اندازه گیری میزان کل هیدروکربن‌های نفتی (TPH) به دنبال ایجاد مسمومیت تجربی با نفت خام در بافت‌های ماهی شانک زرد باله (Acanthopagrus latus; Houttuyn, 1782)

نوع مقاله : پژوهشی اصیل

نویسندگان
1 گروه زیست شناسی و علوم پایه، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران
2 دکتری تخصصی بهداشت و بیماری های آبزیان، گروه پاتولوژی، دانشکده علوم تخصصی دامپزشکی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، ایران.
3 دکتری تخصصی زیست شناسی، پژوهشکده محیط زیست، پردیس انرژی و محیط زیست، پژوهشگاه صنعت نفت، تهران، ایران.
4 دکتری حرفه ای دامپزشکی، گروه بهداشت و بیماری های آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
چکیده
آلودگی­ نفتی آب­های سطحی علاوه بر ایجاد اختلال در عملکرد فیزیولوژیک ماهیان منجر به صدمات جبران ناپذیری برسلامتی انسان طی انتقال از طریق زنجیره غذایی می­گردد. در نتیجه بررسی امکان تجمع هیدروکربن­های نفتی در بافت­های خوراکی ماهیان اهمیت ویژه­ای می یابد. در این مطالعه نمونه­های ماهی شانک زرد باله Acanthopagrus latus (Houttuyn, 1782)با استفاده از تله­های طعمه دار از منطقه خور موسی در خلیج فارس، جمع آوری شده و پس از بیست روز سازگاری با شرایط آزمایشگاهی مرکز تحقیقات آبزی پروری جنوب ایران در مخازن حاوی 300 لیتر آب دریا به پنج گروه با دو تکرار تقسیم شدند. سپس گروه­ها در معرض غلظت­های صفر، 2، 4، 8 و 16 درصد فاز محلول نفت خام (water soluble fraction) قرار گرفتند. نتایج بررسی میزان هیدروکربن­های نفتی کل در بافت آبشش و کلیه نشان دهنده افزایش معنی دار در روزهای 10 و 20 آزمایش بود که این مقدر با بالا رفتن غلظت WSF نیز افزایش یافت (P<0.05). در حالی که در بافت کبد و عضلات در هیچ یک از گروه­های مواجهه، با درنظر گرفتن زمان مواجهه و غلظت WSF، اختلاف معنی داری مشاهده نشد (P>0.05). نتایج مطالعه حاضر نشان دهنده امکان تجمع TPH در بافت­های آبشش و کلیه ماهی شانک زرد باله تحت تاثیر غلظت و مدت زمان مواجهه با WSF بود. فلذا با توجه به ارزش اقتصادی بالای خانواده شانک ماهیان، ارائه روش­های مدیریتی مناسب برای کنترل ورود آلاینده­های نفتی به آب­های خلیج فارس ضروری به نظر می­رسد.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


1. 1. He M, Ke CH, Wang WX. Effects of cooking and subcellular distribution on the bioaccessibility of trace elements in two marine fish species. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2010 Mar 24;58(6):3517-23.
2. Jisr N, Younes G, El Omari K, Hamze M, Sukhn C, El-Dakdouki MH. Levels of heavy metals, total petroleum hydrocarbons, and microbial load in commercially valuable fish from the marine area of Tripoli, Lebanon. Environmental Monitoring and Assessment. 2020 Nov;192(11):1-3.
3. Saeed T, Al-Mutairi M. Chemical composition of the water-soluble fraction of the leaded gasolines in seawater. Environment international. 1999 Jan 1;25(1):117-29.
4. Clinton EI, Ngozi ON, Ifeoma OL. Heavy metals and polycyclic aromatic hydrocarbons in water and biota from a drilling waste polluted freshwater swamp in the mgbede oil fields of south-south Nigeria. Journal of Bioremediation & Biodegredation. 2014 Oct 1;5(7):1.
5. Barata C, Fabregat MC, Cotín J, Huertas D, Solé M, Quirós L, Sanpera C, Jover L, Ruiz X, Grimalt JO, Piña B. Blood biomarkers and contaminant levels in feathers and eggs to assess environmental hazards in heron nestlings from impacted sites in Ebro basin (NE Spain). Environmental Pollution. 2010 Mar 1;158(3):704-10.
6. Gobas FA, Wilcockson JB, Russell RW, Haffner GD. Mechanism of biomagnification in fish under laboratory and field conditions. Environmental science & technology. 1999 Jan 1;33(1):133-41.
7. Collier TK, Krone CA, Krahn MM, Stein JE, Chan SL, Varanasi US. Petroleum exposure and associated biochemical effects in subtidal fish after the Exxon Valdez oil spill. InAmerican Fisheries Society Symposium 1996 (Vol. 18, pp. 671-683).
8. Rose A, Ken D, Alo B, Kehinde O. Bioaccumulation of polycyclic aromatic hydrocarbons in fish and invertebrates of Lagos lagoon, Nigeria. Journal of Emerging Trends in Engineering and Applied Sciences. 2012 Apr 1;3(2):287-96.
9. Nwaichi EO, Ntorgbo SA. Assessment of PAHs levels in some fish and seafood from different coastal waters in the Niger Delta. Toxicology reports. 2016 Jan 1;3:167-72.
10. Khan NY, Munawar M, Price AR. The gulf ecosystem: Health and sustainability. Leiden, The Netherlands: Backhuys; 2002.
11. Freije AM. Heavy metal, trace element and petroleum hydrocarbon pollution in the Arabian Gulf. Journal of the Association of Arab Universities for Basic and Applied Sciences. 2015 Apr 1;17:90-100.
12. Ashraf W, Mian A. Total petroleum hydrocarbon burden in fish tissues from the Arabian Gulf. Toxicological & Environmental Chemistry. 2010 Jan 1;92(1):61-6.
13. Madany IM, Wahab AA, Al-Alawi Z. Trace metals concentrations in marine organisms from the coastal areas of Bahrain, Arabian Gulf. Water, Air, and Soil Pollution. 1996 Oct;91(3):233-48.
14. de Mora S, Fowler SW, Wyse E, Azemard S. Distribution of heavy metals in marine bivalves, fish and coastal sediments in the Gulf and Gulf of Oman. Marine pollution bulletin. 2004 Sep 1;49(5-6):410-24.
15. Jafarabadi AR, Bakhtiari AR, Yaghoobi Z, Yap CK, Maisano M, Cappello T. Distributions and compositional patterns of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) and their derivatives in three edible fishes from Kharg coral Island, Persian Gulf, Iran. Chemosphere. 2019 Jan 1;215:835-45.
16. Zakeri M. Variations in lipid content and fatty acids composition in wild and cultured Yellowfin Seabream, Acanthopagrus latus in the Persian Gulf. Journal of the Persian Gulf. 2011 Dec 10;2(6):53-61.
17. Anderson J, Neff J, Cox B, Tatem H, Hightower G. Characteristics of dispersions and water-soluble extracts of crude and refined oils and their toxicity to estuarine crustaceans and fish. Marine Biology. 1974;27(1):75-88.
18. Ansari ZA, Desilva C, Badesab S. Total petroleum hydrocarbon in the tissues of some commercially important fishes of the Bay of Bengal. Marine pollution bulletin. 2012 Nov 1;64(11):2564-8.
19. Dhananjayan V, Muralidharan S. Polycyclic aromatic hydrocarbons in various species of fishes from mumbai harbour, India, and their dietary intake concentration to human. International Journal of Oceanography. 2012 Apr 24;2012.
20. Enuneku AA, Ainerua M, Erhunmwunse NO, Osakue OE. Total petroleum hydrocarbons in organs of commercially available fish; Trachurus trecae (cadenat, 1949) from Oliha Market, Benin City, Nigeria. Ife Journal of Science. 2015;17(2):383-93.
21. Beyer J, Jonsson G, Porte C, Krahn MM, Ariese F. Analytical methods for determining metabolites of polycyclic aromatic hydrocarbon (PAH) pollutants in fish bile: a review. Environmental toxicology and pharmacology. 2010 Nov 1;30(3):224-44.
22. Mahugija JA, Njale E. Levels of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in smoked and sun-dried fish samples from areas in Lake Victoria in Mwanza, Tanzania. Journal of Food Composition and Analysis. 2018 Oct 1;73:39-46.
23. Ahmed MT, Loutfy N, Shoieb M, Mosleh YY. Residues of aliphatic and polycyclic aromatic hydrocarbons in some fish species of Lake Temsah, Ismailia, Egypt: an analytical search for hydrocarbon sources and exposure bioindicators. Human and Ecological Risk Assessment: An International Journal. 2014 Nov 2;20(6):1659-69.
24. Zhao Z, Zhang L, Cai Y, Chen Y. Distribution of polycyclic aromatic hydrocarbon (PAH) residues in several tissues of edible fishes from the largest freshwater lake in China, Poyang Lake, and associated human health risk assessment. Ecotoxicology and environmental safety. 2014 Jun 1;104:323-31.
25. Akaishi, F.M., De Assis, H.S., Jakobi, S.C.G., Eiras-Stofella, D.R., St-Jean, S.D., Courtenay, S.C., Lima, E.F., Wagener, A.L.R., Scofield, A.L. and Ribeiro, C.O., 2004. Morphological and neurotoxicological findings in tropical freshwater fish (Astyanax sp.) after waterborne and acute exposure to water soluble fraction (WSF) of crude oil. Archives of environmental contamination and toxicology, 46(2), pp.244-253.
26. D’Costa A, Shyama SK, Kumar MP. Bioaccumulation of trace metals and total petroleum and genotoxicity responses in an edible fish population as indicators of marine pollution. Ecotoxicology and environmental safety. 2017 Aug 1;142:22-8.
27. Karadede H, Oymak SA, Ünlü E. Heavy metals in mullet, Liza abu, and catfish, Silurus triostegus, from the Atatürk Dam Lake (Euphrates), Turkey. Environment International. 2004 Apr 1;30(2):183-8.
28. Varanasi U, Stein JE, Nishimoto M, Reichert WL, Collier TK. Chemical carcinogenesis in feral fish: uptake, activation, and detoxication of organic xenobiotics. Environmental Health Perspectives. 1987 Apr;71:155-70.
29. Brown CL, George CJ. Age‐dependent accumulation of macrophage aggregates in the yellow perch, Perca flavescens (Mitchill). Journal of Fish Diseases. 1985 Jan;8(1):135-8.
30. Vives I, Grimalt JO, Fernandez P, Rosseland B. Polycyclic aromatic hydrocarbons in fish from remote and high mountain lakes in Europe and Greenland. Science of the Total Environment. 2004 May 25;324(1-3):67-77.
31. GESAMP. (1982). The health of the Ocean. In: United Nations Environment Programme. UNEP regional seas report and studies number 6, 111 pp.