علوم و فنون شیلات

علوم و فنون شیلات

تاثیر انواع مختلف کیتوزان بر شاخص‌های شیمیایی فیله فیل ماهی (Huso huso) ماهی نگهداری شده در یخچال

نوع مقاله : پژوهشی اصیل

نویسندگان
گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده
هدف از تحقیق ، بررسی تاثیر کیتوزان به عنوان یک نگهدارنده طبیعی بود. نتایج تاثیر کیتوزان‌های مختلف بر میزان شاخص‌های شیمیایی فیله فیل ماهی نگهداری شده در یخچال هدف تحقیق حاضر بود. ماهی پرورشی شسته شده و فیله گردید. در این تحقیق ۳ نوع کیتوزان بررسی شد: کیتوزان محلول در اسید، کیتوزان محلول در آب و کیتوزان الیگوساکارید. فیله‌ها ۳۰ ثانیه در محلول‌های فوق غوطه‌ور بوده، سپس خارج شده و پس از ۲ دقیقه، ۳۰ ثانیه دیگر در محلول غوطه‌ور شدند. نمونه‌های شاهد فاقد پوشش بودند. سپس فیله‌ها ۲ ساعت در دمای اتاق (۲۰ درجه سانتی‌گراد) قرار گرفتند تا پوشش روی فیله‌ها تشکیل شود. ۱۹۲ قطعه فیله ماهی ۱۰۰ گرمی برای ۴ تیمار و هر تیمار در ۴ زمان تقسیم شد: تیمار یک به عنوان شاهد (بدون نگهدارنده)، تیمار دوم حاوی ۱ درصد کیتوزان محلول در اسید، تیمار سوم حاوی ۱ درصد کیتوزان محلول در آب و تیمار چهارم حاوی ۱ درصد کیتوزان الیگوساکارید معین شدند. تمام نمونه‌ها در دمای ۱±۴ درجه سانتی گراد یخچال نگهداری شدند و در روز (۰، ۴، ۸ و۱۲) میزان شاخص‌های شیمیایی (پراکسید، pH، تیوباربیتوریک اسید و بازهای نیتروژن فرار) آن‌ها سنجیده شد. همه شاخص‌های تیمارهای مختلف با گذشت زمان روند افزایشی داشتند. تنها در شاخص pH تیمار کیتوزان محلول در اسید ۱ درصد روند نامنظمی داشت. کیتوزان محلول در اسید ۱ درصد بیشترین تاثیر مثبت را در تمامی تیمارها داشت. با توجه به افزایش میزان شاخص‌های شیمیایی در همه تیمارها، افزودن انواع کیتوزان به فیله ماهی سبب جلوگیری و کاهش آن شد.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


1. Mazandarani M, Taheri Mirghaed A, Hoseini S.M. Hematological characteristics and reproduction indices of wild Beluga (Huso huso) broodstocks from the southeast of the Caspian Sea. Iranian Journal of Veterinary Medicine. 2014; 9 (1): 65-71.
2. Razavi Shirazi H. 2001. Seafood technology, processing science (2). Naghsh Mehr Publications. Pp: 292. [Persian]
3. Ojagh S.M. 2010. The effect of using Chitosan preservative enriched with Cinnamon essential oil on the quality and shelf life of Rainbow trout fillet (Oncorhynchus mykiss). Ph.D thesis. Faculty of Natural Resources and Marine Sciences Department of Fisheries Tarbiat Modares University. [Persian]
4. Aubourg S, Rodríguez A, Gallardo, J. Rancidity development during frozen storage of Mackerel (Scomber scombrus): effect of catching season and commercial presentation. European Journal of Lipid Science and Technology. 2005; 107: 316–323.
5. Kakaei S, Shahbazi Y. Effect of Chitosan-Gelatin film incorporated with ethanolic red grape seed extract and (Ziziphora clinopodioides) essential oil on survival of Listeria monocytogenes and chemical, microbial and sensory properties of minced Trout fillet. LWT – Food Sciences and Technology. 2016; 72: 432-438.
6. Sathivel S, Liu Q, Huang J, Prinyawiwatkul W. The influence of Chitosan glazing on the quality of skinless pink Salmon (Oncorhynchus gorbuscha) fillets during frozen storage. Journal of Food Engineering. 2007; 83(3): 366-373.
7. Latou E, Mexis S.F, Badeka A.V, Kontakos S, Kontominas M. G. Combined effect of Chitosan and modified atmosphere packaging for shelf life extension of chicken breast fillets. Journal of LWT – Food Science and Technology. 2014; 55: 263-268.
8. Inanli A.G, Aksun Tumerkan E.T, El Abed N, Regenstein J.M, Ozgul F. The impact of Chitosan on seafood quality and human health: A Review. 2020.
9. Hosseini S.V, Rezaei M, Sahari M.A, Hosseini H. Quality changes in Caspian white fish (Rutilus frissi kutum) fat during ice storage. Iranian Journal of Food Science and Technology. 2005; 2 (2): 39-50. [Persian]
10. Dos Santos J.A, Soares C. M, Bialetzki A. Effects of pH on the incubation and early development of fish species with different reproductive strategies. Aquatic Toxicology. 2020; 219, 105382.‌
11. Allou L.A. Factors influencing the utilization of TBA services by women in the Tolon district of the northern region of Ghana. Scientific African. 2018; 1 (1): 00010.
12. Li Y, Tang X, Shen Z, Dong J. Prediction of total volatile basic nitrogen (TVB-N) content of chilled beef for freshness evaluation by using viscoelasticity based on airflow and laser technique. Food Chemistry. 2019; 287: 126-132.
13. Razavi Shirazi H. 2006. Seafood technology, Principles of maintenance and operation (1). Pars Negar Publications. Pp: 325. [Persian]
14. Butler B.L, Vergano P.J, Testin R.F, Bunn J.M, Wiles J.L. Mechanical and barrier properties of edible Chitosan films as affected by composition and storage. Journal of Food Science. 1996; 61: 953-955.
15. Naghibi S.S, Ehsani A, Tajik H, Talebi A, Delizhe N. Effect of Lycopene-enriched Chitosan coating on fatty acid profiles and lipid oxidation parameters of Rainbow trout fillet during refrigerated storage. Journal of Food Hygiene. 2016; 1 (6): 29-44. [Persian]
16. Farajzadeh F, Motamedzadegan A, Shahidi S.A, Hamzeh S. The effect of Chitosan-Gelatin coating on the quality of Shrimp (Litopenaeus vannamei) under refrigerated condition. Food Control. 2016; 67: 163-170.
17. Souza B.W.S, Cerqueira M.A, Ruiz H.A, Martins J.T, Cassareigo A, Teixeira J.A. Effect of Chitosan-based coatings on the shelf life of Salmon (Salmon salar). Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2010; 58 (21): 11456- 11462.
18. Kostaki M, Giatrakou V, Savvaidis I.N, Kontominas M.G. Combined effect of MAP ond Thyme essential oil on the microbiological, chemical and sensory attributes of organically aquacultured Sea Bass (Dicentrarchus labrax) fillets. Food Microbiology. 2009; 26: 475-482.
19. Mohammadzadeh B, Rezaei M. Effect of Polyphenols green tea on microbial and chemical change Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) during storage in ice. Iranian Journal of Food Science and Technology. 2013; 38(10): 1-9.
20. Mousavi S.M, Zakipour Rahim Abadi A, Aein Jamshid K. The effect of Chitosan minced fish meat wash on heavy metals removal and oxidation stability during refrigeration storage. Journal of Food Science and Technology. 2017; 67 (14): 169-178. [Persian]
21. Mohan C.O, Ravishankar C.N, Lalitha K.V, Srinivasa Gopal T.K. Effect of Chitosan edible coating on the quality of double filleted Indian oil Sardine (Sardinella longiceps) during chilled storage. Food Hydrocolloids. 2012; 26: 167–174.
22. Aubourg S.P. Interaction of Malondialdehyde with biological molecules-new trends about reactivity and significance. International Journal of Food Science and Technology. 1993; 28: 323-335.
23. Rodríguez A, Carriles N, Cruz J.M, Aubourg S.P. Changes in the flesh of cooked farmed Salmon (Oncorhynchus kisutch) with previous storage in slurry ice (-1.5° C). LWT-Food Science and Technology. 2008; 41: 1726-1732
24. Duan J, Jiang Y, Cherian G, Zhao G. Effect of combined Chitosan-Krill oil coating and modified atmosphere packaging on the storability of cold-stored Lingcod (Ophiodon elongates) fillets. Food Chemistry. 2010; 122: 1035–1042.
25. Günlü A, Koyun E. Effects of vacuum packaging and wrapping with Chitosan-based edible film on the extension of the shelf life of Sea Bass (Dicentrarchus labrax) fillets in cold storage (4 0C). Food and Bioprocess Technology. 2013; 6 (7): 1713-1719.
26. El-Deen G, El-Shamery M.R. Studies on contamination and quality of fresh fish meats during storage. Academic Journal of Biological Science. 2010; 2: 65-74.
27. Gram L, Huss H.H. Microbiological spoilage of fish and fish products. International Journal of Food Microbiology. 1996; 33: 121-137.