علوم و فنون شیلات

علوم و فنون شیلات

ویژگی‌های فیزیکی، مکانیکی و ضد‌میکروبی فیلم ژلاتین ماهی- آلژینات حاوی روغن ضروری مرزنجوش (Origanum vulgare L.)

نویسندگان
1 دانش آموخته کارشناسی ارشد فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس
2 استاد گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس
چکیده
خواص فیزیکی- مکانیکی و ضد­میکروبی فیلم خوراکی ژلاتین ماهی-آلژینات حاوی روغن ضروری مرزنجوش (Origanum vulgare L.) با تهیه فیلم­هایی با ترکیب 75% محلول ژلاتین ماهی و 25% محلول آلژینات­سدیم و افزودن غلظت­های مختلف روغن مرزنجوش (5/0، 1 و 5/1%) بررسی شد. افزودن 5/0% روغن مرزنجوش، مقاومت کششی فیلم­ها را MPa54/2 نسبت به تیمار شاهد بهبود بخشید. افزودن 5/1% روغن، مقاومت کششی و درصدازدیاد طول را به‌ترتیب MPa16/3 و 59/15% کاهش داد،و میزان نفوذپذیری نسبت به بخار آب، کدورت و ویسکوزیته فیلم­ها نسبت به تیمار شاهد نیز کاهش معنی­داری (05/0 p ≤) یافت. تصاویر سطحی میکروسکوپ الکترونی موید نتایج بدست آمده در این پژوهش بودند. اگرچه نتایج بیانگر بیشترین خاصیت ضد­میکروبی در فیلم حاوی 5/1% روغن مرزنجوش بود، اما فیلم ژلاتین ماهی-آلژینات حاوی غلظت­های پایین روغن می‌تواند برای نگه‌داری مواد غذایی مناسب­تر باشد.
کلیدواژه‌ها