دوره 11، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 77-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tollabian F, Kamali M. Assesment of Hematologic and Biochemical Parameters of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) exposed to Acetaminophen. JFST 2022; 11 (1) :65-77
طلابیان فهیمه، کمالی مرتضی. ارزیابی سنجه های خون شناسی و بیوشیمیایی بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان در رویارویی با استامینوفن. علوم و فنون شیلات. 1400; 11 (1) :65-77

1- دانشگاه خزر
2- دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس ، kamalilasem@gmail.com
مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر استامینوفن بر سنجه­های خونی و بیوشیمایی خون بچه ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان در یک دوره 4 روزه طرح ریزی شد. برای این منظور مجموعا 300 قطعه بچه ماهی با وزن متوسط  5/2 ± 52/12  گرم به صورت تصادفی در مخازن100لیتری توزیع گردیدند. بچه ماهیان به مدت 4 روز تحت 5 تیمار مختلف استامینوفن شامل 0، 01/0، 1/0، 1 و 10 میلی­گرم در لیتر استامینوفن قرار گرفتند. سنجه­های خون­شناسی و بیوشیمیایی خون بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان در رویارویی با استامینوفن مورد سنجش قرار گرفت. بر اساس نتایج به­دست آمده افزایش معنا‌داری در تعداد گلبول­های سفید خون در غلظت mg/L10 در مقایسه با گروه کنترل و سایر تیمارهای آزمایشی مشاهده شد. براساس نتایج به­دست آمده افزایش معنا‌داری در تعداد گلبول­های سفید خون در غلظت mg/L10 در مقایسه با گروه کنترل و سایر تیمارهای آزمایشی مشاهده شد. همچنین بیشترین تعداد گلبول­های قرمز، هموگلوبین، حجم متوسط هموگلوبین (MCV) و هماتوکریت نیز در گروه کنترل و کمترین میزان آن نیز در غلظت mg/L10 مشاهده و کاهش معناداری برای این شاخص­ها ثبت گردید. غلظت متوسط هموگلوبین گلبول قرمز (MCHC) نیز در هیچ یک از تیمارهای آزمایشی اختلاف معناداری نشان نداد. افزایش معناداری در فعالیت آنزیم لیزوزیم و کمپلمان(ACH50) سرم خون در بچه ماهیان طی رویارویی با استامینوفن مشاهده شد. نتایج به­دست آمده از میزان کورتیزول و گلوکز نیز کاهش معناداری در میزان این شاخص­ها نشان داد به طوری که بیشترین میزان کورتیزول و گلوکز اندازه­گیری شده در گروه کنترل و کمترین میزان آن نیز در غلظت mg/L10   مشاهده گردید.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فیزیولوژی و بیوشیمی
دریافت: 1400/2/20 | انتشار: 1401/1/5