Zamani A. Assessment of spearmint (Mentha spicata L.) extract effect on chemical and bacterial quality of Common kilka (Clupeonella cultriventris) surimi during short term storage in refrigerator. JFST 2019; 8 (2) :99-108
URL:
http://jfst.modares.ac.ir/article-6-33183-fa.html
زمانی عباس. بررسی اثر عصاره نعناع (Mentha spicata L.) بر کیفیت شیمیایی و باکتریایی سوریمی کیلکای معمولی (Clupeonella cultriventris) طی نگهداری کوتاه مدت در یخچال. علوم و فنون شیلات. 1398; 8 (2) :99-108
URL: http://jfst.modares.ac.ir/article-6-33183-fa.html
گروه علوم و مهندسی شیلات، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایر، همدان، ایران ، zamanibouzandan@yahoo.com
چکیده: (3861 مشاهده)
اهداف: در مطالعه حاضر تاثیر عصاره نعناع در غلظتهای مختلف بر فرایند فساد شیمیایی و باکتریایی سوریمی ماهی کیلکای معمولی طی نگهداری در یخچال (°C1±4) در زمانهای مختلف بررسی گردید.
مواد و روشها: در این تحقیق آزمونهای شیمیایی شامل شاخص پراکسید (PV)، تیوباربیتوریک اسید (TBA)، مجموع بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N) و pH و آزمونهای باکتریایی شامل شمارش باکتریهای کل (TVC) و سرمادوست (PTC) ارزیابی شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد با گذشت زمان میزان شاخص PV در تیمارهای حاوی عصاره نعناع بطور معنیداری نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت بطوریکه در تیمار 4% از 33/0 در روز اول به 08/4 میلی اکی والان اکسیژن در روز 12 افزایش یافت (05/0>P). میزان TBA و TVB-N در تیمار شاهد با گذشت زمان افزایش معنیداری نسبت به تیمارهای حاوی عصاره نعناع داشت بطوریکه مقادیر 43/0 میلیگرم مالوندیآلدهید برای TBA و 8/32 میلیگرم نیتروژن برای TVB-N در روز 15 ثبت گردید (05/0>P). مقدار pH در تمام طول دوره نگهداری در تیمارهای حاوی عصاره نعناع بطور معنیداری پائینتر از تیمار شاهد بود که مقدار آن در تیمار 4% از 28/6 در روز اول به 10/7 در روز 15 رسید (05/0>P). تعداد باکتریهای TVC و PTC در تیمار شاهد بطور معنیداری بالاتر از تیمارهای حاوی عصاره نعناع بود بطوریکه در تیمار شاهد مقادیر آن به ترتیب از 55/3 و 25/3 به 64/6 و 96/5 CFU افزایش یافت (05/0>P).
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای این مطالعه تیمار حاوی عصاره نعناع بویژه تیمار 4% میتواند برای نگهداری کوتاه مدت سوریمی کیلکای معمولی در دمای یخچال مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
فرآورده های جنبی دریافت: 1398/2/31 | انتشار: 1398/3/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول