علوم و فنون شیلات

علوم و فنون شیلات

بررسی سموم فیتوپلانکتونی دوموئیک اسید و اوکادوئیک اسید در آب و بافت نرم‌تنان استان هرمزگان

نوع مقاله : پژوهشی اصیل

نویسندگان
پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان
چکیده
هدف بررسی حاضر شناسایی فیتوپلانکتون‌های تولید کننده سموم دوموئیک و اوکادوئیک اسید در آب‌های ساحلی شهر بندرعباس و تعیین میزان سموم درنمونه های آب و نرم تنان می‌باشد. نمونه برداری آب جهت شناسایی گونه های فیتوپلانکتونی و سنجش سموم در زمستان 94 و تابستان 95 از مناطق ساحلی مشرف به محل ریزش پساب های شهری و صنعتی انجام شد. نرم تنان از سواحل شهر بندرعباس و بندرلنگه جمع آوری شدند. آنالیز سموم فیتوپلانکتونی بر اساس روش کیت و تجزیه دستگاهی آلایزا سنجش شد. گونه‌های Pseudonitzschia delicatissima، Pseudo-nitzschia pungens و Pseudo-nitzschia seriata در تولید دوموئیک اسید و گونه های Dinophysis caudate و Prorocentrum Lima در تولید اوکادوئیک اسید در آب‌های ساحلی بندرعباس شناسایی شدند. اوکادوئیک اسید محلول در آب به طور قابل توجهی، غلظت بالاتری از دوموئیک اسید را نشان داد. در نمونه‌های نرم تن مورد مطالعه شامل Circenita callipyga،Barbatiacandida، Telescopium Telescopium وThalessa savignyi دامنه غلظت از سم اوکادوئیک اسید از 38/2 ± 8/59 تا 25/28 ± 96/121 و برای سم دوموئیک اسید از 002/0 ± 85/0 تا 72/38 ± 59/83 میکروگرم بر کیلوگرم متغیر بوده است. در مقایسه با مقادیر رهنمود، غلظت‌های مشاهده شده از سموم اوکادوئیک اسید و دوموئیک اسید در نرم تنان مورد بررسی کمتر از میزان مجاز بوده است، اما این مقدار برای دوموئیک اسید محلول در آب، بالاتر از مقدار مجاز ثبت گردید که نیاز به دستیابی به الگوی کمی و کیفی توزیع سموم به منظور حفظ ایمنی بهره برداران از اکوسیستم دریایی استان هرمزگان را نشان می دهد.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


1- Jeffery B, Barlow T, Moizer K, Paul S, Boyle C. Amnesic shellfish poison. Food Chem Toxicol. 2004;42: 545-557.
2-Suganuma M, Fujiki H, Suguri H, Yoshizawa S, Hirota M, Nakayasu M, Sugimura T. Okadaic acid: an additional non-phorbol-12-tetradecanoate-13-acetate-type tumor promoter. Proceedings of the National Academy of Sciences. 1988; 85(6): 1768-1771.
3- Morris JG. Harmful algal blooms: an emerging public health problem with possible links to human stress on the environment. Annu Rev Energ Environ. 1999;24: 367-390.
4-Pillet S, Pereira A, Braekman J, Houvenaghel G. Patterns in long term accumulation of okadaic acid and DTX1 in blue mussels, Mytilus edulis, experimentally fed with the DSP-containing alga Prorocentrum lima. Harmful Algae. 1995; 487-492.
5- Hamzehei S, Bidokhti AA, Mortazavi MS, Gheiby A. Red Tide Monitoring in the Persian Gulf and Gulf of Oman Using MODIS Sensor Data. Technical Journal of Engineering and Applied Sciences. 2013; 3(12): 1100-1107.
6- Hamzehei S, Bidokhti AA, Mortazavi MS, Gheiby A. Analysis of red tide in Strait of Hormuz in 2008-2009 using ocean satellite data. International Journal of Marine Science and Engineering. 2012; 2(4): 225-232.
7- Nozar SLM, Ismail WR, Zakaria M P (2014). Distribution, Sources Identification, and Ecological Risk of PAHs and PCBs in Coastal Surface Sediments from the Northern Persian Gulf. Hum Ecol Risk Assess. 2014; 20(06): 1507 - 1520.
8-Parson TR, Maita Y, Lalli CM. A Manual of Chemical and Biological Methods for Seawater Analysis. Pergamon Press; 1984.
9- Mortazavi MS, Aramideh A, Mohebbi L. Investigation and determination of marine toxins in the shellfish of Persian Gulf and Oman Sea. Iran. J Fish Sci. 2015; 24(2): 125-134.
10- Al-Kandari M, Al-Yamani F, Al-Rifaie K. Marine phytoplankton atlas of Kuwait’s waters. Kuwait: Kuwait Institute for Scientific Research Press; 2009.
11-Hoppenrah M, Elbrachter M, Drebes, G. Marine phytoplankton. Germany: SchweizerbartScience Publisher; 2009.
12-Omura T, Iwataki M, Valeriano MB, Takayama H, Fukuyo Y. Marine phytoplankton of the Western Pacific. Japan: Kouseisha Kouseikaku Publisher; 2012.
13- Hallegraeff G, Anderson DM, Cembella AD. Manual on harmful marine microalgae. France: Unesco Press; 2003.
14- Ebrahimi M, Seraji F. Monitoring of red tide in Persian Gulf and Oman Sea Waters (Hormozgan Province). Tehran: Iranian Fisheries Science Research Institute; 2012 (In Persian).
15-Takahashi E, Yu Q, Eaglesham G, Connell DW, McBroom J, Costanzo S, Shaw GR. Occurrence and seasonal variations of algal toxins in water, phytoplankton and shellfish from North Stradbroke Island, Queensland, Australia. Mar Environ Res. 2007; 64(4), 429-442.
16-Caron D A, Garneau MÈ, Seubert E, Howard M D, Darjany L, Schnetzer A, Trussell, S. Harmful algae and their potential impacts on desalination operations off southern California. Water Res.2010; 44(2), 385-416.
17- Trainer V L, Hardy, F J. Integrative monitoring of marine and freshwater harmful algae in Washington State for public health protection. Toxins. 2015; 7(4): 1206-1234.
18- Contreras AM, Marsden ID, Munro MH. Effects of short-term exposure to paralytic shellfish toxins on clearance rates and toxin uptake in five species of New Zealand bivalve. Mar Freshwater Res. 2012; 63:166-174.
19- Bougrier S, Lassus P, Bardouil M, Masselin P, Truquet P. Paralytic shellfish poison accumulation yields and feeding time activity in the Pacific oyster (Crassostrea gigas) and king scallop (Pecten maximus). Aquat. Living Resour. 2003; 16: 347-352.
20- Pello FS, Haumahu S, Huliselan NV, Tuapattinaja MA. Concentration of PSP (Paralytic Shellfish Poisoning) Toxin on Shellfish from Inner Ambon Bay and Kao Bay North Halmahera. IOP Conference Series Earth and Environmental Science. 2017;89(1), 012031.
21- Carmody EP, James K J, Kelly SS. Dinophysistoxin-2: the predominant diarrhoetic shellfish toxin in Ireland. Toxicon.1996;34(3): 351-359.
22- Fernandez ML. Regulations for marine microalgal toxins: Towards harmonization of methods and limits. Afr J Mar Sci. 2000; 22:339-346.
23- Stabell OB, Steffenak I, Aune T. An evolution of the mouse bioassay applied to extracts of diarrhoetic shellfish toxins. Food Chem Toxicol.1992; 30: 139-144.
24- Anderson DM, Anderson P, Bricelj VM, Rensel JEJ. Monitoring and management strategies for harmful algal blooms in coastal waters. Frence: Unesco Press; 2001.