علوم و فنون شیلات

علوم و فنون شیلات

تغییرات بیوشیمیایی و خونشناسی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) تغذیه شده با گلوتن ذرت

نویسندگان
1 دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی گرگان
2 دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
3 دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبعی گرگان
چکیده
این تحقیق به ­منظور بررسی جایگزینی گلوتن ذرت به­جای پودر ماهی در جیره غذایی کپور ماهی و تأثیر این جایگزینی بر شاخص ­های بیوشیمیایی و خون­شناسی خون کپور ماهی معمولی جوان انجام شد. ماهیان جوان با وزن متوسط 5/0 ± 5/11 گرم و طول متوسط 1 ± 9 سانتیمتر به مدت 8 هفته با تیمارهای آزمایشی تغذیه شدند. جیره­های غذایی با پروتئین خام 31%، انرژی خام 3100 کیلوکالری بر کیلوگرم در سه سطح جایگزینی 150، 270 و490 (گرم بر کیلوگرم) و یک جیره شاهد بدون گلوتن ذرت ساخته شدند. در پایان آزمایش شاخصهای بیوشیمیایی خون شامل گلوکز، کلسترول، تری­گلیسرید و همچنین هموگلوبین، هماتوکریت، گلبولهای سفید (WBC) و گلبولهای قرمز خون (RBC) در بچه ماهیان تغذیه­ شده با جیره­های آزمایشی در مقایسه با گروه شاهد اختلاف معناداری داشتند (05/0P < ). اما ماهیان جوان تغذیه شده با جیره­های غذایی 1 تا 4 در مقدار پروتئین کل و شاخص ­های MCV، MCH وMCHC تفاوت ­های معناداری با یکدیگر نداشتند (05/0P > ). همچنین با جایگزینی مقادیر گلوتن ذرت در جیره­ها این نتیجه حاصل شد که عوامل رشد و تغذیه­ای در تیمارهای آزمایشی در مقایسه با گروه شاهد به طور معناداری کاهش یافته است (05/0P < ). جمع­بندی نهایی نشان می­دهد که منبع پروتئینی گیاهی گلوتن ذرت جایگزین مناسبی به جای پودر ماهی نیست و باید سطح جایگزینی کمتر از جایگزین صورت گرفته در این تحقیق باشد.
کلیدواژه‌ها