علوم و فنون شیلات

علوم و فنون شیلات

بررسی ویژگی‌های شیمیایی، میکروبی، حسی و تازگی فیله تیلاپیای نیل سیاه و قرمز (Oreochromis niloticus) بسته‌بندی شده به روش‌های هوازی، تحت خلأ و اتمسفر تغییر یافته در یخچال با استفاده ازQuality Index Method

نوع مقاله : پژوهشی اصیل

نویسندگان
1 پژوهشکده آبزی پروری آب های داخلی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، انزلی، ایران
2 موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
3 مرکز تحقیقات ملی آبزیان آب های شور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران
چکیده
چکیده

هدف از این تحقیق اندازه‌گیری فاکتورهای حسی، شیمیایی، میکروبی، تازگی و زمان ماندگاری فیله تیلاپیای نیل سیاه و قرمز بسته‌بندی شده به روش‌های تحت خلاء و اتمسفر تغییر یافته در مقایسه با فیله بسته‌بندی شده به روش هوازی در دمای یخچال بود. شش تیمار شامل فیلههای تیلاپیای نیل سیاه و قرمز بسته‌بندی شده به روش‌های تحت خلاء و اتمسفر اصلاح شده در نظر گرفته شد. فیلههای بسته‌بندی شده به روش معمولی به عنوان نمونه کنترل بودند. فیلهها در دمای 3 درجه سلسیوس نگهداری گردیدند. فاکتورهای pH، TVB-N، PV، TBARS، تعداد کلی باکتری‌ها، باکتری‌های استافیلوکوکوس و سودوموناس و شاخصهای حسی و تازگی طی زمان نگهداری در تیمارها تفاوت معنی‌دار نشان دادند (p<0.05). فاکتورهای مورد بررسی در تیمار‌های اتمسفر تغییر یافته در مقایسه با تیمارهای تحت خلاء تفاوت معنی‌دار نشان ندادند (p<0.05). ارزیابی حسی و تازگی در تیمار اتمسفر تغییر یافته در مقایسه با تیمار تحت خلاء از کیفیت بهتری برخوردار بودند. تیمارهای اتمسفر تغییر یافته در مقایسه با سایر تیمارها کیفیت بهتری داشتند. تیمارهای آزمایشی و شاهد طی مدت زمان 14 و 6 روز در یخچال کیفیت مطلوبی داشتند. با توجه به عدم وجود تفاوت معنی‌دار در کیفیت میکروبی و شیمیایی تیمارهای آزمایشی و ارزیابی حسی و تازگی بالاتر تیمار بسته‌بندی شده به روش اتمسفر تغییر یافته در مقایسه با سایر تیمارها این روش برای بسته‌بندی فیله تیلاپیا در یخچال پیشنهاد می شود.
کلیدواژه‌ها

1- Food and Agriculture Organization of the United Nations. Food security and nutrition in the world. Rome: FAO; 2018.
2- Solanki J, Parmar H, Parmar A, Parmar E, Masani M. Freshness evaluation of fish by Quality Index Method (QIM) and instrumental method at Veraval fish landing. Int J Process and Postharvest Technol. 2016; 7 (1): 42-46.
3- Masniyom P, Brnjama O, Maneesri J. Effect of modified atmosphere and vacuum packaging on quality changes of refrigerated Tilapia fillets. Food Res Int J. 2013; 20 (3): 1401 – 1408.
4- Suanyuk N, Sukkasame N, Tanmark N, Yoshida T, Itami RL. Thune, C. Tantikitti, K. Supamattaya Streptococcus iniae infection in cultured Asian sea bass (Lates calcarifer) and red tilapia (Oreochromissp.) in southern Thailand. Songklanakarin J. Sci. Technol. 2010; 32 (4): 341-348
5- Noseda, B, Islam MT, Eriksson M, Heyndrickx M, Reu KD, Langenhove HV, Devlieghere F. Microbiological spoilage of vacuum and modified atmosphere packaged Vietnamese Pangasius hypophthalmus fillets. Food Microbiol. 2012; 30 (2): 408-419.
6- Masniyom P, Benjama O, Maneesri J. Extending the shelf-life of refrigerated green mussel under modified atmosphere packaging. SciTechnol Songklanakarin J. 2011; 33 (2): 171-179.
7- Kykkidou S, Giatrakou V, Papavergou A, Kontominas MG, Savvaidis IN. Effect of thyme essential oil and packaging treatments on fresh Mediterranean swordfish fillets during storage at 4oC. Food Chem. 2009; 115 (1): 169-175.
8- Arkoudelos J, Stamatis N, Samaras F. Quality attributes of farmed eel stored under air, vacuum and modified atmosphere packaging at 0oC. Food Microbiol. 2007; 24 (7 – 8): 728-735.
9- Mastromatteo M, Conte A, Del Nobile, M. A. Combined use of modified atmosphere packaging and natural compounds for food preservation. Food Eng Rev. 2010; 2(1):28-38
10- DeWitt CA, Oliveira CA. Modified atmosphere systems and shelf life extension of fish and fishery products. Food. 2016; 5 (3): 48 – 75.
11- Bis Was SP. Manual methods in fish biology (translated by Valipour, A. and Abdolmaleki, Sh, 2000). Anzali: Guilan Fish Res Center Publ; 1993.
12- Food and Agriculture Organization of the United Nations. Food and nutrition paper manuals of food quality control food analysis: Quality, adulteration, and tests of identity. Food and Agriculture Organization, Rome: FAO; 1986.
13- Iranian National Standard No 3140. Pseudomonas aeruginosa identification method in food, Iranian Institute of Standards and Industrial Research. Karaj: ISIRI; 1994. (in Persian)
14- Feldsine F, Abeyta C, Andrews WH. AOAC international methods committee guidelines for validation of qualitative and quantitative food microbiological official methods of analysis. AOAC Int J. 2002; 85 (5): 1188-1200.
15- Solomon HM, Lilly T. Clostridium botulinum. Washington DC: FDA; 2001.
16- Association of Official Analytical Chemists International. Official Methods of Analysis Manual,18thed. Washington DC: AOAC; 2005.
17- Gilbert SW. Applying the hedonic method (Technical Note 1811). Washington DC: Nat Inst Stan Technol; 2013.
18- Bernardi DC, Mársico ET, Queiroz de Freitas M. Quality Index Method (QIM) to assess the freshness and shelf life of fish. Braz Arch Biol Technol. 2013; 56 (4): 587-598.
19- Seifzadeh M. Effects of whey protein edible coating on bacterial, chemical and sensory characteristics of frozen common Kilka. Iran J Fish Sci. 2014; 13 (2): 477 – 491.
20- Kim YH, Huff-Lonergan E, Sebranek JG, Lonergan SM. High-oxygen modified atmosphere packaging system induces lipid and myoglobin oxidation and protein polymerization. Meat Sci. 2010; 85 (4): 59-67.
21- Djenane D, Roncalés P. Carbon monoxide in meat and fish packaging: Advantages and limits. Foods. 2018; 7 (2): 12 - 23.
22- Mashayekhi, F., Morady, Y., Gohari, A., Jafari, M., Zarea Gashti, G and Rezvani, A. R. 2013. Effects of different packaging methods on microbial, chimerical and sensory properties of Nile Tilapia (Oreochromis niluticus) fillets during refrigerator storage. Iranian Scientific Fisheries Journal. 22 (1): 85 – 100. (in Persian)
23- Hossain MI, Islam MS, Shikha FH, Kamal M, Islam MN. Physicochemical changes in that Pangas muscle during ice-storage in an insulated ice box. Biol Sci Pak J. 2005; 8 (6): 798-804.
24- Karimi Rezaabad M, Khodanazary A, Hosseini S. The effect of vaacum packaging, chitosan edible film and coating on the sensory evaluation of Spangled emperor (Lethrinus nebulosus) raw fillets stored in refrigerato. J Babol Univ Med Sci. 2018; 20 (1): S1-20. (in Persian)
25- International Commission on Microbiological Specifications for Foods. Sampling plans for fish and shellfish. 2nd Edition. Toronto: University of Toronto Press; 1986.
26- Ozogul F, Polat A, Ozogul Y. The effects of modified atmosphere packaging and vacuum packaging on chemical, sensory and microbiological changes of sardine. Food Chem. 2004; 85 (1): 49-57.
27- Maqsood S, Benjakul S. Synergistic effect of tannic acid and modified atmospheric packaging on the prevention of lipid oxidation and quality losses of refrigerated striped catfish slices. Food Chem. 2010; 121 (1): 29 -38.
28- Provincial L, Gill M, Guillen E, Alonso V, Roncales P, Beltran JA. Effect of modified atmosphere packaging using different CO and N2 combinations on physical, chemical, microbiological and sensory changes of fresh sea bass fillets. Food Sci Technol Int J. 2010; 45 (9): 1828-1836.
29- Zarh gashti G, Motalebi A, Moradi Y, Khanipour A, Mashaii N, Jalili H, Seifzadeh M, Laczaei F. Study of measuring Tilapia (Oreochromis niloticus) freshness using quality index method (QIM). Iran Sci Fish J. 2014; 23 (3) :69-79 (in Persian)
30- Diler A, Yüksel Genç I. A practical quality index method (QIM) developed for aquacultured rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Int J Food Prop. 2018; 21 (1): S858–S867.
31- Sant Ana LS, Soares S, Vaz-Pires P. Development of a quality index method (QIM) sensory scheme and study of shelf-life of ice-stored blackspot seabream (Pagellus bogaraveo). LWT - Food Science and Technology. 2011; 44(10): 2253-2259.
32- Ramezan F, Sahari MA, Golshahi I. Study the effect of packaging system on shelf life of rainbow trout. Iran J Food Sci Technol. 2018; 15 (74): 191-199. (in Persian)
33- Javaheri Baboly M, Velayatzadeh M, Jagir M, Pashaei A. The effect of vacuum packing on the quality and durability of Silver Carp fish fillet (Hypophthalmichthys molitrix) during the storage period at refrigeration. Food Hyg Mag. 2015; 5 (1): 91 - 101. (in Persian)
34- Bahramifar M, Romiani L, Askari Sari A. Study of the effect of different types of packaging on the shelf life of herbivorous carp fillets at refrigerator temperature. Iran Fish Sci J. 2016; 25 (3): 63 - 72. (in Persian)
35- Hedayatifard M, Orojalian A. Improvement of shelflife for Stellate sturgeon fillet, Acipenser stellatus, under Modified Atmosphere Packaging (MAP) and vacuum conditions. Iran Sci Fish J. 2020; 19(3): 127 – 140. (in Persian)