دوره 11، شماره 2 - ( 1401 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 136-123 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zarei T, Rezaie M, Bahramifar N. Evaluation of antioxidant and antimicrobial properties of ethanolic extract of Watercress on the shelf life of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillet at refrigerator temperature. JFST 2022; 11 (2) : 2
URL: http://jfst.modares.ac.ir/article-6-61934-fa.html
زارعی تارا، رضائی مسعود، بهرامی فر نادر. بررسی خواص ضداکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره‌ اتانولی گیاه آب تره بر ماندگاری فیله ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) در دمای یخچال. علوم و فنون شیلات. 1401; 11 (2) :123-136

URL: http://jfst.modares.ac.ir/article-6-61934-fa.html


1- دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشگاه تربیت مدرس ، rezai_ma@modares.ac.ir
چکیده:   (1141 مشاهده)
عصاره­های گیاهی را می­توان علاوه­بر اثرات سلامتی، به­عنوان نگهدارنده­های طبیعی با خاصیت ضد­اکسیدانی و ضد­میکروبی در صنایع غذایی استفاده کرد. در این مطالعه اثر آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی عصاره اتانولی آب­تره بر کیفیت شیمیایی و میکروبی فیله ماهی قزل آلا در دمای یخچال به­مدت 12 روز مورد بررسی قرار گرفت. عصاره گیاه آب تره پس از خشک کردن برگ در دمای محیط و تاریکی توسط حلال­های 45، 65، 75 و 96 درصد اتانولی به مدت 24 ساعت در 65 درجه سانتی­گراد استخراج شد. نتایج حاصل نشان­دهنده اختلاف معنی­دار در میزان بازدهی و محتوای فنولی عصاره­ها بود (05/ 0 P≤)، به­طوری­که در غلظت 1/0 میلی­گرم بر میلی­لیتر عصاره 65 درصد با بازدهی استخراج 20 درصد بالاترین میزان فنول کل (46/2 ± 60/88 درصد) و DPPH (0 ± 73/84 درصد) وABTS  (06/0 ± 83/83 درصد) بود. همچنین میزان مهار رشد باکتری­های بیماری­زا لیستریا مونوسایتوژنز، اشریشیا کلای، استافیلا کوکوس اورئوس و سالمونلا انتریتیدیس نیز در عصاره 65 درصد اتانولی دارای اختلاف معنی­دار با سایر عصاره­ها بود (05/ 0 P≤). نمونه­های فیله ماهی قزل­آلا در عصاره 65 درصد اتانولی میزان کمتری از شاخص­های TVB-N، PV و TBA را در مقایسه با تیمار شاهد طی دوره نگهداری به نمایش گذاشت (05/0 P≤). همچنین در شاخص باکتریایی میزان باکتری کل و سرماگرا تیمار حاوی عصاره تا روز دوازدهم به بیشینه حد مجاز (cfu/g-1106) نرسیده بود که نشان­دهنده اثر بخشی عصاره بر افزایش ماندگاری فیله ماهی قزل­آلا نسبت به شاهد است.
 
شماره‌ی مقاله: 2
متن کامل [PDF 1909 kb]   (422 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: نگهداری و ماندگاری غذاهای دریایی
دریافت: 1401/3/11 | انتشار: 1401/4/4

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.