اثر عصاره اتانولی پوست پرتقال بر خصوصیات شیمیایی و ارزیابی حسی فیله فیل ماهی(Huso huso)

نوع مقاله : پژوهشی اصیل

نویسندگان
1 دانشگاه آزاد اسلامی
2 موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
3 پژوهشکده اکولوژی آبزیان دریای خزر
چکیده
پوست مرکبات یک منبع آنتی‌اکسیدانی طبیعی است و به کار بردن عصاره‌های طبیعی آن برای بهبود کیفیت ماهی در حال افزایش است. تاثیر عصاره پوست پرتقال بر خصوصیات شیمیایی و حسی فیله فیل ماهی هنگام نگهداری در یخچال (C◦1±4) بررسی شد. در این مطالعه فیله‌های ماهی با محلول‌های آبی عصاره اتانولی پوست پرتقال( حجمی/حجمی 5%) یا ( 5 میلی لیتر از عصاره در 100 میلی لیتر حلال) ، عصاره پوست پرتقال(حجمی/حجمی 6%) و عصاره پوست پرتقال(حجمی/حجمی 7%) به عنوان نگهدارنده‌های طبیعی به مدت 30 دقیقه مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه‌های شاهد نیز به مدت30 دقیقه در آب مقطر غوطه ور شدند. نمونه‌های شاهد و تیمار شده با عصاره اتانولی پوست پرتقال بسته‌بندی گردید و به مدت 15 روز نگهداری شدند. سپس نمونه‌ها در فواصل معین از نظر ویژگی‌‌های شیمیایی اندازه گیریpH، اسید چرب آزاد(FFA)، پراکسید(PV)، تیوباربیتوریک اسید(TBA)، مجموع بازهای نیتروژنی فرار(TVB-N) و ارزیابی حسی (بافت، رنگ، بو و پذیرش کلی) مورد مطالعه قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل نتایج آزمون‌های شیمیایی و ارزیابی حسی نشان دادند که عصاره پوست پرتقال سبب حفظ ویژگی‌های خوب کیفی و افزایش زمان ماندگاری نمونه‌های ماهی، در طول نگهداری در دمای یخچال می‌شود. عصاره پوست پرتقال 7% و سپس عصاره پوست پرتقال 6% و 5% به طور معنی‌داری (01/0P<) سبب تأخیر اکسیداسیون و هیدرولیز چربی در نمونه‌های تیمار شده با عصاره شدند.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


1. Brunsø K, Hansen K.B, Scholderer J, Honkanen P, Olsen O, Verbeke W. Consumer attitudes and seafood consumption in Europe. In Improving Seafood Products for the Consumer (T. Børresen, ed.). Woodhead Publishing Limited, England. 2008; pp. 16–18.
2. Zarei M, Ramezani Z, Ein-Tavasoly Sh, Chadorbaf M. Coating effects of orange and pomegranate peel extracts combined with chitosan nanoparticles on the quality of refrigerated silver carp fillets. Journal of Food Processing and Preservation. 2015; 7 p.
3. Kalaiselvi M, Ravikumar G, Gomathi D, Uma C. In vitro free radical scavenging activity of Ananus comosus (L.) Merrill peel. International Journal of Pharmacy Pharmaceutical Sciences. 2012; 4(2):604-9.
4. Jayathilakan K, Sharma G.K, Radhakrishna K, Bawa A.S. Antioxidant potential of synthetic and natural antioxidants and its effect on warmed-over-flavour in different species of meat. Food Chemistry. 2007; 105(3):908-916.
5. Karakaya M, Bayrak E, Ulusoy K. Use of natural antioxidants in meat and meat products. Journal of Food Science and Engineering. 2011; 1(1):1.
6. Miroslav C, Trbovic D. Meat quality of fish farmed in polyculture in carp ponds in republic of Serbia.Teknologia mesa. 2011; 52.106-121.
7. Hasanpour M. Effect of Dietary Ginger (Zingiber officinale) extract on growth, biochemical and immunological parameters in juvenile Huso huso. MSc. Thesis, Khazar Institute of Higher Education (Nonprofit- Nongovernment), Mahmoudabad, Iran. 2015.
8. Vahedi R. Effect of dietary ginger (Zingiber officinale) extract on growth, hematological parameters and metabolic enzymes in juvenile Huso huso. MSc. Thesis, Islamic Azad University, Azadshahr, Iran. 2015.
9. Anonymous A. Available on the: http://www.salamatnew.com/viewNews.aspx. 2008.
10. Mokbel MS,Watanabe Y, Hashinaga F, Suganuma T. Purification of antioxidant and antimicrobial substance of ethyl acetate from Buntan(Citrus grandisosbeck)fruit peel.Pakistan J,Biological Sience.2006;9(1):50_1445.
11. Fernandez_Lope J.M, Fernandez_Gines J.M, Aleson_Carbonell L, Sendra E, SayasBarbera E, Perez_Alvarez J.A. Application of functional citrus by products to meat products,Trends in Food Science and Technology. 2004; 15,176_185.
12. Hegazy A, Ibrahium M. Antioxidant activities of orange peel extracts. World applied sciences journal. 2012; 18 (5): 684-688.
13. Negi PS, Jayaprakasha GK, Jena BS. Antioxidant and antimutagenic activities of pomegranate peel extracts. Food Chem. 2003; 80:393-397.
14. Ojagh S.M, Rezaei M, Rzavi S.H, Hosseini S.M.H. Effect of chitosan coating enriched with cinnamon oil on the quality of refrigerated rainbow trout. Food Chemistry. 2010; 120: 193-198.
15. Burt S, Der Zee R, Koets A, De Graaff A. Carvacrol induces heat shock protein 60 and inhibits synthesis of flagellin in Escherichia coli O157:H7. Applied and environmental Microbiology. 2007; 73: 4484-4490.
16. Guo C, Yang J, Wei J, Li Y, Xu J. Antioxidant activities of peel, pulp and seed fractions of common fruits as determined by FRAP assay. Nutrition Research. 2003; 23(12),1719_1726.
17. قره خانی، م.، قربانی، م. ، قره خانی، ا.، صادقی ماهونک، ع.، جبرائیلی، ش.، قاسمی، ی. اثر عصاره های پوست و گوشت میوه پرتقال تامسون با پایه های مختلف در جلوگیری از اکسیداسیون روغن سویا. فصل نامه گیاهان دارویی. 1388: سال دهم، دوره دوم، شماره38.
18. Natseba A, Lwalinda E, Kakura I, Muyanja, C.K., Muyonga, J.H. Effect of pre-freezing icing duration on quality changes in frozen Nile perch (Lates niloticus). Food Research International. 2005; 38: 469-474.
19. Jeon Y.J, Kamil J.Y, Shahidi F. Chitosan as an edible invisible film for quality preservation of herring and atlantic cod. Journal of Agriculture and Food Chemistry. 2002; 50: 5167-78.
20. Egan H, Krik R.S, Sawyer R. Pearsons Chemical Analysis of Foods. 1999; 9(edn).
21. Goulas A.E, Kontominas M.G. Combined effect of light salting, modified atmosphere packaging and oregano essential oil on the shelf life of sea bream (Sparus aurata): Biochemical and sensory attributes. Food Chemistry. 2007; 100: 287-296.
22. Palmer AS, Stewart J, Fyfe F. The Potential application of plant essential oils as natural food preservatives in soft cheese. J Food Microbiology. 2002; 1:463-470.
23. Etemadi H, Rezaei M.A, Abedian Kenari M, Hosseini S.F. Combined Effect of Vacuum Packaging and Sodium Acetate Dip Treatment on Shelf Life Extension of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) during Refrigerated Storage. J. Agr. Sci. Tech. Vol. 2013; 15: 929-939.
24. سیف زاده، م.، خانی پور، ع. تاثیر متد پاستوریزاسیون روی مدت زمان ماندگاری فیله فیل ماهی(H.huso) پرورشی بسته بندی شده به روش sous vide . مجله پژوهش های سلولی و مولکولی(مجله زیست شناسی ایران). 1392: 4:26.
25. Kashiri H, Haghparast S, Shabanpour B. Effects of Sodium Salt Solutions (Sodium Acetate, Lactate and Citrate) on Physico-chemical and Sensory Characteristics of Persian Sturgeon (Acipenser persicus) Fillets under Refrigerated Storage. Journal of Agricultural Technology. 2011; 13: 89-98.
26. Gurinstein S, Milena C, Ivana M, H arurenkit R, Park Y.S, Jung S.T, Yamamoto K.,Ayala, A.L.M, Katrich E, Trakhtenberg S. Characterization of antioxidant compounds in jaffa sweeties and white grape fruits.Food Chemistry. 2004; 4(4),503_510.
27. Haghparast S, Kashiri H, Alipour GH, Shabanpour B. Evaluation of green tea (Camellia sinenses) extract and onion (Allium cepal) juice effects on lipid degradation and sensory acceptance of Persian sturgeon (Acipenser persicus) fillets. Agricultural sciences and natural resources. 2011; 13:855_868.
28. Fan W, Chi Y, Zhang S. The use of a tea polyphenol dip to extend the shelf life of silver carp (Hypophthalmicthys molitrix) during storage in ice, Food Chemistry, Vol, 2008; 108:148–153.
29. Pacheco-Aguilar R, Lugo-Sanchez M.E, Robles-Burgueno M.R. Postmortem biochemical characteristic of Monterey sardine muscle stored at 0 °c. Journal of Food Science. 2000; 65: 40–47.
30. کمانی، م.ح.، مرتضوی، س.ع.، صفری، ا.، سنگ آتش، م.1392. بررسی اکسیداسیون چربی فیله قزل آلا رنگین کمان(Oncorhynchus mykiss)در دمای C° 4±1 با استفاده از تکنیک پردازش تصویر.مجله نوآوری در علوم و فن آوری غذایی.
31. Özogul Y, Ozogul F, Kuley E, Ozkutuk A.S, Gokbulut C, Kose S. Biochemical, sensory and microbiological attributes of wild turbot (Scophthalmus maximus), from the Black Sea, during chilled storage. Food Chem. 2006; 99,752–758.
32. Kang H.J, Chawla S.P, Jo C,K, won J.H, Byun M.W. Studies on the development of functional powder from citrus peel,Bioresource Technology. 2009; 97:614_620.
33. Fennema O.R. Food chemistry. New York Marcel Dekker, U.S.A. 1996.
34. Sallam K.I. Antimicrobial and antioxidant effects of sodium acetate, sodium lactate, and sodium citrate in refrigerated sliced salmon. J Food Control. 2009; 18: 566-75.
35. Chidanandaiah Keshri R.C, Snyal M.K. Effect of sodium alginate coating with preservatives on the quality of meat patties during refrigerated 4°C storage.Journal of muscle foods. 2009; 20(3),275_292.
36. Manju S, Leema Jose, Srinivasa Gopal T.K, Ravishankar C.N, Jose L. Effect of sodium acetate dip treatment and vacuum-packaging on chemical, microbiological, texture and sensory changes of Pearspot (Etroplus suratensis) during chill storage. Food Chem. 2007; 102(1): 27-32.
37. Attouchi M, Sadok S. The effect of powdered thyme sprinkling on quality changes of wild and formed gilthead sea bream fillet stored in ice. Food chemistry. 2010; 119,1527_1534.
38. Chaijan M, Benjakul S, Visessanguan W, Faustman C. Changes of lipids in sardine (Sardinella gibbosa) muscle during iced storage.Food chemistry. 2006; 99(1),83_91.
39. Rezaei M, Hosseini S. Quality assessment of farmed rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) during Chilled Storage. Journal of Food Science. 2008; 73: 93-6.
40. Sallam Kh.I, Ahmed A.M, Elgazzar M.M, Eldaly E.A. Clemical quality and sensory attributes of marinated Pacific saury (Cololabis saira) during vacuum-packaged storage at 4 ℃. Food Chemistry. 2007; Vol, 102: 1061-1070.
41. Mexis S.F, Chouliara E, Kontominas, M.G. Combined effect of an oxygen absorber and oregano essential oil on shelf life extension of rainbow trout fillets stored at 4 °c. Journal of Food Microbiology. 2009; 26: 598-605.