علوم و فنون شیلات

علوم و فنون شیلات

بررسی فعالیت آنتی‌اکسیدانی پروتئین هیدرولیز شده خیاردریایی (Holothuria leucospilota) و تاثیر آن بر خصوصیات میکروبی و شیمیایی سوریمی کپور نقره‌ای

نوع مقاله : پژوهشی اصیل

نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
2 دانشیار گروه شیلات، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
چکیده
هدف از این پژوهش، بررسی عملکرد آنتی‌اکسیدانی پروتئین هیدرولیز شده خیاردریایی(Holothuria leucospilota) و تاثیر آن بر خصوصیات میکروبی و شیمیایی سوریمی کپورنقره‌ای (Hypophthalmichthys molitrix) در دمای یخچال بود. هضم آنزیمی عضله خیاردریایی با استفاده از آنزیم آلکالاز (5/1 درصد وزن ماده اولیه، 4 ساعت، دمای 55درجه سانتی‌گراد) انجام شد. سوریمی از فیله کپورنقره‌ای تهیه و به آن دو غلظت 5/0 و 1/0 میلی‌گرم بر کیلوگرم پروتئین هیدرولیزشده خیاردریایی اضافه شد. فعالیت آنتی‌اکسیدانی، پراکسید(PV)، بازهای نیتروژنی فرار(TVB-N)، تیوباربیتوریک اسید(TBA)، pH، اسیدهای چرب فرار(FFA)، شمارش بار باکتریایی مزوفیل هوازی و باکتری‌های سرمادوست در روزهای 0، 3، 6، 9، 12 و 15 انجام شد. میزان قدرت مهار رادیکال‌های آزاد (DPPH) توسط پروتئین هیدرولیز شده خیاردریایی در دو غلظت 5/0 و 1/0 میلی‌گرم بر کیلوگرم به ترتیب 24/92 و 11/62 درصد بود که نسبت به آنتی‌اکسیدان تجاری BHT در همان غلظت مقدار بالاتری را نشان داد (p<0.05) میزان پراکسید در تیمار 1/0 میلی‌گرم بر کیلوگرم تا روز نهم و در تیمار 5/0 میلی‌گرم بر کیلوگرم تا روز دوازدهم در محدوده مجاز بود. نتایج بررسی TVB-N، TBA، FFA، بار باکتریایی مزوفیل هوازی و باکتری‌های سرمادوست در هر دو تیمار و در روزهای بررسی از حد مجاز در نظر گرفته شده عبور نکرد. این مطالعه نشان داد پروتئین هیدرولیز شده خیاردریایی قادر به کنترل بار باکتریایی و فرآیند اکسیداسیون در سوریمی کپور نقره‌ای است. تیمارهای حاوی پروتئین هیدرولیزشده خیاردریایی نسبت به تیمار شاهد، توانستند ماندگاری سوریمی را 9 روز افزایش دهند.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


- Scott GR, Sloman KA cott GR, Sloman KA. The effects of environmental pollutants on complex fish behaviour: integrating behavioural and physiological indicators of toxicity. Aquat Toxicol. 2004; 68: 369–92.
2- Jalili S, Hamrang Omshi A. Physicochemical and sensory quality changes of surimi from silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) in frozen storage at -18oC. isfj. 2011; 20(3): 33–44. (in Persian).
3- Ojagh SM, Sahari MA, Rezaei M, Hosseini S V. Applicability of β-carotene and green tea polyphenols as two natural antioxidants in preservation of common kilka (Clupeonella cultriventris caspia) with ice. Agric Res Rev. 2011;1(4):174–81.
4- CHEN D, AINSWORTH AJ. Glucan administration potentiates immune defence mechanisms of channel catfish, Ictalurus punctatus Rafinesque. Fish Dis. 1992;15(4):295–304.
5- Anderson DP. Immunostimulants, adjuvants, and vaccine carriers in fish: applications to aquaculture. Annu Rev Fish Dis. 1992; 2: 281–307.
6- Raa J. The use of immunostimulatory substances in fish and shellfish farming. Rev Fish Sci. 1996; 4(3): 229–88.
7- Bruckner AW, Johnson KA, Field JD. Conservation strategies for sea cucumbers: Can a CITES Appendix II listing promote sustainable international trade. SPC Bêche-de-mer Inf Bull. 2003;18(1):24–33.
8- Jao CL, Ko WC. 1, 1-Diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging by protein hydrolyzates from tuna cooking juice. Fish Sci. 2002; 68(2):430–5.
9- Sugawara T, Zaima N, Yamamoto A, Sakai S, Noguchi R, Hirata T. Isolation of sphingoid bases of sea cucumber cerebrosides and their cytotoxicity against human colon cancer cells. Biosci Biotechnol Biochem. 2006; 70: 60318–9.
10- Adibpour N, Nasr F, Nematpour F, Shakouri A, Ameri A. Antibacterial and antifungal activity of Holothuria leucospilota isolated from Persian gulf and Oman sea. Jundishapur J Microbiol. 2014; 7(1).
11-Sarhadizadeh N, Afkhami M, Ehsanpour M. Evaluation bioactivity of a Sea cucumber, Stichopus hermanni from Persian Gulf. Eur J Exp Biol. 2014; 4(1): 254–8.
12- Guerard F, Guimas L, Binet A. Production of tuna waste hydrolysates by a commercial neutral protease preparation. Mol Catal B Enzym. 2002; 19(20): 489–98.
13- Ovissipour M, Taghiof, M. Motamedzadegan A, Rasco B, Esmaeili Molla A. Optimization of enzymatic hydrolysis of visceral waste proteins of beluga sturgeon Huso huso using alcalase. Int Aquat Res. 2009; 1(1): 31–8. (in Persian)
14- Dey SS, Dora KC. Antioxidative activity of protein hydrolysate produced by alcalase hydrolysis from shrimp waste (Penaeus monodon and Penaeus indicus). Food Sci Technol. 2014 Mar;51(3):449–57.
15- Adeline Dorcas F, Sheila J, Estherly D, Priya I, Priyadarshini S. , & Priyadarshini, S. (2016). Study on the antimicrobial property of bitter orange (Citrus aurantium L.) Peel powder and developing recipes using the powde. Int Home Sci. 2016; 2(21):125–31.
16- Uçak İ, Özogul Y, Durmuş M. The effects of rosemary extract combination with vacuum packing on the quality changes of Atlantic mackerel fish burgers. Int Food Sci Technol. 2011; 46(6):1157–63.
17- Parvaneh V. Quality control and the chemical analysis of food. Tehran. University of Tehran Press. Third edition; 2007. 400 p.
18- Namulema A, Muyonga JH, Kaaya AN. Quality deterioration in frozen Nile perch (Lares niloticus) stored at -13 and -27°C. Food Res Int. 1999 Mar 1; 32(2):151–6.
19- Egan H, Krik RS, Sawyer R. Pearsons chemical analysis of foodes. Vol. 9. 1997. 609-634. p.
20- Liravi A, Roomiani L, Fazlara A. Study of chemicals, sensory and microbial indicators of spoligae of the consolidated burger (silver carp- red meat) during refrigrated storage. JFST. 2017; 63(14):15–28. (in Persian).
21- Sarmadi BH, Ismail A. Antioxidative peptides from food proteins: a review. Peptides. 2010; 31(10):1949–56.
22- Li Y, Jiang B, Zhang T, Mu W, Liu J. Antioxidant and free radical-scavenging activities of chickpea protein hydrolysate (CPH). Food Chem. 2008 Jan 15; 106(2): 444–50.
23- Klompong V, Benjakul S, Yachai M, Visessanguan W, Shahidi F, Hayes KD. Amino acid composition and antioxidative peptides from protein hydrolysates of yellow stripe trevally (Selaroides leptolepis). Food Sci. 2009; 74(2):126–33.
24- Khantaphant S, Benjakul S. Comparative study on the proteases from fish pyloric caeca and the use for production of gelatin hydrolysate with antioxidative activity. Comp Biochem Physiol - B Biochem Mol Biol. 2008 Dec 1;151(4):410–9.
25- Pishevarzad F, Yosefzadi M, Kamrani E, Moeini Zanjani T, Aliahmadi A, Keshavarz M. Antooxidant properties of extracts of two species of Persian Gulf sea cucumber. Aquatic Ecology Feb 4 (1): 29-34. (in Persian).
26- Slizyte R, Rommi K, Mozuraityte R, Eck P, Five K, Rustad T. Bioactivities of fish protein hydrolysates from defatted salmon backbones. Biotechnol Reports. 2016 Sep 1; 11: 99–109.
27- Song Y, Liu L, Shen H, You J, Luo Y. Effect of sodium alginate-based edible coating containing different anti-oxidants on quality and shelf life of refrigerated bream (Megalobrama amblycephala). Food Control. 2011 Mar 1; 22(3–4): 608–15.
28- Ozogul Y, Uçar Y. The effects of natural extracts on the quality changes of frozen chub mackerel (Scomber japonicus) burgers. Food Bioprocess Technol. 2013; 6(6): 1550–60.
29- Huss HH. Quality and quality changes in fresh_sh. FAO Fisheries Technical. 1995. 348 p.
30- Lindsay RC. Flavour of fish. Procceding of the 8th World Congress of Food Science and Technology; 29th September–4October; Toronto, Canada. In 1991.
31- Lu F, Liu D, Ye X, Wei Y, Liu F. Alginate-calcium coating incorporating nisin and EDTA maintains the quality of fresh northern snakehead (Channa argus) fillets stored at 4 °C. Sci Food Agric. 2009 Mar 30; 89(5): 848–54.
32- Chytiri S, Chouliara I, Savvaidis IN, Kontominas MG. Microbiological, chemical and sensory assessment of iced whole and filleted aquacultured rainbow trout. Food Microbiol. 2004 Apr 1; 21(2): 157–65.
33- Karaçam H, Boran M. Quality changes in frozen whole and gutted anchovies during storage
at - 18°C. Int Food Sci Technol. 1996; 31(6): 527–31.
34- Abraham T, Jawahar JN, Shanmugam SA. Antimicrobial substances of potential biomedical importance from holothurian species. Indian Geo-Marine Sci. 2002; 31(2):161–4.
35- Mokhlesi A, Saeidnia S, Gohari AR, Shahverdi, A. R. Mollazadeh-Moghaddam K, Es’ haghi N. Antibacterial, antifungal and cytotoxic activities of Bohadschia marmorata, a sea cucumber from north coastal of Persian Gulf. Pharmacol. 2011; 3: 1029–38.
36- Rezaeeian H, Hosseini S V., Motalebi Moghanjooghi A, Miroaghafi A. Evaluation of the Antimicrobial Activity of Sea Cucumber (Holothuria Leucospilota) Extract on the Shelf-Life of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Fillets during Refrigerated Storage. Nat Resour. 2018; 69(1): 29–37. (in Persian).
37- Huang N, Wu MY, Zheng CB, Zhu L, Zhao JH, Zheng YT. The depolymerized fucosylated chondroitin sulfate from sea cucumber potently inhibits HIV replication via interfering with virus entry. Carbohydr Res. 2013 Oct 18; 380:64–9.
38- Borsig L, Wang L, Cavalcante MC, Cardilo-Reis L, Ferreira PL, Mourąo PA, et al. Selectin Blocking Activity of a Fucosylated Chondroitin Sulfate Glycosaminoglycan from Sea Cucumber: Effect on tumor metastasis and neutrophil recruitment. Biol Chem. 2007 May 18; 282(20):14984–91.
39- Svetashev VI, Levin VS, Cham Ngok Lam, Do Tuet Nga. Lipid and fatty acid composition of holothurians from tropical and temperate waters. Comp Biochem Physiol. 1991 Jan 1; 98(4):489–94.
40- Vaskovsky VE, Kostetsky EY, Svetaschev VI, Zhukova IG, Smirnova GP. Glycolipids of marine invertebrates. Comp Biochem Physiol. 1970 May 1; 34(1):163–77.