علوم و فنون شیلات

علوم و فنون شیلات

بررسی اثر مهاری پروبیوتیک ‌های منتخب بر رشد پاتوژن‌های باکتریایی دریایی در محیط آزمایشگاهی

نوع مقاله : پژوهشی اصیل

نویسندگان
1 گروه فرآوری آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست ، دانشگاه منابع طبیعی و کشاورزی گرگان، گرگان، ایران
2 گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
3 گروه علوم درمانگاهی، دانشکده بهداشت آبزیان دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شهر شیراز، ایران
4 گروه بهداشت، دانشکده بهداشت آبزیان دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شهر شیراز، ایران
5 گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات و محیط زیست ، دانشگاه منابع طبیعی و کشاورزی گرگان، گرگان، ایران
چکیده
پروبیوتیک­ها به عنوان میکروارگانیسم­های زنده، نقش مهمی در ایجاد تعادل میکروبی و کاهش رشد باکتری­های فساد مواد غذایی دارند. سوپرناتانت حاصل از رشد پروبیوتیک­ها حاوی ترکیبات زیست فعال نظیر اسیدهای آلی، پراکسید هیدروژن و باکتریوسین­ها است که می­تواند به عنوان جایگزینی طبیعی برای مواد نگهدارنده شیمیایی مورد استفاده قرار گیرد. هدف این پزوهش بررسی اثر مهاری سوپرناتانت سویه­های پروبیوتیک شامل Lactobacillus acidophilus، Pediococcus acidilactici، Lactobacillus rhamnosus، Bacillus licheniformis، Entrococcus faecium، Lactobacillus buchneri، Bacillus subtilis، Lactobacillus    plantarum و Bacillus coagulans بر رشد باکتری­های پاتوژن­ شامل Bacillus cereus، Pseudomonas aeruginosa، Escherichia coli، Staphylococcus aureus، Listeria monocytogenes، Salmonella typhimurium و Proteus mirabilis در شرایط آزمایشگاهی بود. برای ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی، سوپرناتانت سویه­های پروبیوتیک استخراج و به روش میکروپلیت 96 خانه­ای علیه پاتوژن­ها آزمون شد. میزان رشد باکتری­ها بر اساس جذب نوری در طول موج 600 نانومتر سنجش و درصد مهار رشد محاسبه گردید. یافته­ها نشان داد سوپرناتانت­های حاصل از Lactobacillus acidophilus، Pediococcus acidilactici و Lactobacillus rhamnosus  بیشترین درصد مهار رشد را در مقایسه با سایر سویه­ها نشان دادند. این نتایج بیانگر توانایی ترکیبات ترشحی پروبیوتیک­ها در مهار رشد پاتوژن­های عامل فساد و بهبود ماندگاری مواد غذایی است. نتایج این پژوهش حاکی از پتانسیل بالای برخی پروبیوتیک­ها در تولید ترکیبات زیست فعال با خاصیت ضدمیکروبی و کاربرد آن­ها به عنوان جایگزینی طبیعی برای نگهدارنده­های شیمیایی در صنایع غذایی است. پیشنهاد می­شود در پژوهش­های آینده پایداری سوپرناتانت­ها در شرایط فرآوری و نگهداری مواد غذایی، مکانیسم دقیق ترکیبات ضدمیکروبی و همچنین امکان استفاده در مقیاس صنعتی و بسته­بندی فعال بررسی گردد.

تازه های تحقیق

 

کلیدواژه‌ها

موضوعات