشار: 1403/5/1
ارسال پیام به نویسنده مسئول