ارزیابی ریسک خطر مصرف و میزان تجمع مس و سرب در ماهیان سرخو (Lutjanus ehrenbergi)، سنگسر (Pomdasys Kaakan) و کفشک تیز دندان (Psettodes erumei) در سواحل بندرعباس

نوع مقاله : پژوهشی اصیل

نویسندگان
1 1- مرکز آموزش عالی علمی کاربردی-واحد پارسیان
2 دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار
چکیده
ماهی یکی از مهم‌ترین منابع پروتئینی برای تغدیه و سلامت انسان است. از این رو پایش تجمع فلزات سنگین در ماهیان تجاری همواره مهم می‌باشد. در مطالعه حاضر میزان تجمع فلزات سنگین (مس و سرب) در بافت عضله و خطرات احتمالی آن‌ها برای مصرف کنندگان در سه گونه ماهی پرمصرف در جنوب کشور(بندرعباس) یعنی سرخو (Lutjanus ehrenbergiسنگسر (Pomdasys Kaakan) و کفشک تیز دندان (Psettodes erumei) در سال 1398مورد بررسی قرار گرفت. میانگین میزان تجمع (میکروگرم بر گرم وزن خشک) فلز مس در ماهی سرخو، سنگسر و کفشک به ترتیب برابر با 025/0±078/0، 017/0±136/0 و 013/0±127/0 بود، در حالی که میزان تجمع سرب در آن‌ها به ترتیب برابر با 018/0±079/0، 023/0±090/0 و 031/0±107/0 بدست آمد. بالاترین میزان جذب روزانه (میکروگرم در کیلوگرم وزن بدن در روز) مس برابر با 023/0 و ناشی از مصرف ماهی سنگسر بود، در حالی که بالاترین میزان جذب روزانه سرب ناشی از مصرف ماهی کفشک و برابر با 018/0 به دست آمد. میزان جذب روزانه و هفتگی در هر دو فلز و در هر سه گونه ماهی کمتر از مقادیر دوز مرجع EPA و مصرف قابل تحمل (TI) ارائه شده توسط کمیسیون مشترک FAO/WHO ، بود. برآورد میزان خطر (THQ) محاسبه شده برای هر دو فلز به میزان قابل توجهی پایین تر از 1 بود. نتایج نشان داد که جوامع شهری استان هرمزگان با میزان مصرف های محاسبه شده در معرض هیچ گونه خطری ناشی از تجمع فلزات سنگین مورد بررسی در این مطالعه نمی باشند.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


1. Mashroofeh A, Alireza Riyahi Bakhtiari A, and Pourkazemi M, Evaluation of Cadmium, Vanadium, Nickel and Zink Concentrations in Different Tissues of Beluga and Stellate Sturgeon and Risk Assessment Regarding Consuming Their Muscle Tissue in South Caspian Sea. Journal of Mazandaran University Medical Science, 2013.22 (96) :p.89-96.(In Persian)
2. Rahati Noir M, and Qasemzadeh G, Determining the acceptable monthly consumption of some freshly consumed fish in Iran (without the effects of mercury-induced cancer). 18th National Congress of Food Science and Industry, 2008.
3. Esmaili-Sari A, Abdollahzadeh E, Joorabian Shooshtari S, and Ghasempouri S M, Fish consumption limit for mercury compounds. Journal of Fasa University Medical science Sci, 2011.1(2):p.24-31.(In Persian)
4. Gu, Y.G., Lin, Q., Wang, X.H., Du, F.Y., Yu, Z.L. and Huang, H.H, Heavy metal concentrations in wild fishes captured from the South China Sea and associated health risks. Marine Pollution Bulletin, 2015. 96(1-2): p.508-512.
5. Eisler R, Mercury Hazards to Living Organism. CRC Press, 2006.312P.
6. Moopam, R., Manual of oceanographic observations and pollutant analysis methods. ROPME. Kuwait, 1999.1:20.
7. Mortazavi, M.S. and Sharifian. Metal Concentrations in Two Commercial Fish from Persian Gulf, in Relation to Body Length and Sex. Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology, 2012. 89:p.450–454
8. Mortazavi, M. S. and Sharifian, S, Mercury bioaccumulation in some commercially valuable marine organisms from Mousa Bay, Persian Gulf. International Journal of Environmental Research, 2011. 53:p. 757-762.
9. USEPA, Risk assessment guidance for superfund volume I: Human health evaluation manual (Part A). Interim final. EPA / 540 / 1 / 89 / 002. United States Environmental Protection Agency. 1989.
10. Cooper, C. B., Doyle, M. E, and Kipp K, Risk of consumption of contaminated seafood, the Quincy Bay Case Study. Environmental Health Perspectives, 1991.90:p.133-140.
11. Saei-Dehkordi, S.S., Fallah, A.A., and Nematollahi, A., Arsenic and mercury in commercially valuable fish species from the Persian Gulf: Influence of season and habitat. Food Chemical Toxicology, 2010. 48:2945–2950.
12. Li J., Huang Zh.Y., Hu Y., and Yang H, Potential risk assessment of heavy metalsby consuming shellfish collected from Xiamen, China. Environmental Science Pollution Research, 2013.20(5): 2937–2947.
13. World Health Organization, WHO (1989). Toxicological evaluation of certain food additives and contaminants. 33rd meeting of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. WHO, Geneva, Switzerland
14. Sadough Niri A, Ronagh M, and Ahmadi R, Quantitative analysis of heavy metals in muscle, liver and gill tissues of Euryglossa orientalis in northern Persian Gulf waters . Iranian Scientific Fisheries Journal, 2012. 21(1):p.147-160.
15. Turkmen A,Turkmen M, Tepe Y, and Akyurt l, Heavy metals in three commercially valuable fish species from lskenderun Bay, Northern East Mediterranean Sea, Turkey. Food Chemistry, 2005. 91:p.167–172.
16. Saei-Dehkordi, S.S., and Fallah, A.A, Determination of copper, lead, cadmium and zinc content in commercially valuable fish species from the Persian Gulf using derivative potentiometric stripping analysis. Microchemical Journal, 2011. 98:p.156-162.
17. Al-Yousuf MH, El-Shahawi MS, and Al-Ghaisc SM, Trace metals in liver, skin and muscle of Lethrinus lentjan fish species in relation to body length and sex. Science of the Total Environment, 2000. 256:p.87–94
18. Mendil, D. and Uluozlu, OD, Determination of trace metal levels in sediment and five fish species from lakes in Tokat, Turkey. Food Chemistry, 2007. 101:p.739–745.
19. Celik, U., and Oehlenschlager, J., Determination of Zinc and Copper in fish Samples Collected from Northeast Atlantic by DPSAV.Food Chemistry, 2004.87:p.343-347.
20. Yilmaz, F., Ozdemir, N., Demirak, A. and Tuna, A. L, Heavy metal levels in two fish species Leuciscus cephalus and Lepomis gibbosus. Food Chemistry, 2007.100:p. 830-835.
21. Tuzen, M, Determination of heavy metals in fish samples of the middle Black Sea (Turkey) by graphite furnace atomic absorption spectrometry. Food Chemistry, 2003. 80: 119-123.
22. FAO (Food and Agriculture Organizations of United Nations), The state of world fisheries and aquaculture, Rome, Italy, 2009. pp:64-78.
23. Suhaimi, F., Wong, S. P., Lee, V. L. L. and Low, L. K, Heavy metals in fish and shellfish found in local wet markets. Singapore Journal of Primary Industries, 2005.32: p.1-18.
24. NHMRC (National Health and Medical Research council), National guidelines for waste management in the health industry. Updated September 2016. Available from www.nhmrc.gov.au, 2004.