دوره 11، شماره 2 - ( 1401 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 173-164 | برگشت به فهرست نسخه ها

Parizadeh K, Dalimi A. A survey on gastrointestinal helminths of Euryglossa orientalis in Bandar Abbas coast. JFST 2022; 11 (2) : 5
پریزاده کرانه، دلیمی اصل عبدالحسین. بررسی انگلهای کرمی دستگاه گوارش ماهی کفشک گرد صید شده در سواحل بندر عباس. علوم و فنون شیلات. 1401; 11 (2) :164-173

1- دانشگاه پیام نور واحد بین الملل قشم
2- دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس ، dalimi_a@modares.ac.ir
تاکنون تحقیقات بسیار محدودی در مورد انگلهای ماهی کفشک گرد در کشور انجام شده است. در پژوهش حاضر، آلودگی های کرمی دستگاه گوارش 50 قطعه ماهی کفشک گرد در طول فصل تابستان سال 95 در بندرعباس مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ها پس از تهیه و انتقال به آزمایشگاه از لحاظ مورفومتری مورد بررسی قرار گرفتند. روده ماهیان جداسازی و با قیچی درون  پلت باز شد و محتویات روده و محوطه بطنی با میکروسکوپ لوپ مورد مطالعه قرار گرفت. سپس انگل های جدا شده در فرمالین 5% و یا الکل اتانول  70% فیکس و با آزوکارمن رنگ آمیزی شدند.  این انگل ها با استفاده منابع معتبر شناسایی شدند. طبق نتایج حاصل از این پژوهش، از 50 عدد ماهی مورد آزمایش فقط تعداد 5 ماهی (10%) آلوده به انگل بوده اند. بدین ترتیب که در 10% ماهیان، ترماتود Plagiocirrus primus   و در 2% آنها بصورت توام ، ترماتود  Lepocreadioides zebrini    و سستود  Scolex pleuronectis  شناسایی شدند. این نتیجه نشان می دهد که در فصل تابستان در سواحل بندرعباس آلودگی این نوع ماهی به انگلهای کرمی خفیف می باشد. با توجه به سوابق پژوهش های انجام شده در مورد این ماهی،  انگل  P. primus برای اولین بار از سواحل خلیج فارس گزارش می شود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: بهداشت و بیماریهای آبزیان
دریافت: 1400/5/19 | انتشار: 1401/4/15