2
استاد دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده علوم دریایی واحد نور
3
دانشجوی کارشناسی ارشد. دانشگاه تربیت مدرس
4
استاد دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده علون دریایی، واحد نور
5
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت مدرس
چکیده
اثر ترکیبات پروتئینی مخاط شقایق دریایی، Stichodactyla haddoni، بر مراحل رشد جنین ماهی گورخری Danio rerio بررسی شد. شقایق دریایی از ناحیه جزر و مدی جزیره هرمز جمعآوری و بعد از انجماد در دمایC˚160- به آزمایشگاه منتقل شدند. پس از جداسازی مخاط و فریزدرای شدن، ترکیبات پروتئینی و پپتیدی با متانول 100% استخراج شدند. غلظت پروتئین کل در ماده استخراج شده با دستگاه الایزا سنجیده و سپس غلظتهای 2/1، 7/3 و 4/7 میلیگرم در میلیلیتر آب مقطر از این ماده ساخته شد. مقدار 2 میلیلیتر از هر غلظت به میکروچاهکهایی که هر کدام حاوی 150 عدد تخم ماهی گورخری بود، با 2 تکرار اضافه شد. نمونه شاهد نیز با 2 تکرار که حاوی آب آکواریوم بود، در نظر گرفته شد. تخمها به مدت 72 ساعت در انکوباتور قرار داده شد و از روند تکامل جنینی هر 6 تا 12 ساعت عکسبرداری شد. نتایج بیانگر روند عادی تکامل جنینی در تیمار شاهد در طول مدت بررسی بود، ولی تخمهای تیمار شده در غلظتهای 7/3 و 4/7 میلیگرم در کمتر از 12 ساعت دژنره و سیاه شده از بین رفتند. همچنین، تخمهای تیمار شده در غلظت 2/1 در ساعات اولیه دچار تأخیر در فاز رشد شده و در کمتر از 72 ساعت از بین رفتند. مقایسه نتایج نشان داد که پروتئینهای استخراج شده از مخاط این شقایق، بر روند تکامل جنینی در مراحل مختلف اثر داشته و میتواند در غلظتهای بالا خیلی کشنده باشند و در غلظتهای پایین سبب توقف رشد گردد.