بررسی اثر ضد باکتریایی فرکشن حاوی ترکیب اسکوالین از کبد کوسه دم خالدار خلیج فارس Carcharhinus sorrah (Müller & Henle, 1839)

نوع مقاله : پژوهشی اصیل

نویسندگان
1 گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
2 پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران
چکیده
اسکوالین یک هیدروکربن تری ترپن غیراشباع و پیش­ساز کلسترول و استروئیدها در گیاهان و جانوران است که دارای پتانسیل آنتی­اکسیدانی می­باشد. هدف از مطالعه حاضر، جداسازی اسکوالین از کبد کوسه دم خالدار خلیج فارس Carcharhinus sorrah و بررسی فعالیت ضد‌ میکروبی آن بود. ابتدا عصاره­گیری از کبد با متانول70% انجام شد و سپس فرکشن حاوی اسکوالین توسط ستون کروماتوگرافی با سیلیکاژل جداسازی گردید. شناسایی اسکوالین در فرکشن­های استخراج شده از ستون سیلیکاژل با کروماتوگرافی لایه­نازک و کروماتوگرافی گازی همراه با طیف سنجی جرمی (GC-MS) صورت گرفت. خواص ضد ­باکتریایی اسکوالین شناسایی ­شده با استفاده از روش رقت لوله­ای به منظور تعیین حداقل غلظت مهار­کنندگی و حداقل غلظت کشندگی بررسی شد. تشخیص نمونه­هایی از ترکیب اسکوالین استخراج­شده توسط GC-MS بیانگر تایید حضور اسکوالین در کبد کوسه ماهی مورد مطالعه در این تحقیق بود. بررسی خواص ضد ­باکتریایی نشان داد که اسکوالین رشد سویه­های باکتری­­های گرم­منفی Escherichia coli، Klebsiella pneumonia ، Vibrio harveyi و باکتری­های گرم­مثبت Micrococcus roseusو Staphylococcus aureus را مهار می کند که بر این اساس می تواند برای تولید ترکیبات ضدمیکروبی جدید مورد بررسی بیشتر قرار گیرد.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


1. Gomes N.G, Dasari R, Chandra S, Kiss R, Kornienko A. Marine invertebrate metabolites with anticancer activities: Solutions to the “supply problem”. Marine Drugs. 2016; 14: 98.
2. Shahidi F. Omega-3 oils: Sources, applications and health effects. In Marine Nutraceuticals and Functional Foods (C. Barrow and F. Shahidi, eds.), 2007; pp. 23–62, CRC Press, Taylor and Francis Group, Boca Raton, FL.
3. Jayasinghe C, Gotoh N, Wada S. Regiospecific analysis of shark liver triacylglycerols. Journal of American Oil Chemists, Society. 2012; 89(10):1873–1884.
4. Solomon N, Passwater R, Joelsson I, Haimes L, Buono A. Shark liver oil: Nature's amazing healer. New York: Kensington Books, 1997; 175 p. ISBN: 1-57566-202-7.
5. Blasco L, Duracher L, Forestier J.P. Skin constituents as cosmetic ingredients: part I: a study of bio-mimetic monoglycerides behavior at the squalene-water interface by the "pendant drop" method in a static mode. Journal of Dispersion Science and Technology. 2006; 27: 799-810.
6. Auffray B. Protection against singlet oxygen, the main actor of sebum squalene peroxidation during sun exposure, using Commiphora myrrha essential oil. International Journal of Cosmetic Science. 2007; 29(1): 23-29.
7. Fischer W, Bianchi G. FAO species identification sheets for fishery purposes. Western Indian Ocean. 1984; Vols.1-V, FAO, Rome, Italy.
8. Gershbein L.L, Singh E.J. Hydrocarbons of dogfish and cod liver and herring oil. Journal of American Oil Chemists, Society. 1969; 46: 554-557.
9. Newman D.J, Cragg G.M. Marine natural products and related compounds in clinical and advanced preclinical trials. Journal of Natural Products. 2004; 67(8):1216-1238.
10. Wagner H, Bladt S, Zgainski E.M. Plant drug analysis (A Thin Layer Chromatography Atlas). Springer-Verlag Berlin Heidelberg GmbH, 1984; 384p.
11. Rosenblatt J.E. Laboratory tests used to guide antimicrobial therapy. In Mayo Clinic Proceedings. 1991; 66(9): 942-948.
12. Qaralleh H, Idid S, Saad S, Susanti D, Taher M, Khleifat, K. Antifungal and Antibacterial Activities of Four Malaysian Sponge Species (Petrosiidae). Journal Mycologie Medicale. 2010; 20(4): 315-320.
13. Anandan R, Mathew S, Sankar T.V, Nair P.G.V. Protective effect of n-3 polyunsaturated fatty acids concentrate on isoproterenol-induced myocardial infarction in rats. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2007; 76: 153–158.
14. Abdi V, Sourinejad I, Yousefzadi M, Ghasemi Z. Biosynthesis of Silver Nanoparticles from the Mangrove Rhizophora mucronata: Its Characterization and Antibacterial Potential. Iranian Journal of Science and Technology, Transactions A: Science. 2019; 43(5): 2163-2171.
15. Moore K.S, Wehnli S, Roder H, Rogers M, Forrest J.N, McCrimmon D, Zasloff M. Squalamine: An aminosterol antibiotic from the shark. Proceedings of the National Academy of Sciences. U.S.A. 1993; 90(4): 1354-1358.
16. Muller W.E.G, Grebenjuk W.E, Lepennec G, Schroeder H, Brummer F, Hentschel I. Sustainabl production of bioactive compounds by sponges-cell culture and gene cluster approach: a review. Marine Biotechnology. 2004; 6: 105-117.