دوره 10، شماره 4 - ( 1400 )                   جلد 10 شماره 4 صفحات 422-410 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zamani A, Goli M. Effects of dietary inclusion of yellow mealworm (Tenebrio molitor) meal on growth performance and proteolytic enzymes activity of koi carp (Cyprinus rubrofuscus) juvenile. JFST 2021; 10 (4) : 1
زمانی عباس، گلی محمد. تاثیر جایگزینی پودر لارو سوسک زرد (Tenebrio molitor) در سطوح مختلف بر کارایی رشد و فعالیت آنزیم های پروتئازی بچه ماهی کپور گلگون (Cyprinus rubrofuscus). علوم و فنون شیلات. 1400; 10 (4) :410-422

1- گروه علوم و مهندسی شیلات، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایر، همدان، ایران. ، a.zamani@malayeru.ac.ir
2- دانش آموخته مقطع کارشناسی رشته شیلات، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایر، همدان، ایران.
در مطالعه حاضر، تأثیر جایگزینی پودر ماهی با پودر لارو سوسک زرد (Tenebrio molitor) (TM) بر عملکرد رشد و فعالیت آنزیم­های پروتئازی (تریپسین و پروتئاز قلیایی) بچه ماهی کپور گلگون (Cyprinus rubrofuscus) (وزن متوسط: 15/0± 95/0) به ­مدت 8 هفته بررسی شد. پنج جیره آزمایشی با سطوح جایگزینی صفر (جیره شاهد)، 25 (D1)،50 (D2)، 75 (D3) و100% (D4) پودر ماهی همسان از نظر پروتئین و انرژی با پودر TM در 3 تکرار تهیه گردید. بررسی شاخص­های افزایش وزن بدن، نرخ رشد ویژه و شاخص وضعیت نشان داد با افزایش میزان پودر TM تا 50% (جیره‌های شاهد، D1 و D2) در جیره‌های آزمایشی اختلاف معنی‌داری وجود نداشت ولی در سطوح جایگزینی بالاتر از 50% (D3 و D4) کاهش معنی‌داری در شاخص‌های ذکر شده مشاهده گردید (P<0.05). بالاترین میزان ضریب تبدیل غذایی در جیره‌های شاهد و D1  بود که با سایر تیمارها اختلاف معنی­داری نشان داد (P<0.05). همچنین میزان نرخ بقاء در جیره های آزمایشی 100% بود. شاخص‌های کارایی مصرف چربی و پروتئین در جیره‌های D1 و D2 با جیره شاهد تفاوت معنی‌داری نداشتند. میزان فعالیت آنزیم­های تریپسین و پروتئاز قلیایی در روده بچه ماهیان تغذیه شده با جیره‌ شاهد با جیره‌های D1 و D2 تفاوت معنی‌داری نداشت ولی نسبت به جیره های D3 و D4 افزایش معنی­داری را نشان داد (P<0.05). براساس نتایج این تحقیق جایگزینی پودر ماهی با پودر TM تا 50% خللی بر شاخص های رشد و فعالیت آنزیم­های پروتئازی وارد نکرده و می‌تواند قابل انجام باشد.
شماره‌ی مقاله: 1
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: تغذیه و فناوری خوراک