علوم و فنون شیلات

علوم و فنون شیلات

بررسی میکروبیوتای بدن آرتمیا فرانسیسکانا تغذیه‌شده با پروبیوتیک باکتریایی باسیلوس سابتیلیس و مخمر ساکارومایسس سرویزیه در شرایط آزمایشگاهی

نویسندگان
1 گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
2 گروه میکروبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
3 پژوهشکده آرتمیا و آبزی‌پروری، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
چکیده
اهداف: آرتمیا یکی از مهم‌ترین غذاهای زنده در آبزی‌پروری است. هدف پژوهش حاضر بررسی میزان میکروبیوتای بدن آرتمیا فرانسیسکانا تغذیه‌شده با پروبیوتیک باکتریایی باسیلوس سابتیلیس و مخمر ساکارومایسس سرویزیه در شرایط آزمایشگاهی بود.

مواد و روش‌ها: در پژوهش تجربی حاضر ۵۰۰ ناپلیوس آرتمیا به زوک شیشه‌ای یک‌لیتری با غلظت نمک ppt۷۰ منتقل و روزانه با جلبک و سبوس گندم تغذیه شدند. آزمایش، چهار تیمار شامل تیمار شاهد (فاقد پروبیوتیک افزودنی)، تیمار پروبیوتیک ساکارومایسس سرویزیه، تیمار پروبیوتیک باسیلوس سابتیلیس و ترکیب مساوی از تیمار مخمر و باکتری داشت. آزمون‌های آماری آنالیز واریانس یک‌طرفه و چنددامنه‌ای دانکن به کار رفتند. نرم‌افزارهای SPSS ۲۱ و Excel ۲۰۱۳ نیز استفاده شدند.

یافته‌ها: تیمار پروبیوتیک باکتریایی به‌طور معنی‌داری بالاترین میزان کلنی‌ها را نسبت به سایر تیمارها نشان داد (۰/۰۵>p). تیمار حاوی مقادیر مساوی از پروبیوتیک باکتریایی و مخمر نیز بعد از تیمار پروبیوتیک باکتریایی بیشترین کلنی را داشت (۰/۰۵>p). بیشترین میزان کلنی‌های باسیلوس در داخل بدن، به‌ترتیب در تیمار پروبیوتیک باکتری و تیمار ترکیب پروبیوتیک باکتری با مخمر به دست آمد که به‌طور معنی‌داری بیشتر از تیمار شاهد و تیمار مخمر بود (۰/۰۵>p). براساس تعداد کلنی‌های باسیلوس کل بدن، تیمار پروبیوتیک باکتری اختلاف معنی‌داری با سایر تیمارها نشان داد و کمترین میزان کلنی مربوط به تیمار پروبیوتیک مخمر بود (۰/۰۵>p).

نتیجه‌گیری: نسبت به سایر تیمارها، بیشترین میزان باکتری‌های اسیدلاکتیک‌ در تیمار باکتریایی است. این پروبیوتیک‌ها به‌خوبی می‌توانند در سطح و همچنین داخل بدن آرتمیا قرار گیرند، بنابراین استفاده از باسیلوس سابتیلیس به‌تنهایی یا با ساکارومایسس سرویزیه می‌تواند تاثیر مثبتی بر تعداد باکتری‌های آرتمیا داشته باشد.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


Sorgeloos P. Manual for the culture and use of Brine Shrimp Artemia in aquaculture. Ghent: State University of Ghent, Faculty of Agriculture; 1986. p. 319. [Link]
Verschuere L, Rombaut G, Huys G, Dhont J, Sorgeloos P, Verstraete W. Microbial control of the culture of Artemia juveniles through preemptive colonization by selected bacterial strains. Appl Environl Microbiol. 1999;65(6):2527-33. [Link]
Shoja B, Ahmadi AR, Rafiee F, Nejatkhand Manavi P. Influence of probiotic yeast phaffia rhodozyma on growth, survival and maturity of Artemia urmiana. Asian J Experiment Biol Sci. 2012;3(2):355-9. [Link]
Vadstein O. The use of immunostimulation in marine larviculture: Possibilities and challenges. Aquaculture. 1997;155(1-4):401-17. [Link] [DOI:10.1016/S0044-8486(97)00114-2]
Cavalier-Smith T. 2003. Protist phylogeny and the high-level classification of Protozoa. Eur J Protistol. 2003;39(4):338-48. [Link] [DOI:10.1078/0932-4739-00002]
Ahmadvand S, Jafaryan H, Farahani A, Ahmadvand Sh. Effect of Frozen Daphnia magna diet mixed with probiotic protexin on growth and survival of Rainbow Trout (Onchorhynchus mykiss) fry reared under controlled condition. Online J Anim Feed Res. 2012;2(1):34-9. [Link]
Fooks LJ, Gibson GR. Probiotics as modulators of the gut flora. Br J Nutr. 2002;88 Suppl 1:S39-49. [Link] [DOI:10.1079/BJN2002628]
Merrifield DL, Dimitroglou A, Foey A, Davies SJ, Baker RTM, Bøgwald J, et al. The current status and future facus of probiotic and prebiotic applications for salmonids. Aquaculture. 2010;302(1-2):1-18. [Link] [DOI:10.1016/j.aquaculture.2010.02.007]
Dimitroglou A, Merrifield DL, Carnevali O, Picchietti S, Avella M, Daniels C, et al. Microbial Manipulations to improve fish health and production--a Mediterranean perspective. Fish and Shellfish Immunology. 2011;30(1):1-16. [Link] [DOI:10.1016/j.fsi.2010.08.009]
Hoseinifar SH, Mirvaghefi A, MojaziAmiri B, Khoshbavar Rostami H, Merrifield, DL. The effects of oligofructose on growth performance, survival and autochthonous intestinal microbiota of beluga (Huso huso) juveniles. Aquac Nutr. 2011;17(5):498-504. [Link] [DOI:10.1111/j.1365-2095.2010.00828.x]
Gomez-Gil B, Herrera-Vega MA, Aberu-Grobis FA, Roque A. Bioencapsulation of two different vibrio species in nauplii of the Brine Shrimp (Artemia franciscana). Appl Environ Microbiol. 1998;64(6):2318-22. [Link]
Tukmechi A, Rahmati Andani H, Manaffar R, Sheikhzadeh N. Dietary administration of beta-mercapto-ethanol treated Saccharomyces cerevisiae enhanced the growth, innate immune response and disease resistance of the rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Fish Shellfish Immunol. 2011;30(3):923-30. [Link] [DOI:10.1016/j.fsi.2011.01.016]
Coutteau P, Lavens P, Sorgeloos P. Baker's yeast as a potential substitute for live algae in aquaculture diets: Artemia as a case study. J World Aquac Soc. 1990;21(1):1-9. [Link] [DOI:10.1111/j.1749-7345.1990.tb00947.x]
Niu Y, Defoirdt T, Baruah K, Van De Wiele T, Dong S, Bossier P. Bacillus sp. LT3 improves the survival of gnotobiotic brine shrimp (Artemia franciscana) larvae challenged with Vibrio campbellii by enhancing the innate immune response and by decreasing the activity of shrimp-associated vibrios. Vet Microbiol. 2014;173(3-4):279-88. [Link] [DOI:10.1016/j.vetmic.2014.08.007]
Mahious AS, Gatesoup FJ, Hervi M, Metailler R, Ollevier F. Effect of dietary inulin and oligosaccharides as prebiotics for weaning turbot, Psetta maxima (Linnaeus, C. 1758). Aquac Int. 2006;14:219-29. [Link] [DOI:10.1007/s10499-005-9003-4]
Ghosh SA, Sinha A, Sabu C. Effect of probiotic on reproductive performance in female livebearing ornamental fish. Aquac Res. 2007;38(5):518-26. [Link] [DOI:10.1111/j.1365-2109.2007.01696.x]
Jenkins DJA, Kendall CWC, Vuksan V. Inuline, oligofructose and intestinal function. J Nutr. 1999;129(7): 1431S-3S. [Link] [DOI:10.1093/jn/129.7.1431S]
Tacon AGJ, Food and Agriculture Organization of the United Nations. Feed ingredients for carnivorous fish species: Alternatives to fishmeal and other fishery resources. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations; 1994. [Link]
Zinser E, Daum G. Isolation and biochemical characterization of organelles from the yeast, Saccharomyces cerevisiae. Yeast. 1995;11(6):493-536. [Link] [DOI:10.1002/yea.320110602]
Ahmadnia Motlagh HR, Farhangi M, Rafiee G, Noori F. Effects of different level administration of Bacillus subtilis and Bacillus licheniformis on growth performance and survival rate of Artemia urmiana. J Fisheries Iran J Natur Resour. 2013;65(4):353-64. [Persian] [Link]
Vazquez JA, Gonzalez MP. Murado MA, Effects of lactic acid bacteria cultures on pathogenic microbiota from fish. Aquac. 2005;245(1-4):149-61. [Link] [DOI:10.1016/j.aquaculture.2004.12.008]
Ringø E, Bendiksen HR, Gausen SJ, Sundsfjord A, Olsen RE. The effect of dietary fatty acids on lactic acid bacteria associated with the epithelial mucosa and from feacalia of Arctic charr, Salvelinus alpinus (L.). J Appl Microbiol. 1998;85(5):855-67. [Link] [DOI:10.1046/j.1365-2672.1998.00595.x]
Patra SK, Mohamed KS. Enrichment of Artemia nauplii with the probiotic yeast Saccharomyces boulardii and its resistance against a pathogenic Vibrio. Aquac Int. 2003;11(5):505-14. [Link] [DOI:10.1023/B:AQUI.0000004193.40039.54]
Zorriehzahra MJ, Delshad ST, Adel M, Tiwari R, Karthik K, Dhama K, et al. Probiotics as beneficial microbes in aquaculture: An update on their multiple modes of action: A review. Vet Quart, 2016;36(4), 228-41. [Link] [DOI:10.1080/01652176.2016.1172132]