1- استادیار دانشکده شیلات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2- دانشجو
3- ندارد
چکیده: (10914 مشاهده)
فیلمها و پوششهای خوراکی لایه نازکی از مواد هستند که هم در سطح و هم بین لایههای مختلف ماده غذایی استفاده میشوند. بیوپلیمرهایی از قبیل پلی ساکاریدها، پروتئینها، لیپیدها و مخلوطهای آنها برای تهیه فیلمها و پوششهای خوراکی بهکار میروند.با توجه به تقاضای مصرفکنندگان برای دسترسی به موادی با کیفیت بالا و نگرانی آنها بهدلیل مشکلات ناشی از مصرف نگهدارندههای مصنوعی و نیز نگرانیهای زیست محیطی ناشی از تجمع پلیمرهای مصنوعی، ایده استفاده از بیوپلیمرهای زیست تخریبپذیر بهعنوان جایگزینی مناسب برای بستهبندیهای پلاستیکی قوت گرفت. بازدهی و خواص کاربردی فیلمها و پوششهای خوراکی مربوط به خواص ذاتی مواد تشکیلدهنده فیلم یعنی بیوپلیمرها، نرمکنندهها و دیگر افزودنیهاست. مفیدترین خواص فیلمها و پوششهای خوراکی قابلیت خوردن و زیست تخریبپذیری آنهاست. برخی از خواص فیلمها و پوششهای خوراکی از قبیل جلوگیری از انتقال رطوبت و خروج ترکیبات فرار از ماده غذایی، عبوردهی انتخابی گازهای اکسیژن و دی اکسید کربن، به تأخیر انداختن آبزداییDewatering سطح، تغییرات بافتی، مانعی در برابر عبور چربیها و روغنها، افزایش ارزش تغذیهای، جلوگیری از آب چک، رشد میکروبها و تندشدگی لیپیدها، حفظ کیفیت محصولات آبزی و فراوردههای آنها در مقابل صدمات فیزیکی ناشی از حمل و نقل است و باعث افزایش زمان ماندگاری آنها میشوند. برای استفاده صنعتی، لازم است مطالعات علمی بیشتری برای تعیین مکانسیمهای تشکیل فیلم از بیوپلیمرها برای بهینهسازی خواص آنها انجام شود. در مطالعه حاضر ترکیبات زیست تخریبپذیر استفاده شده برای پوشش آبزیان و اثرهای آنها در حفظ کیفیت آبزیان و مکانیزم عمل آنها بررسی شده است.
نوع مقاله:
مقاله مروری |
موضوع مقاله:
فرآوری محصولات شیلاتی دریافت: 1392/10/23 | انتشار: 1393/6/1