دوره 10، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 10 شماره 2 صفحات 130-118 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hajializadeh P, Safaei M, Naderloo R, Ghodrati Shojaei M. The temporal and spatial distribution of Opusia indica (Alcock, 1990) in mangrove ecosystem of the northern Persian Gulf (Hormozgan province). JFST 2021; 10 (2) :118-130
حاجی علیزاده پریما، صفائی محسن، ندرلو رضا، قدرتی شجاعی مهدی. توزیع زمانی و مکانی خرچنگ گونه (Opusia indica (Alcock, 1990 در حراهای شمال خلیج‌فارس (استان هرمزگان). علوم و فنون شیلات. 1400; 10 (2) :118-130

1- گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
2- پژوهشکده منطقه ای جنگل‌های حرا، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
3- دانشکده زیست‌شناسی، پردیس علوم، دانشگاه تهران، صندوق پستی 6455-14155، تهران، ایران
4- گروه زیست‌شناسی دریا، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران
چکیده:   (1970 مشاهده)
این تحقیق با هدف بررسی توزیع زمانی و مکانی خرچنگ Opusia indica در ذخیره‌گاه زیست‌کره حرا در خلیج‌فارس صورت گرفت. نمونه‌برداری به‌صورت فصلی (چهارفصل) از زمستان 1397 تا پاییز 1398 انجام شد. نمونه‌برداری در پنج منطقه و در هر منطقه از سه زیستگاه با استفاده از کوادرات فلزی به ابعاد 25*25 سانتیمتر صورت گرفت. در هر زیستگاه، عوامل محیطی شامل دما، شوری، اکسیژن محلول، اسیدیته به همراه میزان مواد آلی و دانه‌بندی رسوبات اندازه‌گیری شد. نتایج نشان دادند با افزایش پیچیدگی زیستگاه فراوانی و زیست‌توده گونه Opusia indica روند کاهشی دارد. بیشترین فراوانی و زیست‌توده ازنظر فصلی، به ترتیب در زمستان و پاییز و کمترین فراوانی و زیست‌توده در بهار مشاهده شد که اختلاف معنی‌داری در بین زیستگاهها و فصول وجود داشت (P < 0.05). شوری در بین زیستگاه‌ها اختلاف معنی‌داری را نشان داد، اما دارای تغییرات فصلی نبود. درحالیکه دما در بین زیستگاه‌ها اختلاف معنی‌داری را نشان نداد اما دارای تغییرات فصلی بود. در میزان اکسیژن محلول و اسیدیته در بین زیستگاه‌ها و در بین فصول تفاوت معنی‌داری مشاهده گردید. تغییرات معنیداری بین زیستگاهها و فصول در دانه‌بندی رسوب مشاهده شد درحالی‌که مقدار مواد آلی فقط اختلاف بین زیستگاه‌ها را نشان داد. همچنین، تحلیل همبستگی کندال بین عوامل محیطی (دما، شوری، اکسیژن محلول و اسیدیته) با فراوانی و زیست‌توده نشان از وجود همبستگی معنی‌دار بین این عوامل محیطی داشت، اما بین فراوانی و زیست‌توده با میزان مواد آلی هیچ همبستگی معناداری مشاهده نشد. نتایج حاصله کمک به درک بهتر وضعیت این‌گونه در بوم‌سازگان مانگرو می‌کند.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اکولوژی
دریافت: 1399/12/24 | انتشار: 1400/2/10