طاهری علی، ابراهیمزاده الهآباد اسحاق، زاهدی میر مهدی. تجزیه تقریبی و محتوای اسیدآمینه در فیله گوشت ماهی کوتر ساده و ماهی کوتر دمزرد دریای عمان در پاییز و بهار. علوم و فنون شیلات. 1396; 7 (1) :25-32
URL: http://jfst.modares.ac.ir/article-6-14750-fa.html
1- گروه شیلات ، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایران
2- گروه شیلات، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایران
3- گروه شیمی دریا، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایران
چکیده: (9665 مشاهده)
اهداف: بهدلیل مصرف بالای ماهی کوتر نیاز است تا پروفیل اسیدآمینههای آن تهیه شود. هدف پژوهش حاضر تجزیه تقریبی و محتوای اسیدآمینه ماهی کوتر ساده و دمزرد دریای عمان در پاییز و بهار بود.
مواد و روشها: پژوهش تجربی حاضر روی کوترماهیان ساده و دمزرد دریای عمان در فصل پاییز و بهار اجرا شد. ماهیان در ترکیب همسانی از نر و ماده در دو گروه، با ۳ دسته ۷تایی از ماهیان قرار داشتند. تجزیه اسیدآمینه کل با دستگاه کروماتوگرافی مایع صورت گرفت. دادهها با نرمافزار GRAPHPAD-PRISM ۵ و آزمون T غیرجفتی تحلیل شد.
یافتهها: در دو گونه، رطوبت در فصل پاییز بالاتر از بهار بود، اما میزان چربی، پروتئین و خاکستر کل در بهار نسبت به پاییز اختلاف معنیداری داشت. در بهار نسبت اسیدآمینههای ضروری به غیرضروری (E/NE) و آروماتیک اختلاف معنیداری در دو گونه نداشت، اما سایر موارد اختلاف معنیداری داشتند. در پاییز نسبت E/NE و اسیدآمینههای اسیدی، اختلاف معنیداری در دو گونه نداشتند. شاخصهای شیمیایی براساس نیاز انسان بالغ، بالاتر از یک بودند. اسیدآمینه لوسین در بازه سنی ۵-۲ سال در هر دو گونه در پاییز و بهار کمبود داشت.
نتیجهگیری: هر دو گونه در فصل پاییز رطوبت بالاتری دارند، اما میزان چربی، پروتئین و خاکستر کل در بهار نسبت به پاییز بیشتر است. بیشترین اسیدآمینه دو گونه در دو فصل، گلوتامیکاسید و آسپارتیکاسید است. هیچ کمبودی در نیاز انسان بالغ برای اسیدآمینه ضروری موجود در دو گونه در دو فصل وجود ندارد. براساس نیاز کودکان ۵-۲سال، اسیدآمینه لوسین در هر دو گونه دارای کمبود است.
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی آبزیان دریافت: 1396/3/3 | انتشار: 1397/9/8