علوم و فنون شیلات

علوم و فنون شیلات

اثر لیزوفسفولیپید بر عملکرد رشد، فراسنجه‌های خون، آنزیم‌های کبدی و فعالیت لیزوزیم قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss Walbaum) در جیره حاوی پودر چربی

نوع مقاله : پژوهشی اصیل

نویسندگان
1 دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2 گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
3 دانشگاه علوم پزشکی بابل
چکیده
در مطالعه حاضر تاثیر سطوح مختلف لیزوفسفولیپید (لیزو) بر رشد، فراسنجه­های خونی، فعالیت آنزیم­های کبدی و لیزوزیم قزل­آلای رنگین­کمان تغذیه­شده با جیره­های حاوی پودر چربی مورد بررسی قرار گرفت. جیره­های آزمایشی شامل 4 سطح صفر، 3، 6 و 9 گرم بر کیلوگرم لیزو و جیره کنترل (حاوی روغن ماهی) هر یک در سه تکرار بودند. در پایان 56 روز پرورش، اندازه­گیری شاخص­های رشد نشان­دهنده بهبود درصد افزایش وزن بدن، نرخ رشد ویژه و ضریب تبدیل غذایی در لیزو9 نسبت به سایر تیمارهای حاوی پودر چربی بود، اگرچه این مقادیر به تیمار شاهد نرسید(P<0.05) . همچنین، با افزایش سطح لیزو در جیره­های حاوی پودر چربی فاکتور وضعیت بهبود یافت (P<0.05). طبق نتایج فراسنجه­های خونی، بیشترین تعداد گلبول سفید در تیمارهای حاوی پودر چربی مشاهده شد (P<0.05) ، درحالیکه، گلبول قرمز به طور معنی­داری با افزودن 6 و 9 گرم لیزو به پودر چربی افزایش یافت (P<0.05). از طرفی، شاهد و 9 گرم لیزو توانستند منجر به افزایش معنی­داری در درصد هماتوکریت در مقایسه با سایر تیمارها شوند (P<0.05). طبق نتایج آنزیمی مقدار لیزوزیم به طور معنی­داری در سطوح 0 و 3 گرم لیزو کاهش یافت (P<0.05). در مقابل، آنزیم­های کبدی با گنجاندن پودر چربی افزایش یافتند (P<0.05). اگرچه، 9 گرم لیزو منجر به کاهش مقادیر مذکور شد (P<0.05). باتوجه به نتایج حاصله سطح 9 گرم بر کیلوگرم لیزوفسفولیپید به عنوان مناسب­ترین سطح مکمل در جیره حاوی ≈70% پودر چربی در قزل­آلای رنگین­کمان پیشنهاد می­گردد.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


1. Hosseini Shekarabi SP, Omidi AH, Dawood MA, Adel M, Avazeh A, Heidari F. Effect of black mulberry (morus nigra) powder on growth performance, biochemical parameters, blood carotenoid concentration, and fillet color of rainbow trout. Ann. Animal Science. 2020;20: 125–136.
2. Ghanawi J, Roy L, Allen Davis D, Patric Saoud I. Effects of dietary lipid levels on growth performance of marbled spinefoot rabbitfish Siganus rivulatus. Aquaculture. 2011;310: 395-400.
3. Adhami B, Amirkolaie AK. Effect of different levels of phospholipid on growth performance, fat digestibility and lipase activity in diet containing fat powder in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Journal of Fisheries. 2016;69(3): 275-283, (in Persian).
4. Amirkolaie AK, Shahkolaie MD, Karimzadeh S, Khalesi M. The potential of soya oil industry products as oil alternatives in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) diet. Aquaculture International. 2014;22: 1093-1103.
5. Cruz-Garcia, L., Sánchez-Gurmaches, J., Bouraoui, L., Saera-Vila, A., Pérez-Sánchez, J., Gutiérrez, J., & Navarro, I. Changes in adipocyte cell size, gene expression of lipid metabolism markers, and lipolytic responses induced by dietary fish oil replacement in gilthead sea bream (Sparus aurata L.). Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular & Integrative Physiology. 2011;158(4): 391-399.
6. Morais S, Koven W, Rønnestad I, Dinis MT, Conceição LEC. Dietary protein/lipid ratio and lipid nature affects fatty acid absorption and metabolism in a teleost larva. British Journal of Nutrition. 2005;93: 813-820.
7. Falahatkar B, Moghadam NE, Kalbassi MR. Changes in diet and muscle fatty acids in juveniles of Siberian sturgeon (Acipenser baerii) fed with different levels of lecithin. Oceanography. 2015;6(21): 97-105. (In Persian).
8. Adhami B, Keramat Amirkolaie A. Effect of emulsifier on growth performance, blood factors and body composition in rainbow trout (Onchorhyncus mykiss) fed fat powder. Journal of Fisheries Science and Technology. 2017; 6(3): 1-13.
9. Noori F, Jafari F, Agh N, Tukmechi A. Effects of different levels of phospholipids on fatty acid composition, body lipid content and lipase activity in stellate fish (Acipenser stellatus) stellatus). Journal of Applied Ichthyological Research. 2019; 7(1):31-46.
10. An W, Dong X, Tan B, Yang Q, Chi S, Zhang S, Liu H, Yang Y. Effects of dietary n-3 highly unsaturated fatty acids on growth, non-specific immunity, expression of some immune-related genes and resistance to vibrio harveyi in hybrid grouper (♀ epinephelus fuscoguttatus× ♂ epinephelus lanceolatu). Fish and Shellfish Immunology. 2020;96, 86-96.
11. Abedian Kenari A, Mozanzadeh MT, Pourgholam R. Effects of total fish oil replacement to vegetable oils at two dietary lipid levels on the growth, body composition, haemato-immunological and serum biochemical parameters in Caspian brown trout (Salmo trutta caspius Kessler, 1877). Aquaculture Research. 2010;42(8): 1131-1144.
12. Joshi A, Paratkar SG, Thorat BN. Modification of lecithin by physical, chemical and enzymatic methods. European Journal of Lipid Science and Technology. 2006;108(4): 363-373.
13. Liu D, Ma F, Krezhova D. Soybean phospholipids:Recent Trends for Enhancing the Diversity and Quality of Soybean Products. Rijeka, Croatia. Intech. 2011: 483-500.
14. Li B, Li Z, Sun Y, Wang S, Huang B, Wang J. Effects of dietary lysolecithin (LPC) on growth, apparent digestibility of nutrient and lipid metabolism in juvenile turbot Scophthalmus maximus L. Aquaculture and Fisheries. 2019;4: 61-66.
15. Taghavizadeh M, Shekarabi SPH, Mehrgan, MS, Islami HR. Efficacy of dietary lysophospholipids (Lipidol™) on growth performance, serum immuno-biochemical parameters, and the expression of immune and antioxidant-related genes in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture. 2020;525: 1-11.
16. AOAC. 2005. Official Methods of Analysis. (16th ed). Association of Official Analytical Chemists, Washington DC, USA.
17. Hoseinifar SH, Zoheiri F, Lazado CC. Dietary phytoimmunostimulant Persian hogweed (Heracleum persicum) has more remarkable impacts on skin mucus than on serum in common carp (Cyprinus carpio). Fish & shellfish immunology. 2016;59: 77-82.
18. Hoston AH. Blood and circulation. In: Shreck CB, Moyle PB. Methods in fish biology. Bethesda, Meryland. American Fisheries Society. 1990: 273-335.
19. Drabkin DR. Crystallographic and optical properties of human hemoglobin: proposal for standardization of hemoglobin. American Journal of Medicine Science, 1945;209: 268-270.
20. Campbell TW, Ellia CK. Avian & exotic animal hematology and cytology Blackwell Publishing, Iowa. 2007: 93-112.
21. Kumari J. Seasonal variation in the innate immune parameters of the Asian catfish Clarias batrachus. Aquaculture. 2006;252: 121-127.
22. Li HX, Liu WB, Li XF, Wang JJ, Liu B, Xie J.. Effects of dietary choline-chloride, betaine and lysophospholipids on the growth performance, fat metabolism and blood indices of crucian carp (Carassais auratus gibelio). Journal of Fisheries of China, 2010b;34(2): 292-299 (In Chinese with English abstract).
23. Li HT, Tian LX, Wang YD, Hu YH. Effects of lysolecithin on growth performance, body composition and hematological indices of hybrid tilapia (Oreochromis aureus ♂× Oreochromis niloticus♀). Journal of Dalian Fisheries University, 2010a;25(2): 143-146 (In Chinese with English abstract).
24. Bouraoui L, Sanchez-Gurmaches J, Cruz-Garcia L, Gutierrez J, Benedito-Palos L, Perez-Sanchez J, Navarro I. Effect of dietary fish meal and fish oil replacement on lipogenic and lipoprotein lipase activities and plasma insulin in Gilthead sea bream (Sparus aurata). Aquaculture. 2011;17(1): 54-63.
25. Salhi M, Hernandez-Cruz CM, Bessonart M, Izquierdo MS, Fernandez-Palacios H. Effect of different dietary polar lipid levels on gut and liver histological structure of gilthead seabream (Sparus aurata) larvae. Aquaculture, 1999;179: 253-263.
26. Fontagné S, Geurden I, Escaffre AM, Bergot P. Histological changes induced by dietary phospholipids in intestine and liver of common carp (Cyprinus carpio L.) larvae. Aquaculture, 1998;16: 213-223.
27. Řehulka J. The effect of antioxidant Neox and lecithin on production and body growth indexes of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Zivocisna Vyroba-UZPI, 1994;39: 149-162, (In Czech).
28. Řehulka J, Minařík B. Effect of lecithin on the haematological and condition indices of the rainbow trout Oncorhynchus mykiss (Walbaum). Aquaculture Research, 2003;34: 617-627.
29. Montero D, Kalinowski T, Obach A, Robaina L, Tort L, Caballero M, Izquierdo M. Vegetable lipid sources for gilthead seabream (Sparus aurata): effects on fish health. Aquaculture, 2003;225(1-4): 353-370.
30. Güroy D, Güroy B, Merrifield DL, Tekinay AA, Davies SJ, Şahin İ. Effects of fish oil and partial fish meal substitution with oilseed oils and meals on growth performance, nutrient utilization and health of the rainbow trout Oncorhynchus mykiss. Aquaculture International, 2011;20(3): 481-497.
31. Colin-Negrete CJ, Kiesling HE, Ross TT, Smith JF. Effect of whole cottonseed on serum constituents, fragility of erythrocyte cells, and reproduction of growing Holstein heifers. Journal of Dairy Science. 1996;79: 2016-2023.
32. Waagboo R, Hemre J, Holm CHR, Lie O. Tissue fatty acid composition, aematology and immunity in adult cod, Gadus morhua L., fed three dietary lipid sources. Journal of Fish Disease. 1995;18: 615-622.
33. Zhang W, Wang F, Tan B, Dong X, Zhang H, Chi S, Yang Q. Effect of the dietary phosphatidylcholine at different growth stages of Pacific white shrimps, litopenaeus vannamei. Aquaculture Nutrition. 2019;25: 555-566.
34. Guillou A, Soucy P, Khalil M. Adambounou L. Effects of dietary vegetable and marine lipid on growth, muscle fatty acid composition and organoleptic quality of flesh of brook charr (Salvelinus fontinalis). Aquaculture. 1995;136: 351-362.
35. Bell JR, Tocher DR, MacDonald FM. Sargent JR. Effects of dietary borage oil [enriched in c-linoleic acid, 18:3(n-6)] or marine fish oil [enriched in eicosapentaenoic acid, 20:5(n-3)] on growth, mortalitics, liver histopathology and lipid composition of juvenile turbot (Scophthalmus maximus). Fish Physiological Biochemistry. 1995;14: 373-383.