دوره 10، شماره 1 - ( 1399 )                   جلد 10 شماره 1 صفحات 10-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sahaei1 H, Aleieh S, Raeiji H, Hedayati S A. Effect of sub-acute copper oxide nano-particles on gill tissue and some haematological indices of Caspian Roach (Rutilus rutilus caspicus). JFST 2021; 10 (1) :1-10
صحرایی حسن، عالیه ساناز، رائیجی حامد، هدایتی سیدعلی اکبر. بررسی تاثیر غلظت‌های تحت حاد نانو ذرات اکسید مس بر بافت آبشش و برخی از فاکتور‌های خون‌شناسی ماهی کلمه (Rutilus rutilus). علوم و فنون شیلات. 1399; 10 (1) :1-10

1- - گروه شیلات، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی ، دانشگاه گنبدکاووس ، گنبد کاووس، ایران
2- گروه شیلات، دانشکده شیلات ومحیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، گرگان، ایران.
3- گروه شیلات، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی ، دانشگاه گنبدکاووس ، گنبد کاووس، ایران
4- گروه شیلات، دانشکده شیلات ومحیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، گرگان، ایران
همزمان با گسترش روزافزون فناوری ‌نانو، نگرانی‌‌های بسیاری در مورد خطرات احتمالی نانو مواد برای سلامتی انسان، محیط‌زیست اکوسیستم‌های آبی به‌وجود آمده است. دو فاکتور مهم در سمیت این قبیل مواد، ترکیب شیمیایی و اندازه بسیار کوچک آنها است. همچنین از شاخصهای مهم و قابل اطمینان در بررسی وضعیت سلامتی و کنترل زیستی آبزیان بخش بافت‌شناسی و پارامترهای خون میباشد. از اینرو در تحقیق حاضر به بررسی اثرات غلظت‌های تحت حاد نانو ذرات اکسید مس بر بافت آبشش و برخی فاکتورهای خونی ماهی کلمه (Rutilus rutilus) پرداخته شد. این آزمایش در 3 تیمار و یک گروه شاهد که هر تیمار شامل3 تکرار و هر تکرار شامل7 قطعه ماهی بود در طی 42 روز در غلظت‌های مختلف (10 ،40 ،80ppm) بروی بچه ماهیانی به وزن تقریبی 42±2  گرم انجام گرفت. نتایج این آزمایش نشان داد که بافت آبشش دارای عوارضی از قبیل هیپرپلازی، اتصال تیغه‌های ثانویه‌ی مجاور،کوتاه شدن لاملها، تورم سلول‌های سنگفرشی، آنوریسم لاملایی بود، همچنین میزان گلبولهای قرمز با افزایش غلظت نانواکسید مس کاهش معنیدار داشت. گلبولهای قرمز از 2/11±0/004 در گروه شاهد به 1/98±0/005 در تیمار آخر، میزان هماتوکریت از 1/37±0/011 به 1/34±0/001 و هموگلوبین از 7/8±0/1 به 6/9±1/32 دارای کاهش معنیدار هستند. میزان هماتوکریت خون کاهش یافت که این کاهش بین گروه شاهد با سایر تیمارها معنی‌دار بود. از نتایج بدست آمده چنین می‌توان استنباط کرد که نانو ذرات مس حتی در غلظت‌های تحت حاد باعث بروز آسیب‌های در سطح بافت‌ها بخصوص بافت آبشش ،و ایجاد تغییراتی در سطح فاکتورهای خونی ماهی میشوند، که این تغییرات میتواند به دلیل اثرات مخرب این نوع نانو ذره بر اندامهای خون‌ساز مانند کبد و کلیه باشد. بنابراین نتیجه گیری قطعی در این خصوص نیازمند تحقیقات بیشتر و وسیعتر بر روی همین گونه وگونه‌های دیگر است.
متن کامل [PDF 1906 kb]   (725 دریافت)
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فیزیولوژی و بیوشیمی
دریافت: 1399/12/24 | انتشار: 1400/2/10