علوم و فنون شیلات

علوم و فنون شیلات

تأثیر یخ ازن‌دار برکیفیت شیمیایی و میکروبی عضله ماهی طلال (Rastrelligerkanagurta) طی دوره کوتاه مدت نگهداری

نویسندگان
1 دانشگاه تربیت مدرس
2 پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، بندرعباس
چکیده
اثر یخ ازن‌دار بر ماندگاری عضله ماهی طلال، Rastrelliger kanagurta، طی 16 روز نگه‌داری با ارزیابی‌های شیمیایی و بار میکروبی بررسی شد. آزمایش‌های شیمیایی (اندازه‌گیری مقادیر pH، مجموع بازهای نیتروژنی فرار، پراکساید، تری‌‌متیل آمین) و میکروبی (شمارش بار باکتریایی کل و باکتری‌های سرمادوست) به‌صورت دوره‌ای هر چهار روز انجام گردید. کمترین میزان pH، بازهای نیتروژنی فرار و تری‌متیل آمین در تیمار یخ ازن‌دار مشاهده شد، در حالیکه میزان پراکساید بالاتری را نسبت به گروه شاهد نشان داد. تیمار یخ ازن‌دار به‌طور مؤثری باعث کاهش بار باکتریایی کل (TVC) و سرماگرا (PTC) گردید که میزان این کاهش در روز 12 به‌ترتیب برای TVC و PTC، 22/2 و log10 CFU cm-2 07/2 نسبت به نمونه شاهد بود. بنابر این، یخ حاوی ازن تا پایان دوره نگهداری توانست کیفیت ماهی طلال را نسبت به تیمار شاهد بهتر حفظ کند.
کلیدواژه‌ها