علوم و فنون شیلات

علوم و فنون شیلات

شاخص‌های رشد، پارامترهای خون‌شناسی و ترکیب لاشه ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) تغذیه‌شده با پری‌بیوتیک ایمنووال

نوع مقاله : پژوهشی اصیل

نویسندگان
1 گروه شیلات، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبد کاووس، ایران
2 گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
3 گروه شیلات، دانشکده شیلات ومحیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
چکیده
اهداف: مطالعه حاضر با هدف بررسی عملکرد پری‌بیوتیک ایمنووال بر شاخص‌های رشد، پارامترهای خون‌شناسی و ترکیب لاشه ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان انجام شد.

مواد و روش‌ها: پری‌بیوتیک ایمنووال در چهار سطح ۰/۰۵
%، ۰/۱%، ۰/۱۵% و ۰/۲% به جیره غذایی اضافه و جیره فاقد پری‌بیوتیک برای تغذیه گروه شاهد استفاده شد. هر جیره به‌صورت تصادفی برای ماهیان با وزن اولیه تقریبی ۰/۵۴±۱۳/۷۶گرم در سه تکرار اختصاص داده شد.

یافته‌ها: بعد از هشت هفته تغذیه، وزن نهایی ماهیان تغذیه‌شده با ۰/۱%، %۰/۱۵ و ۰/۲% پری‌بیوتیک به‌صورت معنی‌داری (۰/۰۵p<) بالاتر از ماهیان گروه شاهد بود. ضریب تبدیل غذایی در همه تیمارهای تغذیه‌شده با پری‌بیوتیک به‌صورت معنی‌داری (۰/۰۵p<) پایین‌تر از ماهیان گروه شاهد بود که در تیمار ۰/۱۵ کمترین مقدار را داشت. ضریب رشد ویژه در ماهیان تغذیه‌شده با پری‌بیوتیک بیشتر از گروه کنترل بود (۰/۰۵p<). همچنین تفاوت معنی‌داری در پارامترهای تعداد گلبول‌های قرمز، گلبول‌های سفید، درصد لنفوسیت و نوتروفیل بین ماهیان تغذیه‌شده با جیره حاوی پری‌بیوتیک و گروه شاهد وجود داشت (۰/۰۵p<). در آنالیز تقریبی لاشه، میزان پروتئین افزایش معنی‌داری نسبت به گروه شاهد نشان داد و بیشترین میزان نیز در تیمار ۰/۱% مشاهده شد. میزان چربی و خاکستر لاشه به‌طور معنی‌داری نسبت به گروه شاهد کاهش پیدا کرد و کمترین میزان در تیمار ۰/۱۵% مشاهده شد.

نتیجه‌گیری: افزودن پری‌بیوتیک ایمنووال به میزان ۰/۲-۰/۱۵% به جیره غذایی ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان اثرات مثبتی بر شاخص‌های رشد، پارامترهای خونی و ترکیب لاشه داشته و سطح ۰/۱۵% نیز بهترین نتیجه را به همراه دارد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


Food and Agriculture Organization of the United Nations. The state of world fisheries and aquaculture. Rome : Food and Agriculture Organization of the United Nations; 2009. pp: 4445-25. [Link]
Afshar A. Application of probiotics in livestock and poultry. 2nd Edition. Tehran: Noorbakhsh; 2002. [Persian] [Link]
Irianto A, Austin B. Probiotics in aquaculture. J Fish Dis. 2002;25(11):633-42. [Link] [DOI:10.1046/j.1365-2761.2002.00422.x]
Gibson GR, Roberfroid MB. Dietary modulation of the human colonic microbiota: Introducing the concept of prebiotics. J Nutr. 1995;125(6):1401-12. [Link] [DOI:10.1093/jn/125.6.1401]
Das S, Mondal K, Haque S. A review on application of probiotic, prebiotic and synbiotic for sustainable development of aquaculture. J Entomol Zool Stud. 2017;5(2):422-9. [Link]
Kolida S, Tuohy K, Gibson GR. Prebiotic effects of inulin and oligofructose. Br J Nutr. 2002;87(S2):S193-7. [Link] [DOI:10.1079/BJN/2002537]
Gibson GR. Fibre and effects on probiotics (the prebiotic concept). Clin Nutr Suppl. 2004;1(2):25-31. [Link] [DOI:10.1016/j.clnu.2004.09.005]
Ziemer CJ, Gibson GR. An overview of probiotics, prebiotics and synbiotics in the functional food concept: Perspectives and future strategies. Int Dairy J. 1998;8(5-6):473-9. [Link] [DOI:10.1016/S0958-6946(98)00071-5]
Sako T, Matsumoto K, Tanaka R. Recent progress on research and applications of non-digestible galacto-oligosaccharides. Int Dairy J. 1999;9(1):69-80. [Link] [DOI:10.1016/S0958-6946(99)00046-1]
Crittenden RG. Prebiotics. In: Gerald W, editor. Probiotics: A Critical Review. Wymondham: Horizon Scientific Press; 1999. pp: 141-56. [Link]
Gibson GR, Beatty ER, Wang XI, Cummings JH. Selective stimulation of bifidobacteria in the human colon by oligofructose and inulin. Gastroenterology. 1995;108(4):975-82. [Link] [DOI:10.1016/0016-5085(95)90192-2]
Fooks LJ, Fuller R, Gibson GR. Prebiotics, probiotics and human gut microbiology. Int Dairy J. 1999;9(1):53-61. [Link] [DOI:10.1016/S0958-6946(99)00044-8]
Haji Baghloo AA. The effect of probiotic premolac and immuno-probiotic probiotics on growth, reproductive rate and sex ratio of Xiphophorus helleri (and Xiphophorus maculatus) [Dissertation]. Gorgan: Gorgan University; 2010. [Persian] [Link]
Li P, Gatlin III DM. Dietary brewers yeast and the prebiotic Grobiotic™ AE influence growth performance, immune responses and resistance of hybrid striped bass (Morone chrysops× M. saxatilis) to Streptococcus iniae infection. Aquaculture. 2004;231(1-4):445-56. [Link] [DOI:10.1016/j.aquaculture.2003.08.021]
Akrami R. The effect of inulin as probiotics on growth, survival and bacterial flora of young honeybee gut (Huso huso) [Dissertation]. Tehran: Islamic Azad University, Science and Research Branch; 2007. [Persian] [Link]
National Research Council. Nutrient requirements of fish. 1st Edition. Washington, D.C.: National Academies Press; 1993. [Link]
Mishra SK, Hertrampf JW. Nucleotides: The performance promoter. Aquac Asia Pac. 2006;2(2):32-3. [Link]
Velíšek J, Svobodova Z, Piačková V. Effects of clove oil anaesthesia on rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Acta Veterinaria Brno. 2005;74(1):139-46. [Link] [DOI:10.2754/avb200574010139]
Houston AH. Blood and circulation. In: Schreck CB, Moyle PB, American Fisheries Society. Methods for fish biology. Schreck CB, Moyle PB, editors. Bethesda: American Fisheries Society; 1990. pp: 273-335. [Link]
AOAC. Official methods of analysis. 15th Edition. 1st Volume. Rockville: AOAC; 1990. [Link]
fects of dietary supplementation with mannanoligosaccharide, fructooligosaccharide or galactooligosaccharide on the growth and feed utilization of Atlantic salmon (Salmo salar). Aquaculture. 2008;283(1-4):163-7. [Link] [DOI:10.1016/j.aquaculture.2008.07.012]
Rumsey GL, Winfree RA, Hughes SG. Nutritional value of dietary nucleic acids and purine bases to rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture. 1992;108(1-2):97-110. [Link] [DOI:10.1016/0044-8486(92)90321-B]
Rumsey GL, Kinsella JE, Shetty KJ, Hughes SG. Effect of high dietary concentrations of brewer's dried yeast on growth performance and liver uricase in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Anim Feed Sci Technol. 1991;33(3-4):177-83. [Link] [DOI:10.1016/0377-8401(91)90058-Z]
Oliva-Teles A, Gonçalves P. Partial replacement of fishmeal by brewers yeast (Saccaromyces cerevisae) in diets for sea bass (Dicentrarchus labrax) juveniles. Aquaculture. 2001;202(3-4):269-78. [Link] [DOI:10.1016/S0044-8486(01)00777-3]
Voragen AGJ. Technological aspects of functional food-related carbohydrates. Trends Food Sci Technol. 1998;9(8-9):328-35. [Link] [DOI:10.1016/S0924-2244(98)00059-4]
Roberfroid M, Slavin J. Nondigestible oligosaccharides. Crit Rev Food Sci Nutr. 2000;40(6):461-80. [Link] [DOI:10.1080/10408690091189239]
Birkbeck TH, Ringø E. Pathogenesis and the gastrointestinal tract of growing fish. In: Holzapfel WH, Naughton PJ, Pierzynowski SG, Zabielski R, Salek E, editors. Microbial ecology in growing animal. 2nd Volume. Amsterdam: Elsevier; 2005. pp: 208-34. [Link] [DOI:10.1016/S1877-1823(09)70043-8]
Waché Y, Auffray F, Gatesoupe FJ, Zambonino J, Gayet V, Labbé L, et al. Cross effects of the strain of dietary Saccharomyces cerevisiae and rearing conditions on the onset of intestinal microbiota and digestive enzymes in rainbow trout, Onchorhynchus mykiss, fry. Aquaculture. 2006;258(1-4):470-8. [Link] [DOI:10.1016/j.aquaculture.2006.04.002]
Gibson GR, Probert HM, Loo JV, Rastall RA, Roberfroid MB. Dietary modulation of the human colonic microbiota: Updating the concept of prebiotics. Nutr Res Rev. 2004;17(2):259-75. [Link] [DOI:10.1079/NRR200479]
Fuller R. Probiotics in man and animals. J Appl Bacteriol. 1989;66(5):365-78. [Link] [DOI:10.1111/j.1365-2672.1989.tb05105.x]
Sattari M. Ichthyology (1): Anatomy and physiology. 3rd Edition.Tehran: HAGHSHENAS; 2010. [Persian] [Link]
Yousefi A. Determining the relationship between some blood and osmotic parameters in the process of sexual evolution of ostrich fish [Dissertation]. Lahijan: Islamic Azad University, Lahijan Branch; 2007. [Persian] [Link]
Pearson MP, Stevens ED. Size and hematological impact of the splenic erythrocyte reservoir in rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Fish Physiol Biochem. 1991;9(1):39-50. [Link] [DOI:10.1007/BF01987610]
Delzenne NM, Roberfroid MR. Physiological effects of non-digestible oligosaccharides. LWT Food Sci Technol. 1994;27(1):1-6. [Link] [DOI:10.1006/fstl.1994.1001]
Sakai M. Current research status of fish immunostimulants. Aquaculture. 1999;172(1-2):63-92. [Link] [DOI:10.1016/S0044-8486(98)00436-0]
Flahatkar B, Soltani M, Abtahi B, Kalbasi MR, Pourkazemi MR, Yasemi M. Effect of vitamin C on some growth parameters, survival rate and hepatosomatic index in juvenile cultured beluga, huso huso. Anim Sci J. 2006;19(3):98-103. [Persian] [Link]
Genc MA, Yilmaz E, Genc E, Aktas M. Effects of dietary mannan oligosaccharides (MOS) on growth, body composition, and intestine and liver histology of the hybrid Tilapia (Oreochromis niloticus × O. aureus). Isr J Aquac Bamidgeh. 2007;59(1):10-6. [Link]
Yilmaz E, Genc MA, Genc E. Effects of dietary mannan oligosaccharides on growth, body composition, and intestine and liver histology of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Isr J Aquac Bamidgeh. 2007;59(3):182-88. [Link]
Akrami R, Ghelichi A, Manuchehri H. Effect of dietary inulin as prebiotic on growth performance and survival of juvenile rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). J Mar Sci Technol. 2009;4(3):1-9. [Persian] [Link]
Genc MA, Aktas M, Genc E, Yilmaz E. Effects of dietary mannan oligosaccharide on growth, body composition and hepatopancreas histology of Penaeus semisulcatus (de Haan 1844). Aquac Nutr. 2007;13(2):156-61. [Link] [DOI:10.1111/j.1365-2095.2007.00469.x]
Van Loo J, Cummings J, Delzenne N, Englyst H, Franck A, Hopkins M, et al. Functional food properties of non-digestible oligosaccharides: A consensus report from the ENDO project (DGXII AIRII-CT94-1095). Br J Nutr. 1999;81(2):121-32 [Link] [DOI:10.1017/S0007114599000252]