علوم و فنون شیلات

علوم و فنون شیلات

اثرات اکسترود کردن آرد گندم تحت شرایط دمایی و رطوبتی مختلف بر آنالیز بیوشیمیایی، ترکیبات فنولی و قابلیت هضم آن توسط کپور معمولی (Cyprinus carpio)

نوع مقاله : پژوهشی اصیل

نویسندگان
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان، بهبهان، خوزستان.
چکیده
از فرآیند اکستروژن به­طور گسترده در ساخت خوراک آبزیان استفاده می­شود. هدف از این پژوهش بررسی اثرات اکستروژن بر آنالیز بیوشیمیایی، حذف ترکیبات فنولی و قابلیت هضم پروتئین و کربوهیدرات آرد گندم در کپور معمولی بود. آرد گندم در تیمار­های 1 ، 2 و 3 به­ ترتیب با آب معمولی به­میزان 250 ، 100 و 200 میلی­لیتر به ازای هر کیلو­گرم آرد به حالت خمیر در آمد و سپس بوسیله اکسترودر تک محوره به­ترتیب تحت دمای 120 ، 135 و 120 درجه سانتی­گراد اکسترود گردید. تیمار 4 (شاهد) تحت شرایط تهیه خمیر و سپس اکستروژن قرار نگرفت. اکسترود کردن اثر معنی­داری بر مقادیر پروتئین خام و خاکستر آرد گندم نداشت (05/0<p) اما به­طور معنی­دار سبب کاهش محتوای چربی خام، کل ترکیبات فنولی و ترکیبات فنولی غیر تاننی و افزایش قابلیت هضم کربوهیدرات و پروتئین آن شد (05/0>p). در تیمارهای اکسترود شده تفاوت معنی­داری از لحاظ میزان پروتئین خام، چربی خام، خاکستر و ترکیبات فنولی غیر تاننی وجود نداشت اما به­طور معنی­دار کمترین مقدار کل ترکیبات فنولی در تیمارهای 1 و 2 ثبت گردید. به­طور معنی­دار بیشترین قابلیت هضم کربوهیدرات در تیمارهای 1 و 2 و بالاترین قابلیت هضم پروتئین در تیمار 2 بدست آمد. در مجموع تیمار 2 (دمای 135 درجه سانتی­گراد و رطوبت 100 میلی­لیتر آب به ازای هر کیلوگرم آرد) به­عنوان بهترین تیمار جهت اکسترود کردن آرد گندم برای کپور معمولی شناخته شد.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


1. Konovalenko LY, Nemenushchaya LA, Shchegolikhina TA. Techniques for up-to-date aquaculture compound feed production facilities. Earth and Environmental Science. 2022; 954: 012038.
2. Suleiman R, Rosentrater KA. Techno-economic analysis (TEA) of extruded aquafeeds. Journal of Food Research. 2018, 7(5): 57-68.
3. Damude HG, Kinney AJ. Enhancing plant seed oils for human nutrition. Plant Physiology; 2008. 147(3): 962-968.
4. Vidal LVO, Xavier TO, Moura LB, Michelato M, Martins EN, Furuya WM. Apparent digestibility of wheat and coproducts in extruded diets for the Nile tilapia, Oreochromis niloticus. Revista Brasileira de Saude e Producao Animal. 2017; 18(3): 479-491.
5. Khoshkholgh M, Mosapour Shajani M, Mohammadi M. Partial replacement of wheat flour and corn meal with olive pomace in diet of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss): effects on growth performance, body composition, hematological parameters and sensory evaluation. Iranian Journal of Aquatic Animal Health. 2020; 6(1): 63-77.
6. Tacon AGJ. Standards methods for the nutrition and feeding of farmed fish and shrimp. Volume 3, feeding methods, Argent Laboratories Press, USA, 1990; 208 p.
7. Nikmaram N, Leong SY, Koubaa M, Zhu Z, Barba FJ, Greiner R, Oey I, Roohinejad S. Effect of extrusion on the anti-nutritional factors of food products: An overview. Food Control. 2017; 79: 62-73.
8. Kokoua F, Fountoulaki E. Aquaculture waste production associated with antinutrient presence in common fish feed plant ingredients. Aquaculture. 2018; 495: 295–310.
9. Wan J, Xi Q, Tang J, Liu T, Liu C, Li H, Gu X, Shen M, Zhang M, Fang J, Meng X. Effects of pelleted and extruded feed on growth performance, intestinal histology and microbiota of juvenile red swamp crayfish (Procambarus clarkii). Animals. 2022; 12: 2252.
10. Lewis MJ, Francis DS, Blyth D, Moyano FJ, Smullen RP, Turchini GM, Booth MA. A comparison of in-vivo and in-vitro methods for assessing the digestibility of poultry by-product meals using barramundi (Lates calcarifer); impacts of cooking temperature and raw material freshness. Aquaculture. 2019; 498: 187–200.
11. Cousin M, Cuzon G, Guillaume J, AQUACOP. Digestibility of starch in Penaeus vannamei: in vivo and in vitro study on eight samples of various origin. Aquaculture. 1996; 140: 361-372.
12. Montoya-Martinez C, Nolasco-Soria H, Vega-Villasante F, Carrillo-Farnes O, Alvarez-Gonzalez A, Civera-Cerecedo R. In vitro protein digestibility of animal, vegetal and microbial feed ingredients for Macrobrachium tenellum. Latin American Journal of Aquatic Research. 2018; 46 (3) 495-501.
13. Talebian Nik SS, Alamdari H. Adding Iranian oak acorn (Quercus brantii) to the diet of common carp (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758) and its effects on growth performance, carcass composition and resistance to salinity stress. Scientific Journal of Iranian Fisheries (in Persian). 2020; 29(2), 83-91.
14. AOAC (Association of Official Analytical Chemists). Official Methods of Analysis 17th ed. Washington D.C. 2000; 2200 p.
15. Thiex N, Novotny L, Crawford A. Determination of ash in animal feed: AOAC official method 942.05 revisited. Journal of AOAC international. 2012; 95 (5): 1392-1397.
16. Narui M, Alamdari H. The effect of nutrition with soaked and fermented Iranian acorn (Quercus brantii) on the growth, feed utilization and carcass composition of common carp (Cyprinus carpio). Scientific Journal of Iranian Fisheries (in Persian). 2022; 31(1), 47-56.
17. Makkar HPS. Quantification of tannins in tree and shrub foliage. A laboratory manual. Food and Agriculture Organization of the United Nations/International Atomic Energy Agency. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, the Netherlands. 2003; 102 P.
18. Walker JM. The protein protocols handbook, second ed. Humana Press. Totowa, New Jersey, 2002; 1146 p.
19. Khan A, Ghosh K. Phytic acid-induced inhibition of digestive protease and α-amylase in three Indian major carps: An in vitro study. Journal of the world aquaculture society. 2013; 44 (6): 853-859.
20. Kattakdad S, Jintasataporn O, Worawattanamateekul W, Chumkam S. pH characterization of digestive enzyme and in vitro digestibility of red bee shrimp Caridina cantonensis (Decapoda: Atyidae). Journal of Aquaculture Research and Development. 2018; 9 (2): 1-6.
21. Mazaheri Tehrani Z, Keramat Amiri A. Investigate of the physical properties of extruded and pressed pellets for rainbow trout (Oncorhyncus mykiss) and common carp (Cyprinus carpio). Quarterly scientific research journal of animal environment (in Persian). 2017; 8(4), 171-178.
22. Milani E, Goli Movahedi G, Jafari M. The effect of formulation variables and extrusion process conditions on functional and nutritional properties of wheat bran. Food science and nutrition (in Persian). 2020; 17(1), 5-14.
23. Rathod RP, Annapure US. Effect of extrusion process on antinutritional factors and protein and starch digestibility of lentil splits. LWT-Food Science and Technology. 2016; 66: 114-123.
24. Grela E, Studzinski T, Matras J. Antinutritional factors in seeds of Lathyrus sativus cultivated in Poland. Lathyrus Lathyrism Newsletter. 2001; 2(2): 101-104.
25. Wilson RP. Utilization of dietary carbohydrate by fish. Aquaculture. 1994; 124: 67-80.
26. Singh S, Gamlath S, Wakeling L. Nutritional aspects of food extrusion: A review. International Journal of Food Science and Technology. 2007; 42(8): 916-929.
27. Venou B, Alexis MN, Fountoulaki E, Haralabous J. Performance factors, body composition and digestion characteristics of gilthead sea bream (Sparus aurata) fed pelleted or extruded diets. Aquaculture Nutrition. 2009; 15: 390–401.
28. Li XQ, Xu HB, Sun WT, Xu XY, Xu Z, Leng XJ. Grass carp fed a fishmeal-free extruded diet showed higher weight gain and nutrient utilization than those fed a pelleted diet at various feeding rates. Aquaculture. 2018; 493: 283–288.
29. Badrie N, Mellowes W. Effect of extrusion variables on cassava extrudates. Journal of Food Science. 1991; 56(5): 1334-1337.