1
استاد، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز
2
دانشآموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه اهواز، اهواز
3
استادیار، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد
چکیده
اثر نوع بستهبندی بر ماندگاری ماهی قزلآلای رنگینکمان پرورشی (Oncorhynchus mykiss) بررسی شد. ماهی پس از شستشو و تخلیه احشا در دمای اتاق، به سه دسته تقسیم و در کیسههای پلیاتیلنی پلیآمیدی در سه حالت بستهبندی در حضور هوا، خلأ، و اتمسفر اصلاح شده (60٪ گاز کربنیک، 10٪ اکسیژن و 30٪ ازت) بستهبندی شدند. نمونهها در یخچال (3C º) نگهداری و تا پانزده روز (روزهای صفر، 3، 6، 9، 12 و 15) ارزیابی میکروبی، شیمیایی و فیزیکی شدند. در مدت نگهداری تعداد باکتریهای مزوفیل، انتروباکتریاسه و لاکتیک اسید در تیمارهای مختلف تفاوت معناداری نداشتند. تعداد باکتریهای سرمادوست تا روز دوازدهم در تیمارهای مختلف تفاوت آماری معناداری نداشت، و در روز پانزدهم در گروه با اتمسفر اصلاح شده بهطور معناداری کمتر از دو گروه دیگر بود. عدد اسیدی و میزان TBARS تیمارهای مختلف در طول دوره نگهداری تغییرات معنادار نداشتند. مقدار تراوش در همه تیمارها با گذشت زمان افزایش یافت و در نمونههای تحت خلأ در روزهای دوازدهم و پانزدهم نگهداری بهطور معناداری بیشتر بود. در همه تیمارها شاخص سفتی بافت در روز سوم نسبت به روز اول کاهش معناداری داشت و از روز سوم تا پانزدهم تغییر معناداری نداشت. این تحقیق نشان داد که اگر ماهی قزلآلا در شرایط بهداشتی صید، حمل و احشای آن تخلیه شود و بهسرعت بستهبندی و در دمای مناسب نگهداری گردد، تا 9 روز بدون توجه به نوع بستهبندی قابل نگهداری بوده و نیازی به بستهبندی خاصی ندارد. همچنین با توجه به شرایط مذکور بستهبندیهای بهکار رفته در این بررسی، موجب بهبود قابلتوجهی در شاخصهای ماندگاری ماهی قزلآلا نخواهد شد.
شکرفروش,سید شهرام , شیرازی,علی عزیزی و عباس والی,مریم . (1393). اثر بستهبندی بر برخی ویژگیهای میکروبی، شیمیایی و فیزیکی ماهی قزلآلای رنگینکمان پرورشی (Oncorhynchus mykiss) نگهداری شده در یخچال. علوم و فنون شیلات, 3(4), 31-42.
MLA
شکرفروش,سید شهرام , , شیرازی,علی عزیزی , و عباس والی,مریم . "اثر بستهبندی بر برخی ویژگیهای میکروبی، شیمیایی و فیزیکی ماهی قزلآلای رنگینکمان پرورشی (Oncorhynchus mykiss) نگهداری شده در یخچال", علوم و فنون شیلات, 3, 4, 1393, 31-42.
HARVARD
شکرفروش سید شهرام, شیرازی علی عزیزی, عباس والی مریم. (1393). 'اثر بستهبندی بر برخی ویژگیهای میکروبی، شیمیایی و فیزیکی ماهی قزلآلای رنگینکمان پرورشی (Oncorhynchus mykiss) نگهداری شده در یخچال', علوم و فنون شیلات, 3(4), pp. 31-42.
CHICAGO
سید شهرام شکرفروش, علی عزیزی شیرازی و مریم عباس والی, "اثر بستهبندی بر برخی ویژگیهای میکروبی، شیمیایی و فیزیکی ماهی قزلآلای رنگینکمان پرورشی (Oncorhynchus mykiss) نگهداری شده در یخچال," علوم و فنون شیلات, 3 4 (1393): 31-42,
VANCOUVER
شکرفروش سید شهرام, شیرازی علی عزیزی, عباس والی مریم. اثر بستهبندی بر برخی ویژگیهای میکروبی، شیمیایی و فیزیکی ماهی قزلآلای رنگینکمان پرورشی (Oncorhynchus mykiss) نگهداری شده در یخچال. علوم و فنون شیلات, 1393; 3(4): 31-42.