علوم و فنون شیلات

علوم و فنون شیلات

تاثیر روش‌های گوناگون استخراج بر ترکیبات شیمیایی روغن به‌دست‎‌آمده از ضایعات کارخانجات کنسرو تن‌ماهیان

نویسندگان
گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
چکیده
اهداف: گام اول در خالص‌سازی امگا ۳، استحصال روغن است. هدف مطالعه حاضر ارزیابی اثر روش پرس مرطوب (WP)، استخراج سرد (CE) و استخراج آنزیمی (EE) بر میزان روغن استحصالی از ضایعات تن‌ماهیان و نیز میزان رطوبت و پارامترهای شیمیایی آنها بود.

مواد و روش‌ها: روش‌های استفاده‌شده در مطالعه تجربی حاضر برای استحصال روغن از مواد خام اولیه، پرس مرطوب، استخراج سرد و استخراج آنزیمی بودند که نرخ بازدهی روش‌ها محاسبه شد. در راستای ارزیابی کیفی نیز مواردی چون میزان رطوبت، ترکیبات فرار، سطوح لیپیدهای خنثی، پروفایل اسیدهای چرب، نرخ اسیدیته و نیز سطوح فلزات جیوه، آرسنیک، کادمیوم و سرب سنجیده شدند. تحلیل داده‌ها با نرم‌افزار SPSS ۲۲ و توسط آزمون تحلیل واریانس یک‌طرفه و آزمون‌ دانکن انجام شد.

یافته‌ها: میزان روغن استحصالی توسط روش EE به طور معنی‌داری بالاتر از دو روش دیگر بود (۰/۰۵
<p). میزان رطوبت روغن‌ها اختلاف معنی‌داری را در سه روش نشان نداد (۰/۰۵>p). سطوح کلسترول در نمونه روغن‌های حاصل از روش‌های مورد بررسی فاقد اختلاف معنی‌دار بود. اسیدهای ‌چرب اندازه‌گیری‌شده در سه گروه آزمایشی اختلاف معنی‌داری را در تیمارهای آزمایشی نشان نداند. نرخ اسیدیته در تیمار EE به‌طور معنی‌داری بالاتر از دو تیمار دیگر بود. همچنین میزان فلزات سمی جیوه و آرسنیک در روغن‌های استحصالی با روش EE به‌طور معنی‌داری بیش از تیمارهای WP و CE بود. از سوی دیگر، سطوح سرب در تیمارهای آزمایشی اختلاف معنی‌داری را نشان نداد.

نتیجه‌گیری: می‌توان روش EE را به‌علت کیفیت روغن حاصله و عدم آسیب‌رسانی به محیط زیست، روشی مناسب برای استحصال روغن ماهی دانست.


کلیدواژه‌ها

موضوعات


Rubio-Rodríguez N, Beltrán S, Jaime I, De Diego SM, Sanz MT, Carballido JR. Production of omega-3 polyunsaturated fatty acid concentrates: A review. Innov Food Sci Emerg Technol. 2010;11(1):1-12. [Link] [DOI:10.1016/j.ifset.2009.10.006]
Bligh EG, Dyer WJ. A rapid method of total lipid extraction and purification. Can J Biochem Physiol. 1959;37(8):911-7.
https://doi.org/10.1139/o59-099 [Link] [DOI:10.1139/y59-099]
Sunarya, Hole M, Anthony Taylor KD. Methods of extraction composition and stability of vitamin A and other components in dogfish (Squalus acanthias) liver oil. Food Chem. 1996;55(3):215-20. [Link] [DOI:10.1016/0308-8146(95)00109-3]
Jensen S, Häggberg L, Jörundsdóttir H, Odham G. A quantitative lipid extraction method for residue analysis of fish involving nonhalogenated solvents. J Agric Food Chem. 2003;51(19):5607-11. [Link] [DOI:10.1021/jf0301201]
Rubio-Rodríguez N, De Diego SM, Beltrán S, Jaime I, Sanz MT, Rovira J. Supercritical fluid extraction of fish oil from fish by-products: A comparison with other extraction methods. J Food Eng. 2012;109(2):238-48. [Link] [DOI:10.1016/j.jfoodeng.2011.10.011]
Ivanovs K, Blumberga D. Extraction of fish oil using green extraction methods: A short review. J Energy Pro. 2017;128:477-83. [Link] [DOI:10.1016/j.egypro.2017.09.033]
Adeniyi OD, Bawa AA. Mackerel (Scomber scrombrus) oil extraction and evaluation as raw materials for industrial utilization. Leonardo J Sci. 2006;5(8):33-42. [Link]
Chantachum S, Benjakul S, Sriwirat N. Separation and quality of fish oil from precooked and non-precooked tuna heads. Food Chem. 2000;69(3):289-94. [Link] [DOI:10.1016/S0308-8146(99)00266-6]
Liaset B, Julshamn K, Espe M. Chemical composition and theoretical nutritional evaluation of the produced fractions from enzyme hydrolysis of salmon frames with Protamex™. Process Biochem. 2003;38(12):1747-59. [Link] [DOI:10.1016/S0032-9592(02)00251-0]
Linder M, Fanni J, Parmentier M. Proteolytic extraction of salmon oil and PUFA concentration by lipases. Mar Biotechnol (NY). 2005;7(1):70-6. [Link] [DOI:10.1007/s10126-004-0149-2]
Parsa M, Kamrani E, Safaie M, Paighambari S, Nishida. Identification of by-catch species of tuna purse seiners in Iranian waters of Oman Sea. Iran J Fis Sci. 2018;17(1):239-43. [Link]
Karayannakidis P, Zotos A. Fish processing by-products as a potential source of gelatin: A review. J Aqua Food Prot Tech. 2016;25(1):65-92. [Link] [DOI:10.1080/10498850.2013.827767]
Shaviklo AR, Rezapanah S, Motamedzadegan A, Damavandi-Kamali N, Mozafari H. Optimum conditions for protein extraction from tuna processing by-products using isoelectric solubilization and precipitation processes. Iran J Fis Sci. 2017;16(2):774-92. [Link]
Shady M, Shehawy EL, Ali A, Gab A, Hamed M, Mutwally A. Proximate and Elemental composition of important fish species in makkah central fish market, saudi arabia. Food Nut Sci. 2016;7(6):429-39. [Link] [DOI:10.4236/fns.2016.76044]
Baharom ZS, Ishak MY. Determination of heavy metal accumulation in fish species in Galas River, Kelantan and Beranang mining pool, Selangor. Proc Envir Sci. 2015;30:320–25 [Link] [DOI:10.1016/j.proenv.2015.10.057]
Gbogouri GA, Linder M, Fanni J, Parmentier M. Analysis of lipids extracted from salmon (Salmo salar) heads by commercial proteolytic enzymes. Eur J Lipid Sci Technol. 2006;108(9):766-75. [Link] [DOI:10.1002/ejlt.200600081]
Yin H, Solval KM, Huang J, Bechtel PJ, Sathivel S. Effects of Oil extraction methods on physical and chemical properties of red salmon oils (Oncorhynchus nerka). J Am Oil Chem Soc. 2011;88:1641–48. [Link] [DOI:10.1007/s11746-011-1824-x]
Mata TM, Correia D, Pinto A, Andrade S, Trovisco I, Matos E, Martins AA, Caetano NS. Fish oil acidity reduction by enzymatic esterification. Ene Pro. 2017;136:474–80. [Link] [DOI:10.1016/j.egypro.2017.10.306]
Fiori L, Solana M, Tosi P, Manfrini M, Strim C, Guella G. Lipid profiles of oil from trout (Oncorhynchus mykiss) heads, spines and viscera: Trout by-products as a possible source of omega-3 lipids?. Food Chem. 2012;134(2):1088-95. [Link] [DOI:10.1016/j.foodchem.2012.03.022]
Burk RF, Ludden TM. Exhaled alkanes as indices of in Vivo lipid peroxidation. Biochem Pharmacol. 1989;38(7):1029-32. [Link] [DOI:10.1016/0006-2952(89)90244-X]
Hajeb P, Jinap S, Shakibazadeh Sh, Afsah-Hejri L, Mohebbi GH, Zaidul IS. Optimization of the supercritical extraction of toxic elements in fish oil. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. 2014;31(10):1712-22. [Link] [DOI:10.1080/19440049.2014.942707]
Özogul Y, Boga EK, Tokur B, Özogul F. Changes in Biochemical, sensory and microbiological quality indices of common sole (Solea solea) from the Mediterranean Sea, during ice storage. Tur J of Fis and Aqu Sci. 2011;11:243-251. [Link]
Roh HS, Park JY, Park SY, Chun BS. Isolation of off-flavors and odors from tuna fish oil using supercritical carbon dioxide. Biotechnol Bioprocess Eng. 2006;11(6):496-502. [Link] [DOI:10.1007/BF02932073]
Venkateshwarlu G, Let MB, Meyer AS, Jacobsen C. Chemical and olfactometric characterization of volatile flavor compounds in a fish oil enriched milk emulsion. J. Agric. Food Chem. 2004;52:311−7. [Link] [DOI:10.1021/jf034833v]
Gupta RB. Solubility in supercritical carbon dioxide. Boca Raton: CRC Press; 2006. [Link]
Islam Sarker MZ, Selamat J, Abu Sayem Md Ahsan Habib, Ferdosh S, Haque Akanda MJ, Mohamed Jaffri J. Optimization of supercritical CO2 extraction of fish oil from viscera of African catfish (Clarias gariepinus). Int J Mol Sci. 2012;13(9):11312-22. [Link] [DOI:10.3390/ijms130911312]
Rubio-Rodríguez N, De Diego SM, Beltrán S, Jaime I, Sanz MT, Rovira J. Supercritical fluid extraction of the omega-3 rich oil contained in hake (Merluccius capensis-Merluccius paradoxus) by-products: Study of the influence of process parameters on the extraction yield and oil quality. J Supercrit Fluids. 2008;47(2):215-26. [Link] [DOI:10.1016/j.supflu.2008.07.007]
Hao S, Wei Y, Li L, Yang X, Cen J, Huang H, et al. The effects of different extraction methods on composition and storage stability of sturgeon oil. Food Chem. 2015;173:274-82. [Link] [DOI:10.1016/j.foodchem.2014.09.154]