علوم و فنون شیلات

علوم و فنون شیلات

بررسی خواص ضداکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره‌ اتانولی گیاه آب تره بر ماندگاری فیله ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) در دمای یخچال

نوع مقاله : پژوهشی اصیل

نویسندگان
دانشگاه تربیت مدرس
چکیده
عصاره­های گیاهی را می­توان علاوه­بر اثرات سلامتی، به­عنوان نگهدارنده­های طبیعی با خاصیت ضد­اکسیدانی و ضد­میکروبی در صنایع غذایی استفاده کرد. در این مطالعه اثر آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی عصاره اتانولی آب­تره بر کیفیت شیمیایی و میکروبی فیله ماهی قزل آلا در دمای یخچال به­مدت 12 روز مورد بررسی قرار گرفت. عصاره گیاه آب تره پس از خشک کردن برگ در دمای محیط و تاریکی توسط حلال­های 45، 65، 75 و 96 درصد اتانولی به مدت 24 ساعت در 65 درجه سانتی­گراد استخراج شد. نتایج حاصل نشان­دهنده اختلاف معنی­دار در میزان بازدهی و محتوای فنولی عصاره­ها بود (05/ 0 P≤)، به­طوری­که در غلظت 1/0 میلی­گرم بر میلی­لیتر عصاره 65 درصد با بازدهی استخراج 20 درصد بالاترین میزان فنول کل (46/2 ± 60/88 درصد) و DPPH (0 ± 73/84 درصد) وABTS (06/0 ± 83/83 درصد) بود. همچنین میزان مهار رشد باکتری­های بیماری­زا لیستریا مونوسایتوژنز، اشریشیا کلای، استافیلا کوکوس اورئوس و سالمونلا انتریتیدیس نیز در عصاره 65 درصد اتانولی دارای اختلاف معنی­دار با سایر عصاره­ها بود (05/ 0 P≤). نمونه­های فیله ماهی قزل­آلا در عصاره 65 درصد اتانولی میزان کمتری از شاخص­های TVB-N، PV و TBA را در مقایسه با تیمار شاهد طی دوره نگهداری به نمایش گذاشت (05/0 P≤). همچنین در شاخص باکتریایی میزان باکتری کل و سرماگرا تیمار حاوی عصاره تا روز دوازدهم به بیشینه حد مجاز (cfu/g-1106) نرسیده بود که نشان­دهنده اثر بخشی عصاره بر افزایش ماندگاری فیله ماهی قزل­آلا نسبت به شاهد است.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


1- Jonušaite, K., Venskutonis, P.R., Martínez-Hernández, G.B., Taboada-Rodríguez, A., Nieto, G., López-Gómez, A. and Marín-Iniesta, F. 2021. Antioxidant and Antimicrobial Effect of Plant Essential Oils and Sambucus nigra Extract in Salmon Burgers. Foods, 10(4): 776.
2- El-Beltagi, H., El-Mogy, M., Parmar, A., Mansour, A., Shalaby, T. and Ali, M. 2022. Phytochemical Characterization and Utilization of Dried Red Beetroot (Beta vulgaris) Peels Extract in Maintaining the Quality of Nile Tilapia Fish Fillet. Antioxidants 2022, 11, 906: s Note: MDPI stays neutral with regard to jurisdictional claims in published
3- Huang, X., Lao, Y., Pan, Y., Chen, Y., Zhao, H., Gong, L., Xie, N. and Mo, C.-H. 2021. Synergistic Antimicrobial Effectiveness of Plant Essential Oil and Its Application in Seafood Preservation: A Review. Molecules, 26(2): 307.
4- رمضانی، ل.، رجب‌زاده، ق.، حسینی، ف،خ 1398. "اثر شدت هیدرولیز بر خواص کاربردی پروتئین هیدرولیز شده ماهی پنجزاری بالهنارنجی (Leiognathus bindus." نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی 10(2): 137-149.
5- Riazi, F., Zeynali, F., Hoseini, E., Behmadi, H. and Savadkoohi, S. 2016. Oxidation Phenomena and Color Properties of Grape Pomace on Nitrite-Reduced Meat Emulsion Systems. Meat Science, 121(3): 350-358.
6- Santos, L. and Ramos, F. 2016. Analytical Strategies for the Detection and Quantification of Antibiotic Residues in Aquaculture Fishes: A Review. Trends in Food Science and Technology, 52(4): 16-30.
7- Zeb, A. 2015. "Phenolic profile and antioxidant potential of wild watercress (Nasturtium officinale L.)." Springer Plus 4(1): 1-7.
8- Cai, Y., Sun, M. and Corke, H. 2003. Antioxidant activity of betalains from plants of the Amaranthaceae. Journal of agricultural and food chemistry, 51(8): 2288-2294.
9- Mary, S.K., Koshy, R.R., Daniel, J., Koshy, J.T., Pothen, L.A. and Thomas, S. 2020. Development of starch based intelligent films by incorporating anthocyanins of butterfly pea flower and TiO 2 and their applicability as freshness sensors for prawns during storage. RSC Advances, 10(65): 39822-39830.
10- Faizy, H. and S. Al-Zubaydi, Antioxidant assay (MTT) of watercress (Nasturtium officinale) bioactive compounds in Duhok/Kurdistan region of Iraq. Int J Chem Environ Bio Sci, 2017. 5: p. 50-7.
11- Alboofetileh, M., et al., 2014. Antimicrobial activity of alginate/clay nanocomposite films enriched with essential oils against three common foodborne pathogens. Food Control. 36(1): p. 1-7.
12- Klimek-Szczykutowicz, M., Szopa, A. and Ekiert, H. 2018. Chemical composition, traditional and professional use in medicine, application in environmental protection, position in food and cosmetics industries, and biotechnological studies of Nasturtium officinale (watercress)–a review. Fitoterapia, 129: 283-292.
13- Amiri, H. 2012. Volatile Constituents and Antioxidant Activity of Flowers, Stems and Leaves of Nasturtium Officinale R. Br. Natural Product Research, 26(2): 109-115.
14- Ozen, T. 2009. "Investigation of antioxidant properties of Nasturtium officinale (watercress) leaf extracts." Acta poloniae pharmaceutica 66(2): 187-193.
15- Re, R., Pellegrini, N., Proteggente, A., Pannala, A., Yang, M. and Rice-Evans, C. 1999. Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay. Free radical biology and medicine, 26(9-10): 1231-1237.
16- Yazdanparast, R., Bahramikia, S. and Ardestani, A. 2008. Nasturtium Officinale Reduces Oxidative Stress and Enhances Antioxidant Capacity in Hypercholesterolaemic Rats. Chemico-Biological Interactions, 172(3): 176-184.
17- ایران م.ا.و.ت.ص.، 1385. میکروبیولوژی مواد غذایی و خوراک دام –آماده سازی آزمایه، سوسپانسیون اولیه و رقت‌های اعشاری
برای آزمون میکروبیولوژی–قسمت سوم: مقررات ویژه برای آماده‌سازی ماهی وفرآورده‌های آن،13ص.
18- Jovanović, A.A., Đorđević, V.B., Zdunić, G.M., Pljevljakušić, D.S., Šavikin, K.P., Gođevac, D.M. and Bugarski, B.M. 2017. Optimization of the extraction process of polyphenols from Thymus serpyllum L. herb using maceration, heat-and ultrasound-assisted techniques. Separation and Purification Technology, 179: 369-380.
19- Siang, N. and L. Kim, (1992). Determination of trimethylamine oxide, trimethylamine and total volatile basic nitrogen by Conway’s micro-diffusion method. Laboratory manual on analytical methods and procedures for fish and fisheries products, p. 3.1-3.6.
20- Amensour, M., Bouhdid, S., Fernández-López, J., Idaomar, M., Senhaji, N.S. and Abrini, J. 2010. Antibacterial activity of extracts of Myrtus communis against food-borne pathogenic and spoilage bacteria. International Journal of Food Properties, 13(6): 1215-1224.
21- محمدزاده, ب. و رضائی. م, (1390)، اثر عصاره چای سبز بر کیفیت چربی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) به‌هنگام نگهداری در یخ. مجله منابع طبیعی ایران، فصلنامه 64.
22- Behnam, S., Anvari, M., Rezaei, M., Soltanian, S. and Safari, R., 2015. Effect of Nisin as a Biopreservative Agent on Quality and Shelf Life of Vacuum Packaged Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Stored at 4° C. Journal of Food Science and Technology, 52(4): 2184-2192.
23- Hatano, T., Edamatsu, R., Hiramatsu, M., MORI, A., Fujita, Y., Yasuhara, T., YOSHIDA, T. and OKUDA, T. 1989. Effects of the interaction of tannins with co-existing substances. VI.: effects of tannins and related polyphenols on superoxide anion radical, and on 1, 1-Diphenyl-2-picrylhydrazyl radical. Chemical and Pharmaceutical Bulletin, 37(8): 2016-2021.

24- Hatano, T., YAsUHARA, T., YosHIHARA, R., AGATA, I., NORO, T. and OkUDA, T. 1990. Effects of Interaction of Tannins with Co-existing Substances. VII.: Inhibitory Effects of Tannins and Related Polyphenols on Xanthine Oxidase. Chemical and Pharmaceutical Bulletin, 38(5): 1224-1229
25- اعتمادی، ح.، رضائی، م.، (1387). "پتانسیل آنتی باکتریایی و آنتی اکسیدانی عصاره رزماری (Rosmarinus officinalis) در افزایش عمرماندگاری ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)." فصلنامه علوم و صنایع غذایی 4.