علوم و فنون شیلات

علوم و فنون شیلات

قابلیت هضم ظاهری پروتئین و اسیدهای آمینه برخی اقلام غذایی جانوری و گیاهی در تاسماهی سیبری (Acipenser baerii Brandt 1869)

نوع مقاله : پژوهشی اصیل

نویسندگان
1 گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس
2 2 گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده
اهداف: قابلیت هضم ظاهری پروتئین و اسیدهای آمینه ده نوع ماده غذایی گیاهی و جانوری به عنوان منابع اصلی پروتئینی در جیره غذایی تاسماهی سیبری (22± 290 گرم) مورد بررسی قرار گرفت.

مواد و روش ها: مواد غذایی شامل پودر ماهی، پودر گوشت و استخوان، پودر ضایعات طیور، پودر خون، پودر پر طیور، کنجاله سویا، کنجاله کلزا، گلوتن گندم، گلوتن ذرت و مخمر نانوایی بودند. تیمارهای غذایی عبارت بودند از: جیره غذایی مرجع و ده جیره غذایی آزمایشی (30 درصد ماده غذایی مورد نظر + 70 درصد جیره غذایی مرجع). از اکسید کروم به عنوان نشانگر غیر قابل هضم در جیره های غذایی استفاده شد. تعداد 165 قطعه تاسماهی سیبری در 33 مخزن 500 لیتری ذخیره سازی و با جیره های غذایی تغذیه شدند (3 تکرار برای هر تیمار).

یافته ها: بیشترین و کمترین میزان قابلیت هضم پروتئین به ترتیب در پودر ماهی (87/92 درصد) و پودر پر طیور (96/59 درصد) مشاهده شد. همچنین، بالاترین میزان قابلیت هضم اسیدهای آمینه در پودر ماهی (9/90 و 13/88 درصد به ترتیب برای مجموع اسیدهای آمینه ضروری و غیر ضروری) اندازه گیری شد. کمترین میزان قابلیت هضم مجموع اسیدهای آمینه ضروری در کنجاله کلزا (5/65 درصد) و اسیدهای آمینه غیر ضروری در پودر پر طیور (68/60 درصد) دیده شد.

نتیجه گیری: بر اساس نتایج ، پودر ماهی، پودر گوشت و استخوان، پودر ضایعات طیور، گلوتن ذرت و گلوتن گندم با قابلیت هضم بالای هفتاد درصد پروتئین و مجموع اسیدهای آمینه، به عنوان مواد غذایی با درصد هضم بالا برای تاسماهی سیبری مشخص گردیدند.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


1- Yasumaru F, Lemos D. Species specific in vitro protein digestion (pH-stat) for fish: method development and application for juvenile rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), cobia (Rachycentron canadum) and Nile tilapia (Oreochromis niloticus). Aquaculture. 2014;426-427:74-84.
2- Hardy RW. Utilization of plant proteins in fish diets. Aquaculture Research. 2010;41:770-776.
3- Tibbetts SM, Verreth JAJ, Lall SP. In vitro pH-stat protein hydrolysis of feed ingredients for Atlantic cod, Gadus morhua. 2. In vitro protein digestibility of common and alternative feed ingredients. Aquaculture. 2011;319:407-416.
4- Allan GL, Rowland SJ, Parkinson S, Stone DAJ, Jantrarotai W. Nutrient digestibility for juvenile silver perch Bidyanus bidyanus: development of methods. Aquaculture. 1999;170:131–145.
5- Kabir NMJ, Wee KL, Maguire G. Estimation of apparent digestibility coefficients in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) using different markers: 1. Validation of microtracer F-Ni as a marker. Aquaculture. 1998;167:259-272.
6- Oliveira ACB, Martinelli LA, Moreira MZ, Cyrino JEP. Determination of apparent digestibility coefficient in fish by stable carbon isotopes. Aquaculture Nutrition. 2007;13:1–4.
7- Alan Ward D, Carter CG, Townsend AT. The use of yttrium oxide and the effect of faecal collection timing for determining the apparent digestibility of minerals and trace elements in Atlantic salmon (Salmo salar, L.) feeds. Aquaculture Nutrition. 2005;11:49–59.
8- Liu H, Wu X, Zhao W, Xue M, Guo L, Zheng Y, Yu Y. Nutrients apparent digestibility coefficients of selected protein sources for juvenile Siberian sturgeon (Acipenser baerii), compared by two chromic oxide analyses methods. Aquaculture Nutrition. 2009;15:650-656.
9- Falahatkar B. Nutritional Requirements of the Siberian Sturgeon: An Updated Synthesis. In: Williot P., Nonnotte G., Vizziano-Cantonnet D., Chebanov, M. (Eds.), The Siberian Sturgeon (Acipenser baerii, Brandt 1869) Volume 1-Biology, Chapte 11. 2018;207-228. Springer International Publishing AG, part of Springer Nature.
10- Adamek Z, Prokes M, Barus V, Sukop I. Diet and growth of 1+ Siberian sturgeon (Acipenser baerii) in alternative pond culture. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Science. 2007;7:153-160.
11- Soleimani SM, Sajjadi MM, Falahatkar B, Yazdani MA. Replacement of fish meal by earthworm meal (Eisenia foetida) in Siberian sturgeon (Acipenser bearii) diet and its effect on growth performance, feed efficiency and carcass composition. Journal of Aquatic Ecology. 2016;5(3):21-30. [persian]
12- AOAC. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists. (18th edn). AOAC International, Gaithersburg, MD, USA. 2005.
13- Babaei SS, Abedian Kenari A, Hedayati M, Yazdani-Sadati MA. Growth response, body composition, plasma metabolites, digestive and antioxidant enzymes activities of Siberian sturgeon (Acipenser baerii, Brandt, 1869) fed different dietary protein and carbohydrate: lipid ratio. Aquaculture Research. 2016;17:1-13.
14- Lemos D, Lawrence AL, Siccardi AJ. Prediction of apparent protein digestibility of ingredients and diets by in vitro pH-stat degree of protein hydrolysis with species-specific enzymes for juvenile Pacific white shrimp Litopenaeus vannami. Aquculture. 2009;295:89-98.
15- Safari O, Naserizadeh M, Mohammadi Aranai M. Digestibility of selected feedstuffs in subadult Caspian great sturgeon, Huso huso using settlement faecal collection and stripping methods. Aquaculture Nutrition. 2016;22:293–303.
16- Glencross BD, Booth M, Allan GL. A feed is only as good as its ingredients- a review of ingredient evaluation strategies for aquaculture feeds. Aquaculture Nutrition. 2007;13:17–34.
17- Lindroth P, Mopper K. High performance liquid chromatographic determination of subpicomole amounts of amino acids by precolumn fluorescence derivatization with o-phthaldialdehyde. Analytical Chemistry. 1979;51:1667-1674.
18- Furukawa A, Tsukahara H. On the acid digestion method for the determination of chromic acid as an index substance in the study of digestibility of fish feed. Bulletin of the Japanese Society of Scientific Fisheries. 1966;32:502-506.
19- NRC. Nutrient Requirements of Fish and Shrimp. The National Academy Press, Washington, DC. 2011.
20- Cho CY, Slinger SJ, Bayley HS. Bioenergetics of salmonid fishes: energy intake, expenditure and productivity. Comparative Biochemistry and Physiology. 1982;73B:25–41.
21- Hardy RW, Barrows F. Diet formulation and manufacture. In: Fish Nutrition (Halver, J.E. & Hardy, R.W. eds). 2002;505–600. Academic Press, New York.
22- Banavreh A, Soltani M, Kamali A, Yazdani Sadati MA, Shamsaie M. Effects of olive pomace on growth performance, digestibility, body composition and fatty acid profile in yearling Siberian sturgeon ,Acipenser baerii (Brandt 1896). Aquaculture Nutrition. 2018;25(2):333-342
23- Gomes EF, Rema P, Kaushik SJ. Replacement of fish meal by plant proteins in the diet of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss): Digestibility and growth performance. Aquaculture. 1995;130:177-186.
24- Sanden M, Krogdahl A, Bakke-McKellup AM, Buddington RK, Hemre GI. Growth performance and organ development in Atlantic salmon (Salmo salar L.) Parr fed genetically modified (GM) soybean and maize. Aquaculture Nutrition. 2006;12:1–14.
25- Cheng ZJ, Hardy RW. 2002. Apparent digestibility coefficients and nutritional value of cottonseed meal for rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture. 2002;212:361–372.