علوم و فنون شیلات

علوم و فنون شیلات

تاثیر سطوح مختلف کولین بر شاخص‌های رشد، ترکیب لاشه و برخی پارامترهای خونی و بیوشیمیایی سرم خون فیل‌ماهی جوان پرورشی

نویسندگان
موسسه تحقیقات بین‌المللی تاسماهیان دریای خزر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
چکیده
اهداف: پرورش فیل‌ماهی جوان پرورشی (Huso huso) صنعت نسبتاً جدید در ایران به شمار می‌آید. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر سطوح مختلف کولین بر شاخص‌های رشد، ترکیب لاشه و برخی پارامترهای خونی و بیوشیمیایی سرم خون فیل‌ماهی جوان پرورشی بود.

مواد و روش‌ها: در پژوهش تجربی حاضر، ۱۵۰ قطعه بچه‌فیل‌ماهی در تیمارهای شاهد، Cho۲، Cho۴، Cho۶ و Cho۸ به‌ترتیب شامل صفر، ۲، ۴، ۶ و ۸گرم کولین در هر کیلوگرم غذا با ۳ تکرار در هر تیمار به‌منظور بررسی عملکرد رشد، ترکیب لاشه و برخی پارامترهای خون و سرم‌شناسی آنها به‌مدت ۱۲ هفته تغذیه شدند. تحلیل داده‌ها با نرم‌افزار SPSS ۲۴ از طریق آزمون تحلیل واریانس یک‌طرفه و دانکن صورت گرفت.

یافته‌ها: وزن نهایی، وزن کسب‌شده، شاخص نرخ رشد ویژه، نسبت بازده پروتئین، ضریب چاقی و ضریب تبدیل غذایی ماهیان تغذیه‌شده با جیره محتوی سطوح مناسب کولین (۲ تا ۴گرم در کیلوگرم) به‌طور معنی‌داری از ماهیان تغذیه‌شده با سایر جیره‌ها مناسب‌تر بود. بالاترین رشد و کارآیی غذا در ماهیان تغذیه‌شده با تیمار Cho۴ مشاهده شد. با افزایش کولین در جیره غذایی ماهیان به‌طور معنی‌داری میزان پروتئین و چربی لاشه افزایش، ولی رطوبت لاشه کاهش یافت. همچنین افزودن ۲ تا ۴گرم کولین در کیلوگرم به جیره منجر به ایجاد تفاوت معنی‌دار در میانگین تعداد یاخته‌های قرمز و سفید، فعالیت آنزیم‌های کبدی (آلانین‌آمینوترانسفراز و آسپارتات آمینوترانسفراز)، آلبومین و پروتئین تام خون نسبت به تیمار شاهد شد.

نتیجه‌گیری: به‌منظور دستیابی به بیشترین رشد و ترکیب بهینه لاشه فیل‌ماهی جوان پرورشی، مناسب‌ترین مقدار کولین، ۲ تا ۴گرم در کیلوگرم در جیره غذایی ماهی است.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


Pourkazemi M. Caspian sea sturgeon conservation and fisheries: Past present and future. J Appl Ichthyol. 2006;22(s1):12-6. [Link] [DOI:10.1111/j.1439-0426.2007.00923.x]
Mohseni M, Sajjadi M, Pourkazemi M. Growth performance and body composition of sub-yearling Persian sturgeon, (Acipenser persicus, Borodin, 1987), fed different dietary protein and lipid levels. J Appl Ichthyol. 2007;23(3):204-8. [Link] [DOI:10.1111/j.1439-0426.2007.00866.x]
Mohseni M, Pourali HR, Kazemi R, Bai SC. Evaluation of the optimum dietary protein level for the maximum growth of juvenile beluga (Huso huso L. 1758). Aquac Res. 2014;45(11):1832-41. [Link]
Aprodu I, Vasile A, Gurau G, Ionescu A, Paltenea E. Evaluation of nutritional quality of the common carp (Cyprinus carpio) enriched in fatty acids. Ann Univ Dunarea de Jos Galati Fascicle VI Food Technol. 2012;36(1):61-73. [Link]
Cho SH, Lee SM, Lee SM, Lee JH. Effect of dietary protein and lipid levels on growth and body composition of juvenile turbot (Scophthalmus maximus L) reared under optimum salinity and temperature conditions. Aquac Nutr. 2005;11(4):235-40. [Link] [DOI:10.1111/j.1365-2095.2005.00338.x]
Halver JE. The vitamins. In: Halver JE, editor . Fish nutrition. 2nd Edition. Cambridge: Academic Press; 1989. pp. 32-109. [Link]
National Research Council (U.S.). Subcommittee on Coldwater Fish Nutrition. Nutrient Requirements of Domestic Animals, Issue 16. Nutrient requirent of swine. Washington DC: National Academy Press; 1993. p.63. [Link]
Ketola HG. Choline metabolism and nutritional requirement of lake trout (Salvelinus namaycush). J Anim Sci. 1976;43(2):474-7. [Link] [DOI:10.2527/jas1976.432474x]
Wilson RP, Poe WE. Choline nutrition of fingerling channel catfish. Aquaculture. 1988;68(1):65-71. [Link] [DOI:10.1016/0044-8486(88)90292-X]
Hung SSO. Choline requirement of hatchery-produced juvenile white sturgeon (Acipenser transmontanus). Aquaculture. 1989;78(2):183-94. [Link] [DOI:10.1016/0044-8486(89)90031-8]
Zhang Z, Wilson RP. Reevaluation of the choline requirement of fingerling channel catfish (Ictalurus punctatus) and determination of the availability of choline in common feed ingredients. Aquaculture. 1999;180(1-2):89-98. [Link] [DOI:10.1016/S0044-8486(99)00190-8]
Yazdani Sadati MA, Sayed Hassani MH, Pourkazemi M, Shakorian M, Pourasadi M. Influence of different levels of dietary choline on growth rate, body composition, Hematological indices and liver lipid of juvenile Siberian sturgeon Acipenser baerii Brandt, 1869. J Appl Ichthyol. 2014;30(6):1632-6. [Link] [DOI:10.1111/jai.12619]
Coutinho F, Peres H, Guerreiro I, Pousão-Ferreira P, Oliva-Teles A. Dietary protein requirement of sharpsnout sea bream (Diplodus puntazzo, Cetti 1777) juveniles. Aquaculture. 2012;356-357:391-7. [Link] [DOI:10.1016/j.aquaculture.2012.04.037]
Webster CD, Lim C, editors. Nutrient requirements and feeding of finfish for aquaculture. Wallingford: CABI; 2002. p. 418. [Link] [DOI:10.1079/9780851995199.0000]
Marcouli PA, Alexis MN, Andriopoulou A, Iliopoulou‐Georgudaki J. Development of a reference diet for use in indispensable amino acid requirement studies off gilthead seabream Sparus aurata L. Aquac Nutr. 2004;10(5):335-43. [Link] [DOI:10.1111/j.1365-2095.2004.00308.x]
Mohseni M, Hassani MHS, Pourali FH, Pourkazemi M, Bai SC. The optimum dietary carbohydrate/lipid ratio can spare protein in growing beluga, Huso huso. J Appl Ichthyol. 2011;27(2):775-80. [Link] [DOI:10.1111/j.1439-0426.2011.01706.x]
Mohseni M, Pourkazemi M, Bahmani M, Falahatkar B, Pourali HR, Salehpour M. Effects of feeding rate and frequency on growth performance of yearling great sturgeon, Huso huso. J Appl Ichthyol. 2006;22(s1):278-83. [Link] [DOI:10.1111/j.1439-0426.2007.00968.x]
Association of official analytical chemists. Official methods of analysis of the association of official analytical chemist. Volume 16. 1th Edition. Washington DC: The Association; 1995. [Link]
Feldman BF, Zinkl JG, Jain NC, editors. Schalm's veterinary hematology. Hoboken: Wiley; 2000. p. 32. [Link]
Borges A, Scotti LV, Siqueira DR, Jurinitz DF, Wassermann GF. Hematologic and serum biochemical values for jundia´ (Rhamdia quelen). Fish Physiol Biochem. 2004;30(1):21-5. [Link] [DOI:10.1007/s10695-004-5000-1]
Mc Laren BA, Keller E, et al. The nutrition of rainbow trout, studies of vitamin requirements. Arch Biochem. 1947;15(2):169-78. [Link]
Ogino C, Uki N, Watanabe T, Iida Z, Ando K. B vitamin requirements of carp. 4. requirement for choline. Bull Jpn Soc Sci Fish.1970;36(11):1140-6. [Link] [DOI:10.2331/suisan.36.1140]
Mai K, Xiao L, Ai Q, Wang X, Xu W, Zhang W, et al. Dietary choline requirement for juvenile cobia, Rachycentron canadum. Aquaculture. 2009;289(1-2):124-8. [Link] [DOI:10.1016/j.aquaculture.2009.01.016]
Rumsey GL. Choline-betaine requirements of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture. 1991;95(1-2):107-16. [Link] [DOI:10.1016/0044-8486(91)90077-K]
Koopmans S.j, Ruis M, Dekker R, Diepen H, Korte M, Mroza Z. Surplus dietary tryptophan reduces plasma cortisol and noradrenaline concentrations and enhances recovery after social stress in pigs. Physiol Behav. 2005;85(4):469-78. [Link] [DOI:10.1016/j.physbeh.2005.05.010]
Polat A, Beklevik G. The importance of betaine and some attractive substances as fish feed additives. CIHEAM-IAMZ. 1999;37:217-20. [Link]
Liu Z, Barrett EJ. Human protein metabolism: Its measurement and regulation. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2002;283(6):E1105-12. [Link] [DOI:10.1152/ajpendo.00337.2002]
Shiau Sh, Lo P.S. Dietary choline requirement of juvenile grass shrimp, Penaeus monodon. Anim Sci. 2001;72(3):477-82. [Link] [DOI:10.1017/S1357729800051997]
Marshall Adams S, editor. Biological indicators of aquatic ecosystem stress. Maryland: American Fisheries Society; 2002. [Link]
Svetina A, Matasin Z, Tofant A, Vucemilo M, Fijan N. Haematology and some blood chemical parameters of young carp till the age of three years. Acta Vet Hung. 2002;50(4):459-67. [Link] [DOI:10.1556/AVet.50.2002.4.8]
Taati R, Soltani M, Bahmani M, Zamini AA. Growth performance, carcass composition and immunophysiological indices in juvenile great sturgeon (Huso huso) fed on commercial prebiotic, Immunoster. Iran J Fish Sci. 2011;10(2):324-35. [Link]
Yousefian M, Sheikholeslami A, Kor Davood M. Serum biochemical parameter of male, immature and female Persian sturgeon (Acipencer persicus). Aust J Basic Appl Sci. 2011;5(5):476-81. [Link]
Kumar Jha A, Pal AK, Sahu NP, Kumar S, Mukherjee SC. Haemato-immunological responses to dietary yeast RNA, ω-3 fatty acid and β-carotene in Calta calta juveniles. Fish Shellfish Immunol. 2007;23(5):917-27. [Link] [DOI:10.1016/j.fsi.2007.01.011]
Shanmugam S. Laboratory handbook on biochemistry. New Delhi: PHI Learning Pvt Ltd; 2010. [Link]
Bhattacharya H, Xiao Q, Lun L. Toxicity studies of nonylphenol on rosy barb (Puntius conchonious): A biochemical and histopathological evaluation. Tissue Cell. 2008;40(4):243-9. [Link] [DOI:10.1016/j.tice.2007.12.004]
Banaee M, Mirvagefei AR, Rafei GR, Majazi Amiri B. Effect of sub-lethal diazinon concentrations on blood plasma biochemistryl. Int J Environ Res. 2008;2(2):189-98. [Link]
Secombes CJ. The non-specific immune system: Cellular defenses. In: Iwama G, Nakanishi T, editors. The fish immune system: Organism, pathogen, and environment. Cambridge: Academic Press; 1997. pp. 63-103. [Link]
Petrović S, Ozretiç B, Krajnović-Ozretić M. Cytosolic aspartate aminotransferase from the grey mullet (Mugil auratus Risso) red muscle: Isolation and properties. Int J Biochem Cell Biol. 1996;28(8):873-81. [Link] [DOI:10.1016/1357-2725(96)00033-7]
Venkateswara Rao J. Toxic effects of novel organophosphorus insecticide (RPR-V) on certain biochemical parameters of euryhaline fish, Oreochromis mossambicus. Pestic Biochem Physiol. 2006;86(2):78-84. [Link] [DOI:10.1016/j.pestbp.2006.01.008]