علوم و فنون شیلات

علوم و فنون شیلات

تأثیر دان‌های غذایی دارای Spirulina platensis بر رشد، ترکیب بدن، شاخص‌های خون شناسی و ایمنی شناسی ماهی کپور علفخوار (Ctenopharyngodon idella)

نوع مقاله : پژوهشی اصیل

نویسندگان
1 دانش آموخته دانشکده منابع طبیعی دانشگاه ارومیه
2 دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه
3 مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران
چکیده
اهداف: هدف این مطالعه بررسی تاثیر دان‌های غذایی دارای Spirulina platensis بر برخی شاخص‌های فیزیولوژیک کپور علفخوار بود.

مواد و روش‌ها: تعداد 450 کپور علفخوار (5/0±10 گرم) در شش تیمار (سه تکرار) تقسیم شدند و هشت هفته با دان‌های دارای 0، 5/0، 1، 2 و 4% پودر اسپیرولینا در مقایسه با غذای علوفه‌ای (شاهد) تغذیه شدند. در آغاز و پایان آزمایش، شاخص‌های رشد و تغذیه، ترکیب گوشت، شاخص‌های خونشناسی، ایمنی‌شناسی و میزان کاروتنوئید ماهیان اندازه‌گیری شد. میانگین‌ها با آنالیز واریانس یک‌طرفه (One-Way ANOVA) و تست Tukey مقایسه شدند (05/0 ≥ p).

یافته‌ها: بهترین شاخص‌های طول کل، وزن، ضریب تبدیل غذایی، نرخ رشد ویژه، درصد افزایش وزن بدن، کارایی تغذیه‌ای، ضریب رشد روزانه و مصرف غذای روزانه در تیمار 4% اسپیرولینا مشاهده شد که با شاهد تفاوت معنی‌دار (05/0) داشت. درصد چربی گوشت ماهیان تیمار 4% اسپیرولینا با شاهد تفاوت معنی‌دار (05/0) داشت. تعداد گلبول‌های قرمز تیمار 1% اسپیرولینا با شاهد تفاوت معنی‌دار داشت. بیشترین درصد هماتوکریت و هموگلوبین در تیمار 1% اسپیرولینا و بیشترین تعداد گلبول‌های سفید و ائوزینوفیل‌ها در تیمار 4% اسپیرولینا بود که با شاهد تفاوت معنیدار (05/0) داشتند. درصد لنفوسیت‌ها در تیمارهای دارای جلبک به‌طور معنی‌داری (05/0) نسبت به تیمارهای فاقد جلبک بیشتر بود. بیشترین فعالیت لیزوزیم، باکتری‌کشی و فعالیت آنتی‌تریپسین سرم در تیمار 4% اسپیرولینا با گروه شاهد تفاوت معنی‌دار داشت (05/0). کارتنوئید گوشت ماهیان تفاوت معنی‌داری بین تیمارها نشان نداد.

نتیجه‌گیری: دان‌های غذایی 4% اسپیرولینا برای بهبود شاخص‌های رشد و تغذیه، خون‌شناسی و ایمنی‌شناسی کپور علفخوار پیشنهاد می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


1. Peiretti, P. G., and Meineri, G., 2008. Effects of diets with increasing levels of Spirulina platensis on the performance and apparent digestibility in growing rabbits, Livestock Science, 118, PP: 173-177.
2. Abdelkhalek, N. K. M., Ghazy, W. E., and Abdel-Daim, M. M., 2015. Pharmacodynamic interaction of Spirulina platensis and deltamethrin in freshwater fish Nile tilapia, Oreochromis niloticus: impact on lipid peroxidation and oxidative stress, Environmental Science and Pollution Research, 22(4), PP: 3023–3031.
3. Oh, S. H., Ahn, J., Kang, D. H., and Lee, H. Y., 2011. The effect of ultrasonificated extracts of Spirulina maxima on the anticancer activity, Marine Biotechnology, 13, PP: 205-214.
4. Ungsethaphand, T., Peerapornpisal, Y., Whangchai, N., and Sardsud, U., 2010. Effect of feeding Spirulina platensis on growth and carcass composition of hybrid red tilapia (Oreochromis mossambicus × O. niloticus), Maejo International Journal of Science and Technology, 4(2), PP: 331-336.
5. Gao, T. J., Yang, H. J., Liu, Y. J., Chen, S. J., Guo, D. Q., Yu, Y. Y., and Tian, L. X., 2014. Effects of graded levels of threonine on growth performance, biochemical parameters and intestine morphology of juvenile grass carp Ctenopharyngodon idella. Aquaculture, 424–425, PP: 113–119.
6. Liang, J. J., Liu, Y. J., Tian, L. X., Yang, H. J. and Liang, G. Y., 2012. Dietary available phosphorus requirement of juvenile grass carp (Ctenopharyngodon idella), Aquaculture Nutrition, 18, PP: 181–188.
7. Cao, S. P., Zou, T., Zhang, P. Y., Han, D., Jin, J. Y., Liu, H. K., Yang, Y. X., Zhu, X. M., and Xie, SQ., 2018. Effects of dietary fishmeal replacement with Spirulina platensis on the growth, feed utilization, digestion and physiological parameters in juvenile gibel carp (Carassis auratus gibelio var. CAS III), Aquaculture Research, 49(3), PP: 1320-1328.
8. Yeganeh, S., Teimouri, M., and Amirkolaie, A. K. 2015. Dietary effects of Spirulina platensis on hematological and serum biochemical parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), Research in Veterinary Science, 101, PP: 84-88.
9. Saroch, J. D., Shrivastav, R., Manohar, S., and Quereshi, T. A., 2012. Effect of Spirulina impregenated feed on the fingerlings of Catla (Catla catla), Journal of Chemical, Biological and Physical Sciences, 27, PP: 55-67.
10. Velasquez, S. F., Chan, M. A.,Abisado, R. G.,Traifalgar, R. F. M., Tayamen, M. M., Maliwat, G. C. F., and Ragaza, J. A., 2016. Dietary Spirulina (Arthrospira platensis) replacement enhances performance of juvenile Nile tilapia (Oreochromis niloticus), Journal of Applied Phycology, 28(2), PP: 1023–1030.
11. Tafi, A. A., Meshkini, S., Tukmechi, A., Alishahi, M., and Noori, F., 2018. Immunological and antistreptococcal effects of Salvia officinalis and Aloe vera extracts supplemented feed in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 24(3), PP: 365-370
12. Promya, J., and Chitmanat, C., 2011. The effect of Spirulina platensis and Cladophora alga on the growth performance, meat quality and immunity simulating capacity of the African sharotooth catfish (Clarias gariepinus), International Journal of Agriculture and Biology, 13, PP: 77-82.
13. Sheng-Yao, K., Wei-Wei, X., Lin, F., Yang, L., and Jun, J., 2012. Effects of graded levels of dietary methionine hydroxy analogue on immune response and antioxidant status of immune organs in juvenile Jian carp (Cyprinus carpio var. Jian), Fish & Shellfish Immunology, 32, PP: 629-636.
14. Fortes-Silva, R., Sánchez-Vázquez, F. J., and Martínez, F. J., 2011. Effects of pretreating a plant-based diet with phytase on diet selection and nutrient utilization in European sea bass, Aquaculture, 319, PP: 417–422.
15. AOAC., 1990. In: Official Methods of Analyses. Ed., Horwitz, W., Fifteenth edition. Association of Official Analytical Chemists Inc., Arlington, 445P.
16. Teimouri, M., Amirkolaie, A. K., and Yeganeh, S., 2013. The effects of dietary supplement of Spirulina platensis on blood carotenoid concentration and fillet color stability in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), Aquaculture, 414-415, PP: 224-228.
17. Blaxhall, P. C., and Daisley, K. W., 1973. Routine haematological methods for use fish with blood, Journal of Fish Biology, 5, PP: 771-781.
18. Cha, S. H., Lee, J. S., Song, C. B., and Lee, K. J., 2008. Effects of chitosan-coated diet on improving water quality and innate immunity in the Oliver flounder, Paralichthys olivaceus, Aquaculture, 278, PP: 110-118.
19. Adela, M., Yeganehb, S., Dadarc, M., Sakai, M., and Dawoode, M. A. O., 2016. Effects of dietary Spirulina platensis on growth performance, humoral and mucosal immune responses and disease resistance in juvenile great sturgeon (Huso huso Linnaeus, 1754). Fish & Shellfish Immunology, 56, PP: 436-444.
20. Ellis, A. E., 1990. Serum antiprotease in fish, In: Techniques in fish immunology. Eds., Stolen, J. S., Fletcher, T. C., Anderson, D. P., Roberson, W. B. & Van Muiswinkel, W. B., SOS Publication, PP: 95-99.
21. Teimouri, M., Amirkolaie, A. K., and Yeganeh, S., 2013. The effects of Spirulina platensis meal as a feed supplement on growth performance and pigmentation of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), Aquaculture, 396–399, PP: 14-19.
22. Abdel-Tawwab, M., Ahmad, M. H., Abdelhadi, Y. M., and Sesden, M. E. A., 2008. Use of Spirulina (Arthrospira platensis) as a growth and immunity promoter for Nile tilapia, oreochromis niloticus (L.) fry challenged with pathogenic Aeromonas hydrophila, 8th International Symposium on Tilapia in Aquaculture, Cario, Egypt, PP: 1015-1032.
23. Guroy, B., Sahin, I., Mantoglu, S., and Kayali, S., 2012. Spirulina as a natural carotenoid source on growth, pigmentation and reproductive performance of yellow tail Cichlid (Pseudotropheus acei), Aquaculture International, 20(5), PP: 869-878.
24. Mortazavizadeh, S. A., moazedi, G., Pak Kahesh, F., Amiri, F., Sharifian, M., and Moshfeghi, H. R., 2010. Investigating the possibility of using pellets in feeding of grass carp (Ctenopharyngodon idella), Iranian Fisheries Science Research Institute, South of Iran Aquaculture Research Center, 27P.
25. James, R., Sampath, K., Nagarajan, R., Vellaisamy, P., and Manikandan, M. M., 2009. Effect of dietary Spirulina on reduction of copper toxicity and improvement of growth, blood parameters and phosphatases in carp, Cirrhinus mrigala (Hamilton, 1822), Indian Journal of Experimental Biology, 47, PP: 754-759.
26. Chellehmal Dezfulnejad, M., Jahangirizadeh., M., Mesbah, M., and Javaheri Baboli, M., 2011. Effect of nutrition with Spirulina platensis on blood factors and immune system in Pangasius hypophtalamus, Journal of Veterinary New Research (Veterinary Pathobbiology), 2(7), PP: 1-9.
27. Simanjuntak, S. B. I., Indarmawan, I., and Wibowo, E. S., 2018. Impact of Fed Containing Different Levels of Diets Supplementation Spirulina platensis on Growth, Haematological, Body Composition and Biochemical Parameters, of Gurami (Osphronemus gouramy), Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 18, PP: 681-690.