علوم و فنون شیلات

علوم و فنون شیلات

بررسی باکتری‌های عامل مسمویت غذایی در ماهیان باارزش تجاری عرضه‌شده در فروشگاه‌های مازندران

نوع مقاله : پژوهشی اصیل

نویسندگان
1 گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تخصصی فناوری‌های نوین آمل، آمل، ایران
2 گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تخصصی فناوری‌های نوین آمل، آمل، ایران
چکیده
اهداف: با توجه به اهمیت نقش باکتری‌های عامل مسمومیت غذایی به لحاظ تهدید بهداشت عمومی و ایجاد خسارات اقتصادی، این پژوهش با هدف بررسی وجود باکتری‌های عامل مسمومیت غذایی در چند گونه از ماهیان باارزش تجاری جمع‌آوری‌شده از فروشگاه‌های استان مازندران صورت گرفت.

مواد و روش‌ها: بدین‌منظور ۲۰۰ نمونه ماهی بسته‌بندی‌شده منجمد متعلق به گونه‌های قزل‌آلا، کیلکا، فیتوفاگ و شیرماهی (۵۰ نمونه از هر گونه ماهی) از فروشگاه‌ها خریداری و در مجاورت یخ به آزمایشگاه منتقل شد. نمونه‌ها از نظر شمارش کلی باکتری‌های هوازی، شمارش اشرشیا کلی، شمارش استافیلوکوکوس اورئوس، جست‌وجوی سالمونلا و شمارش ویبریو پاراهمولیتیکوس طبق روش‌های استاندارد ملی ایران مورد آزمایش قرار گرفتند.

یافته‌ها: در هیچ‌یک از نمونه‌های مورد بررسی، سالمونلا و ویبریو پاراهمولیتیکوس مشاهده نشد. مقایسه نتایج به‌دست‌آمده با حدود مجاز استاندارد ملی ایران نشان داد تعداد کلی باکتری‌های هوازی و استافیلوکوکوس اورئوس در تمامی نمونه‌ها در محدوده مجاز استاندارد ملی ایران بود. تعداد اشرشیا کلی در ۱۴٪ نمونه‌های قزل‌آلا، ۲۰٪ کیلکا، ۲۰٪ فیتوفاگ و ۱۰٪ نمونه‌های شیرماهی بیشتر از حد مجاز استاندارد بود که این مساله با توجه به اهمیت بیماریزایی سویه‌های گوناگون اشرشیا کلی در انسان، بر لزوم کنترل آلودگی‌های میکروبی ماهیان بسته‌بندی‌شده تاکید می‌نماید.

نتیجه‌گیری: نتایج بررسی‌های میکروبی ماهی‌های خام منجمد جمع‌آوری‌شده از فروشگاه‌های شهرهای مختلف استان مازندران می‌تواند رضایت‌بخش تعریف شود، زیرا اکثریت نمونه‌ها با استانداردهای مرجع مطابقت دارند.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


Doyle, MP. Escherichia coli O157:H7 and its significance in foods. Int J Food Microbiol. 1991;12(4): 289-301. [Link] [DOI:10.1016/0168-1605(91)90143-D]
Center for Disease Control and Prevention (CDC). Enterotoxigenic Escherichia coli (ETEC) [Internet]. Atlanta: CDC; 2014 [cited 2014 Dec 1]. Available from: https://www.cdc.gov/ecoli/etec.html. [Link]
Akineden O, Hassan AA, Schneider E, Usleber E. Enterotoxigenic properties of Staphylococcus aureus isolated from goats' milk cheese. Int J Food Microbiol. 2008;124(2):211-6. [Link] [DOI:10.1016/j.ijfoodmicro.2008.03.027]
Fraser JD, Proft T. The bacterial superantigen and superantigen-like proteins. Immunol Rev. 2008;225(1):226-43. [Link] [DOI:10.1111/j.1600-065X.2008.00681.x]
Institute of Standards and Industrial Research of Iran. Microbiology of food and animal feeding stuffs-preparation of test samples, initial suspension and decimal dilutions for microbiological examination, Part 1: General rules for the preparation of initial suspension and decimal dilutions [Internet]. Tehran: Institute of Standards and Industrial Research of Iran; 2007 [cited 2018 Aug 28]. Available from: http://www.isiri.gov.ir/portal/files/std/8923-1.pdf. [Persian] [Link]
Institute of Standards and Industrial Research of Iran. Microbiology of food and animal feeding stuffs-guideline of general requirements for examination [Internet]. Tehran: Institute of Standards and Industrial Research of Iran; 2015 [cited 2017 Mar 15]. Available from: https://tww.tpww.ir/abfa_content/media/image/2012/07/20258_orig.pdf. [Persian] [Link]
Institute of Standards and Industrial Research of Iran. Microbiology of food and animal feeding stuffs-horizontal method for the detection and enumeration of coliforms-most probable number technique [Internet]. Tehran: Institute of Standards and Industrial Research of Iran; 2008 [cited Day? Month? Year?]. Available from: Link Not Found. [Persian] [Link]
Institute of Standards and Industrial Research of Iran. Microbiology of food and animal feeding stuffs-detection and enumeration of presumptive Escherichia coli-most probable number technique [Internet]. Tehran: Institute of Standards and Industrial Research of Iran; 2005 [cited 2008 Dec 31]. Available from: http://www.isiri.gov.ir/portal/files/std/2946.pdf. [Persian] [Link]
Institute of Standards and Industrial Research of Iran. Microbiology of food and animal feeding stuffs-enumeration of coagulase-positive Staphylococci (Staphylococcus aureus and other species)-test method Part 1: Technique using baird-parker agar medium [Internet]. Tehran: Institute of Standards and Industrial Research of Iran; 2005 [cited 2009 Sep 19]. Available from: Link Not Found. [Persian] [Link]
Institute of Standards and Industrial Research of Iran. Microbiology of food and animal feeding stuffs-horizontal method for the detection of Salmonella spp. [Internet]. Tehran: Institute of Standards and Industrial Research of Iran; 2014 [cited 2014 Mar 10]. Available from: Link Not Found. [Persian] [Link]
Institute of Standards and Industrial Research of Iran. Microbiology of food and animal feeding stuffs-horizontal method for the detection of potentially Enteropathogenic vibrio spp.-Part 1: Detection of Vibrio parahamolyticus and Vibrio cholerae [Internet]. Tehran: Institute of Standards and Industrial Research of Iran; 2007 [cited 2007 Mar 10]. Available from: Link Not Found. [Persian] [Link]
Institute of Standards and Industrial Research of Iran. Microbial specifications of fish and shrimp [Internet]. Tehran: Institute of Standards and Industrial Research of Iran; 2000 [cited 2000 Feb 10]. Available from: Link Not Found. [Persian] [Link]
Stratev D, Vashin I, Daskalov H. Microbiological status of fish products on retail markets in the Republic of Bulgaria. Int Food Res J. 2015;22(1):64-9. [Link]
Musa N, Wei LS, Shaharom F, Wee W. Surveillance of bacteria species in diseased freshwater ornamental fish from aquarium shop. World Appl Sci J. 2008;3(6):903-5. [Link]
Broekaert K, Heyndrickx M, Herman L, Devlieghere F, Vlaemynck G. Seafood quality analysis: Molecular identification of dominant microbiota after ice storage on several general growth media. Food Microbiol. 2011;28(6):1162-9. [Link] [DOI:10.1016/j.fm.2011.03.009]
Zambuchini B, Fiorini D, Verdenelli MC, Orpianesi C, Ballini R. Inhibition of microbiological activity during sole (Solea solea L.) chilled storage by applying ellagic and ascorbic acids. LWT Food Sci Technol. 2008;41(9):1733-8. [Link] [DOI:10.1016/j.lwt.2007.11.004]
Topic Popovic N, Benussi Skukan A, Dzidara P, Coz Rakovac R, Strunjak-Perovic I, Kozacinski L, et al. Microbiological quality of marketed fresh and frozen seafood caught off the Adriatic coast of Croatia. Vet Med Czech. 2010;55(5):233-41. [Link] [DOI:10.17221/2997-VETMED]
Noor Uddin GM, Larsen MH, Guardabassi L, Dalsgaard A. Bacterial flora and antimicrobial resistance in raw frozen cultured seafood imported to Denmark. J Food Protect. 2013;76(3):490-9. [Link] [DOI:10.4315/0362-028X.JFP-12-402]
Busani L, Cigliano A, Taioli E, Caliguiuri V, Chiavacci L, Di Bella C, et al. Prevalence of Salmonella enterica and Listeria monocytogenes contamination in foods of animal origin in Italy. J Food Protect. 2005;68(8):1729-33. [Link] [DOI:10.4315/0362-028X-68.8.1729]
Dutta M, Majumdar PR, Rakeb-Ul-Islam MD, Saha D. Bacterial and Fungal Population Assessment in Smoked Fish during Storage Period. J Food Microbiol Saf Hyg. 2018;3:1-7. [Link] [DOI:10.4172/2476-2059.1000127]
Akhondzadeh Basti A, Misaqhi A, Zahraei Salehi T, Kamkar A. Bacterial pathogens in fresh, smoked and salted Iranian fish. Food Control. 2006;17(3):183-8. [Link] [DOI:10.1016/j.foodcont.2004.10.001]
Tavakoli HR, Hosseini H, Khaksar R. Bacteriological quality evaluation of salted fishes that are produced traditionally in the North of Iran. J food Sci Tech. 2009;6(3):105-11. [Persian] [Link]
Seifzadeh M, Motallebi AA. Effect of sodium alginate edible coat on bacterial, chemical and sensory quality of freezing Kilka coated. J food Sci Tech. 2012;9(35):1-15. [Persian] [Link]
Armani M, Civettini M, Conedera G, Favretti M, Lombardo D, Lucchini R, et al. Evaluation of hygienic quality and labelling of fish distributed in public canteens of northeast Italy. Ital J Food Saf. 2016;5(4):5723. [Link] [DOI:10.4081/ijfs.2016.5723]
Eze EI, Echezona BC, Uzodinma EC. Isolation and identification of pathogenic bacteria associated with frozen mackerel fish (Scomber scombrus) in a humid tropical environment. Afr J Agric Res. 2011;6(7):1918-22. [Link]
Novotny L, Dvorska L, Lorencova A, Beran V, Pavlik I. Fish: A potential source of bacterial pathogens for human beings. Vet Med Czech. 2004;49(9):343-58. [Link] [DOI:10.17221/5715-VETMED]